Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από σήμερα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από σήμερα – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Από την Δευτέρα τέθηκε σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας

Σε ισχύ βρίσκεται από τη Δευτέρα το μεσημέρι το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία όπου αναφέρονται τα εξής:

“Κακοκαιρία θα επικρατήσει από τη Δευτέρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται τοπικά από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους . Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα.

Συγκεκριμένα σήμερα θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Δυτική και Κεντρική Στερεά, η Πελοπόννησος και βαθμιαία η Θεσσαλία, η Δυτική Μακεδονία, η Κεντρική Μακεδονία, κυρίως η Πιερία και η Ημαθία και πιθανόν από το βράδυ η Ανατολική Στερεά. Αύριο Τρίτη θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου, τα Ηπειρωτικά όλης της χώρας και η Αττική. Οι Σποράδες, η Εύβοια, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα .”

Δείτε μια πρώτη εικόνα του καιρού για το επόμενο 24ωρο σε φωτορεαλιστικό περιβάλλον

Όπως αναφέραμε και χτές το αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την κακοκαιρία οφείλεται σε ένα αποκομμένο χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα (στα 500 mb)  και το οποίο συνοδεύεται από ψυχρές ασταθείς αέριες μάζες της τάξεως των -14 βαθμών

Στον παραπάνω χάρτη διακρίνεται το ανώτερο χαμηλό (L) και τα δύο επιφανειακά χαμηλά (Χ) που δημιουργούνται το ένα στο Ιόνιο και το άλλο στο Αιγαίο και τα οποία θα λειτουργήσουν ως δίπολο μεταφέροντας αρκετή υγρασία στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Οι βροχές και οι καταιγίδες που θα εκδηλωθούν πέραν του οτι θα έχουν μεγάλα ύψη υετού θα έχουν και μεγάλες ραγδαιότητες και αυτό το στοιχείο παρουσιαζόταν εδω και αρκετές ημέρες. Στο video που ακολουθεί  αξίζει να παρατηρήσετε οτι υπάρχουν περιοχές στη Θεσσαλία (κυρίως στο Πήλιο) που η ένταση της βροχής φτάνει ακόμη και τα 20mm/h δηλαδή θεωρητικά ακόμη και 60 χιλιοστά βροχής το 3ωρο τιμή ιδιαίτερα σημαντική

Δείτε το σχετικό Video

Στην εξέλιξη της κακοκαιρίας από το video μπορείτε να διακρίνετε οτι τα έντονα φαινόμενα μετατοπίζονται βορειότερα και από την Θεσσαλία επηρεάζουν την Κεντρική Μακεδονία και μερικώς την Θράκη.

Ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να τονιστεί είναι οτι εμφανίζονται περιοχές μεταξύ Μαγνησίας και Λάρισας που θα έχουν σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία από 50 εως και 100 mm βροχής (πορτοκαλί) ενω τοπικά ενδέχεται και να ξεπεράσουν τα 100 mm. Η ορογραφία της περιοχής και η πνοή Ανατολικών Βορειοανατολικών ανέμων παίζει σημαντικό και  πρωτεύοντα ρόλο στην εμφάνιση τόσο ακραίων τιμών των βροχοπτώσεων. 

Από όλα τα προγνωστικά δεδομένα υπάρχει συμφωνία και σύφγκλιση των απόψεων για τα μεγάλα ύψη βροχής κιαι για τον λόγο το έκτακτο χαρακτηρίστηκε με την ανώτατη βαθμίδα συναγερμού ( κόκκινο) . Εκτός από το Ευρωπαικό και το Αμερικάνικο μοντέλο , υπάρχει και το COSMO Model  το οποίο χρησιμοποιεί επιχειρησιακά η ΕΜΥ και το οποίο δίνει σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα με κάποιες μικρές αποκλίσεις.

Δείτε video από το Cosmo Model της ΕΜΥ

Αξίζει να σημειώσουμε οτι την Τρίτη η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά δεν θα ξεπεράσει τους 25 βαθμούς ,δηλαδή θα βρίσκεται σε επίπεδα κατά 6 βαθμούς κάτω από τα κανονικά.

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες . Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα φτάσει τους 24 βαθμούς ενώ στη Θεσσαλονίκη δεν θα ξεπεράσει τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά τις Βόρειες Σποράδες , την Ευβοια τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα . Κατά διαστήματα θα επηρεαστούν τα νησιά του Ιονίου και πιθανόν οι Κυκλάδες και η Κρήτη. Την Πέμπτη θα επηρεαστεί κυρίως η Μακεδονία η Θράκη το Βόρειο Αιγαίο η Ηπειρος η Δυτική Στερεά η Δυτική Πελοπόννησος τα νησιά του ιονίου και πιθανόν πρόσκαιρα η Θεσσαλία. Την Παρασκευή ο καιρός θα βελτιωθεί σε όλη σχεδόν τη χώρα

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα