Βουλευτές με κρίση ταυτότητας

Βουλευτές με κρίση ταυτότητας
Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα για τη δημοκρατία, όταν δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις τις ιδεολογικές διαφοροποιήσεις των βουλευτών, αντιλαμβάνεσαι όμως εύκολα ποια συμφέροντα εξυπηρετούν

Πριν από κάποια χρόνια τη Μεγάλη Βρετανία απασχολεί ένα ακόμη “κοινοβουλευτικό” σκάνδαλο. Διακαής  πόθος του  επιχειρηματία Μοχάμεντ Αλ  Φαγέντ  είναι να λάβει τη Βρετανική υπηκοότητα, την οποία όμως δεν φαίνεται να παίρνει παρά  τις προσπάθειές του. Τότε λαδώνει  δύο βουλευτές του συντηρητικού κόμματος για να καταθέσουν ερώτηση στη Βουλή σχετική με το θέμα αυτό. Όταν κατάλαβε πως δεν πρόκειται να δει αποτέλεσμα, διοχέτευσε ο ίδιος την είδηση στον τύπο και ο ένας από τους δύο βουλευτές που είχε πλέον γίνει υπουργός, αφού παραιτήθηκε εγκατέλειψε την πολιτική.

Αυτή είναι μια τυπική σχέση επιχειρηματία με διεφθαρμένο πολιτικό που συναντάται σε όλο τον πλανήτη.  Στα δικά μας ο Γιάννης Μιχελάκης κρίθηκε ένοχος για παθητική δωροδοκία, καθώς φέρεται επιχειρηματίας να έδωσε 7.000 στον πρώην βουλευτή προκειμένου να υποβάλλει ερώτηση στη βουλή  στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ακόμη όμως και αν δεν πρόκειται για υποθέσεις δωροδοκίας, οι καλές σχέσεις με επιχειρηματίες καθορίζουν τη στάση των βουλευτών, κόντρα πολλές φορές στην επίσημη κομματική γραμμή. Με την Νέα Δημοκρατία στα κάγκελα με αφορμή το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ο γαλάζιος βουλευτής  Σάββας Αναστασιάδης τόνιζε πως “είναι θετικό να αποκτήσει κανάλι ο Ιβάν Σαββίδης”. Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήριζε “θετικό” για τη χώρα το γεγονός να επενδύσει χρήματα ο Ρώσος επιχειρηματίας για την απόκτηση τηλεοπτικού σταθμού εθνικής εμβέλειας. Λίγους μήνες πριν ο Ρώσος επιχειρηματίας έδινε το παρόν  σε προεκλογική εκδήλωση του τότε  υποψήφιου στη Β΄ Θεσσαλονίκης, παρέχοντας στήριξη στον κ. Αναστασιάδη.

Η παρουσία στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου των βουλευτών των ΑΝΕΛ Λαζαρίδη και  της Ε.Κ. Φωκά που εμφανίστηκαν σαν “χούλιγκαν” για να καταγγείλουν το κράτος των Αθηνών και τους “εγκληματίες διαιτητές” που σφάζουν τον ΠΑΟΚ, είναι ενδεικτική. Βουλευτές με περιορισμένη κοινοβουλευτική παρουσία  -ο κ. Φωκάς έχει καταθέσει δύο ερωτήσεις στο σύνολο της θητείας του- αποφάσισαν σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σχέση της πολιτείας με τους ολιγάρχες του ποδοσφαίρου, να θολώσουν τα νερά και να μεταφέρουν στη Βουλή τη συζήτηση που γίνεται στα καφενεία της Τούμπας.  

Λίγο η αγάπη τους για τον ΠΑΟΚ, λίγο το χάιδεμα  του εκλογικού τους ακροατηρίου, ζήσαμε άλλη μια ντροπιαστική στιγμή εντός κοινοβουλίου. Και εκεί που λες πως τα έχεις δει όλα, έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει τη χαριστική βολή.

Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό με τον Ιβάν Σαββίδη, έκανε λόγο  για μια “νέα γενιά ολιγαρχών” τόνισε πως είναι καλύτερα οι δημοσιογράφοι να ρωτήσουν τον κ. Τσίπρα για τον κ. Σαββίδη. “Επειδή ήταν και εξακολουθεί να είναι σε κάποιο βαθμό πολύ κοντά μαζί του”, ενώ εξήγησε πως “ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξυπηρετήσει τον κ. Σαββίδη, διαγράφοντας κάποια πρόστιμα που είχαν συσσωρευτεί σε μία από τις εταιρείες τσιγάρων του και ως αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά μέσων ενημέρωσης”.

Η εταιρεία τσιγάρων είναι η ΣΕΚΑΠ, που ο επιχειρηματίας αγόρασε έπειτα από προτροπή του Αντώνη Σαμαρά. Από την κυβέρνηση του οποίου έλαβε κατ’εξαίρεση την ελληνική ιθαγένεια ο κ.Σαββίδης το 2012, έπειτα από  πρόταση του τότε αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, αναγορεύοντάς τον ούτε λίγο ούτε πολύ σε εθνικό ευεργέτη. Ο ίδιος επιχειρηματίας είχε συνεχείς συναντήσεις με το μισό υπουργικό συμβούλιο για σειρά θεμάτων. Άλλωστε το πολιτικό προφίλ του, είναι μάλλον συντηρητικό και ταιριάζει πιο καλά με της Νέας Δημοκρατίας.

Άλλαξαν τα κόζια στη συνέχεια και από εθνικός ευεργέτης, έγινε η νέα ολιγαρχία. Αν από τους βουλευτές τα περιμένουμε όλα –γιατί άνθρωποι είναι και έχουν αδυναμίες- δεν ισχύει το ίδιο για ένα κόμμα εξουσίας.

*Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος του NEWS 24/7 και του Ραδιοφώνου 24/7.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα