Πρόκληση: Μία λέξη χωρίς σημασία

Πρόκληση: Μία λέξη χωρίς σημασία
Prime minister of FYROM Zoran Zaev and Commissioner for European Neighbourhood Policy & Enlargement Negotiations Johannes Hahn hold a press conference after their meeting at the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium on Jun. 12, 2017 / 12 , 2017 Alexandros Michailidis / SOOC

Η εξωτερική πολιτική δεν είναι μονοθεματική και κάθε κρίση, μπορεί να γίνει ευκαιρία

Η σύλληψη , αλλά κυρίως η συνεχιζόμενη ομηρεία , των δύο Ελλήνων στρατιωτικών , σκεπάζει σχεδόν τα πάντα στην πολιτική ζωή της χώρας: η τουρκική πλευρά κλιμακώνει την επιθετικότητά της προσδοκώντας ότι θα οδηγήσει την Αθήνα σε μία διμερή διαπραγμάτευση, από την οποία μόνον οφέλη έχει να αποκομίσει.

Η Ελλάδα αρνείται να συρθεί σε μία τέτοια διαδικασία – αντίθετα, κάνει το παν για να διεθνοποιήσει το θέμα. Αλλά είναι προφανές ότι όσο το παιχνίδι μακραίνει σε διάρκεια, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες για λάθη.

Ωστόσο, η εξωτερική πολιτική δεν είναι μονοθεματική – και κάθε κρίση, μπορεί να γίνει ευκαιρία: για παράδειγμα, το ονοματολογικό των Σκοπίων. Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Ζάεφ ερμηνεύθηκαν από μεγάλο τμήμα της πολιτικής σκηνής ως «επιστροφή στην προκλητικότητα» από την πλευρά των γειτόνων – κάτι που προφανώς δεν ισχύει.

Δεν ισχύει δε, όχι επειδή ο κ. Ζάεφ είναι καλό παιδί – ένα καρντάσι από τον Βορρά που θέλει να έρχεται ανενόχλητο στην εξοχική του κατοικία, στην Χαλικιδική. Δεν ισχύει η επιστροφή στην προκλητικότητα , επειδή δεν έχουν αλλάξει σε τίποτα οι επιδιώξεις των Σκοπίων, δηλαδή η είσοδος στο ΝΑΤΟ και η έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, Και η Ελλάδα κρατά το κλειδί και για τα δύο «θέλω» των γειτόνων.

Όμως, τα δύο συλλαλητήρια – και η «πόλωση Novartis που ακολούθησε αμέσως μετά – έχει οδηγήσει μία σειρά στελεχών, ακόμα και του ΣΥΡΙΖΑ, να θέτουν ως προϋπόθεση για κάθε λύση, τις αλλαγές στο σύνταγμα των Σκοπίων. Ουσιαστικά δηλαδή, θέτουν ως προϋπόθεση για τη λύση τον μοναδικό όρο που δεν πρόκειται να ικανοποιήσει ο κ. Ζάεφ – επειδή δεν μπορεί, αφού η πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο είναι οριακή.

Η χθεσινή παρέμβαση Παπαδημούλη στο Ραδιόφωνο 24/7 είναι ενδεικτική των ζυμώσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ : ξεκόβοντας τα περί αλλαγών στο σύνταγμα ως μονόδρομο για να βρεθεί λύση και τασσόμενος υπέρ μίας διεθνούς συμφωνίας στο πρότυπο της «Ενδιάμεσης» του ΄’95, ο αντιπρόεδρος της ευρωβουλής μπήκε στο μάτι διαφόρων στελεχών του κόμματος, τα οποία νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν με τους οπαδούς του «καμία χρήση του όρου Μακεδονία» για τα Σκόπια. Άλλωστε, τα προβλήματα της εξωτερικής πολιτικής δεν λύνονται σε συνθήκες ηρεμίας – λύνονται όταν υπάρχει λόγος να λυθούν…

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα