Ο Βαβάτσικος και ο Θεός

Ο Βαβάτσικος και ο Θεός
eurokinissi

Ο Καραμανλής έγινε μύθος ενώ ήταν εν ζωή – και μετά, ήλθε ο καραμανλισμός

«Ποιος να ξέρει στο βλέμμα του πίσω, τι κρύβει ο Θεός για μας» – όσοι είχαν κλείσει τα 10 χρόνια το 1974, σίγουρα θυμούνται τον μακαρίτη Τώνη Βαβάτσικο να βραβεύεται στο Φεστιβάλ Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης με το περίφημο «Ποιος να ξέρει».

Ήταν η τελευταία φράση του ρεφρέν που έμεινε στην Ιστορία – μιας και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο οποίος είχε επιτρέψει λόγω Μεταπολίτευσης, μοιραζόταν με τον Έρικ Κλάπτον το παρατσούκλι «Θεός».

Και επειδή με τον Άγγλο κιθαρίστα ουδείς ασχολιόταν στην Ελλάδα εκείνη την εποχή, οι πάντες έσπευσαν να συνδέσουν τον στίχο με τον Καραμανλή.

Άλλωστε, του ταίριαζε: σύμφωνα με την εικόνα που είχαν τότε οι ψηφοφόροι – οπαδοί ή μη του Καραμανλή – ο τότε πρωθυπουργός δεν αποκάλυπτε εύκολα τα συναισθήματά του και όταν το έκανε, τα καντήλια ανέβαιναν μόνον για να τα κατεβάσει…

Ο Καραμανλής έγινε μύθος ενώ ήταν εν ζωή – και μετά, ήλθε ο καραμανλισμός: μία Σχολή πολιτικής που γοητεύει διαχρονικά το εκλογικό σώμα – ειδικά όταν εκείνος που την ακολουθεί είναι ένας πολιτικός που φέρει το επώνυμο του αειμνήστου.

Η πρώτη φάση του «σκοπιανού» βρήκε τον Καραμανλή στο Προεδρικό Μέγαρο. Τώρα που το θέμα «ξαναζεσταίνεται», το βίντεο με τον δακρυσμένο πρόεδρο της Δημοκρατίας να μιλά για την ελληνικότητα της Μακεδονίας γίνεται ανάρπαστο στα – ανύπαρκτα το ’92 – μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μία από τις επόμενες φάσεις του ζητήματος, βρήκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον ανεψιό του, Κώστα Καραμανλή: παρά τις πολύ μεγάλες πιέσεις, κατόρθωσε να αποτρέψει την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία της.

Έχοντας απέναντί του τον εθνικιστή Γκρουέφσκι, είχε προτείνει σύνθετη ονομασία για τα Σκόπια, προκειμένου να συμφωνήσει για την ένταξή τους στη Συμμαχία. Ο Γκρουέφσκι θεώρησε ότι η στήριξη των ΗΠΑ θα έκαμπτε την ελληνική θέση συν τω χρόνω, οπότε προτίμησε να περιμένει ώστε να τα πάρει όλα. Τώρα, παρακολουθεί τις εξελίξεις από το σπίτι του – προσευχόμενος για ελληνική αδιαλλαξία απέναντι στον κ. Ζάεφ, κάτι που θα τον καθιστούσε ξανά παίκτη.

Κάπου εκεί βγήκε η «διαρροή», που ήθελε τον Κώστα Καραμανλή να λέει ότι δεν υπήρχε ο όρος Μακεδονία στην πρόταση του Βουκουρεστίου. Ο κ. Γκρουέφσκι δεν πρόλαβε να πανηγυρίσει και οι καραμανλικοί το διέψευσαν. Ποιος να ξέρει στο βλέμμα του πίσω…

* Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα