Υπό προστασία πολιτικοί

Υπό προστασία πολιτικοί
Eurokinissi

Η Προκαταρκτική έχει υποχρέωση να διερευνήσει την υπόθεση και να προσπαθήσει να βρει άκρη

Ένα ωραίο βράδυ, πάνε μία δικογραφία στη Βουλή. Περιλαμβάνει ηχηρά ονόματα – δύο πρώην πρωθυπουργούς, έναν πρώην αντιπρόεδρο κυβέρνησης και επτά πρώην υπουργούς. Δωροληψία και όλα τα σχετικά – χαλασμός Κυρίου.

Το θερμόμετρο πάει να σπάει όταν γίνεται γνωστό ότι στη δικογραφία υπάρχουν μάρτυρες σε καθεστώς προστασίας. Άρα, τα πράγματα είναι σοβαρά – κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Η κοινωνία ετοιμάζεται να ακούσει το χαμπέρι – τα πήρε ο Σαμαράς; τα ενθυλάκωσε ο Βενιζέλος; ποιος ο ρόλος του Σαλμά; Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη – το πρώτο συμπέρασμα της λαϊκής σοφίας.

Λίγες ημέρες αργότερα – και καμιά εκατοστή καταγγελίες για σκευωρίες και κατασκευές – η υπόθεση οδεύει προς προκαταρκτική επιτροπή. Τη σχετική πρόταση πρόκειται να υπερψηφίσουν όλα τα κόμματα – και οι πάντες προφητεύουν ότι η διάρκεια ζωής της θα είναι μικρή: Η δικογραφία προορίζεται να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για περαιτέρω έρευνα.

Γιατί όλα αυτά; Μα, για να τηρηθεί το γράμμα του Συντάγματος, που προβλέπει τη σύσταση προκαταρκτικής – αλλά και για να κερδηθεί χρόνος, μήπως και οι αιτήσεις δικαστικής συνδρομής καρποφορήσουν και βρεθούν διαδρομές μαύρου χρήματος, που να συνδέουν την Novartis με κάποιο ή κάποια από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Κι αν δεν βρεθούν; Τότε δεν υπάρχει υπόθεση – τόσο απλά, τόσο ξεκάθαρα. Η Δικαιοσύνη έστειλε αμελλητί – όπως είχε υποχρέωση – μία υπόθεση στη Βουλή, αλλά τα στοιχεία της είναι του τύπου «νομίζω», «εκτιμώ», «άκουσα». Ότι ο κύριος τάδε έδωσε στον κύριο δείνα το τάδε ποσό που κατατέθηκε εκεί, απουσιάζει – τουλάχιστον προς το παρόν.

Όμως, αν η δικογραφία πήγε στη Βουλή για να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, ποιος θα διαχειριστεί τις επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία; Ποιο κόμμα του συνταγματικού τόξου μπορεί να είναι τόσο κοντόφθαλμο ώστε να πιστεύει ότι θα έχει το παραμικρό όφελος από την ηθική καταρράκωση των αντιπάλων του;

Οι μόνοι που θα ωφεληθούν είναι εκείνοι που πρεσβεύουν τον θάνατο της δημοκρατίας…

Επομένως, η Προκαταρκτική έχει υποχρέωση να διερευνήσει την υπόθεση. Να καλέσει τους μάρτυρες, να καλέσει τους εμπλεκόμενους, να καλέσει τις φαρμακευτικές εταιρείες, να καλέσει γιατρούς – να καλέσει τους πάντες. Και να προσπαθήσει να βρει άκρη – περιμένοντας παράλληλα τις απαντήσεις από την Ελβετία. Αλλιώς , το σκάνδαλο του φαρμάκου θα γίνει σκάνδαλο της πολιτικής.

*Ο Στέφανος Τζανάκης είναι διευθυντής του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα