Κολυδάς στο NEWS 247: Πού και πότε αναμένεται ολικός παγετός

Snowfall in the centre of Athens December 29, 2016. /     ,  29, 2016.
Snowfall in the centre of Athens December 29, 2016. / , 29, 2016. SOOC

Κατά μέσο όρο 13 βαθμούς θα πέσει ο υδράργυρος σε μόλις 48 ώρες σε όλη τη χώρα. Στην "κατάψυξη" η κεντρική και βόρεια Ελλάδα το Σαββατοκύριακο με θερμοκρασίες υπό το μηδέν όλη την ημέρα. Χιόνια και στην Αθήνα την Παρασκευή

Αλλάζει άρδην το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με την θερμοκρασία να κάνει βουτιά ως και 13 βαθμούς σε όλη την Ελλάδα. Μεγάλες περιοχές στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας αναμένεται να βυθιστούν σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας το Σαββατοκύριακο. Χιόνια αναμένονται από την Παρασκευή ακόμη και στα πεδινά, στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, την Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου. Το κρύο και οι θερμοκρασίες κάτω του μηδενός αναμένεται να υποχωρήσουν από την επόμενη Τετάρτη.

Ο μετεωρολόγος, υποδιοικητής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, μιλώντας στο NEWS 247, περιέγραψε τα στάδια της επιδείνωσης του καιρού, αλλά και τις περιοχές στις οποίες αναμένεται πυκνό χιόνι, αλλά και ολικός παγετός.

Τα χαρακτηριστικά του έντονου χιονιά

Nοτιάδες αναμένονται ως και την Πέμπτη, οι οποίοι θα στραφούν σε βοριάδες, κατά τόπους θυελλώδεις από την Παρασκευή, οπότε και η επιδείνωση του καιρού θα είναι σημαντική.

Χαμηλό βαρομετρικό με υγρές μάζες πλησιάζει τη χώρα μας από την Ιταλία, προσδίδοντας στα χαρακτηριστικά του καιρού από την Πέμπτη υγρασία και ίσως κατά τόπους βροχές και καταιγίδες. Η "ψυχρή εισβολή" όμως, όπως χαρακτηρίζει ο κ. Κολυδάς το βαρομετρικό από τη Σκανδιναβία, συναντά τις υγρές αυτές μάζες πάνω από τη χώρα μας την Παρασκευή, γεγονός που θα φέρει ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, παγετό και πυκνές χιονοπτώσεις.

Κολυδάς στο NEWS 247: Πού και πότε αναμένεται ολικός παγετός

Την Παρασκευή το βαρομετρικό χαμηλό θα βρεθεί στην περιοχή του Αιγαίου, φέροντας σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Έτσι, αναμένουμε πέραν των ισχυρών ανέμων, χιόνια, όχι μόνο στα ορεινά, αλλά και στα πεδινά της ηπειρωτικής Ελλάδος. Η ίδια εικόνα και το Σάββατο, με τις χιονοπτώσεις να συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, κυρίως στις ανατολικές και νότιες περιοχές. Ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σχετική βελτίωση στα βορειοδυτικά, με το κρύο να παραμένει παρόλα αυτά έντονο.

Κολυδάς στο NEWS 247: Πού και πότε αναμένεται ολικός παγετός

Την Κυριακή, ο καιρός θα είναι πιο "ανοιχτός" στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, με τη θερμοκρασία να διατηρείται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδο. Είναι ενδεικτικό πως από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και πάνω, φαίνεται πως η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε αρνητικές τιμές, κάτω από το μηδέν, ακόμη και το μεσημέρι, φαινόμενο που χαρακτηρίζεται ως ολικός παγετός. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν από το βορειοανατολικό Αιγαίο και νοτιότερα.

Τη Δευτέρα ο καιρός παρουσιάζει βελτίωση με ορισμένες χιονοπτώσεις στο Αιγαίο, από τη Χαλκιδική ως την Κρήτη, αλλά με σαφώς μειούμενη ένταση. Οι θερμοκρασίες αν και σε άνοδο, παραμένουν χαμηλές, με το κρύο να υποχωρεί πια από την ερχόμενη Τετάρτη.

Βουτιά στον υδράργυρο 13 βαθμών

Είναι ενδεικτικό πως η πτώση ανά την Ελλάδα, από την Τετάρτη ως την Παρασκευή θα είναι κατά μέσο όρο 13οC. Για παράδειγμα στην Αθήνα, την Πέμπτη το θερμόμετρο θα αγγίζει τους 14oC, πέφτοντας στους επτά (7) την Παρασκευή και μόλις μια μονάδα πάνω από το μηδέν (0) το Σάββατο.

Κολυδάς στο NEWS 247: Πού και πότε αναμένεται ολικός παγετός

Άλλωστε, το Σάββατο χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Οι προβλέψεις γενικότερα θέλουν τις περιοχές όπου έπεσαν χιόνια την περασμένη εβδομάδα, να ντύνονται και πάλι στα λευκά. Αθήνα, Αττική, Εύβοια, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου θα δουν χιόνια και στα πεδινά, με πιθανότητα ακόμη πιο πυκνής χιονόπτωσης, σε σύγκριση με εκείνη της Πρωτοχρονιάς.

Κολυδάς στο NEWS 247: Πού και πότε αναμένεται ολικός παγετός

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται χιονοπτώσεις από την Παρασκευή, οπότε και η θερμοκρασία θα κολλήσει υπό το μηδέν, με κατώτερη τους -5, ενώ το Σάββατο η ανώτερη θερμοκρασία που αναμένεται να καταγραφεί θα κυμανθεί μόλις στους -3 βαθμούς Κελσίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ

Το Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ

Πριν από λίγο, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού στο οποίο αναφέρει τα εξής: "Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χωρά από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης με κυρία χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες (κυρίως στις νησιωτικές περιοχές), τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις άνεμους.

Πιο αναλυτικά:

α. ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης (05/01/17):

1. μέχρι τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (06/01/17) στα νησιά του ιονίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπείρου, της δυτικής στέρεας, της δυτικής και νοτιάς Πελοποννήσου.

2. μέχρι τις βραδινές ώρες της Παρασκευής (06/01/17) κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού αιγαίου, τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

β. χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το βράδυ της Πέμπτης (05/01/17) και από τα βόρεια μέχρι και τη δευτέρα (09/01/17) ακόμα και σε πεδινές περιοχές, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές:

1. από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στις βορειότερες περιοχές της Θεσσαλίας.

2. από το βράδυ της Παρασκευής κατά περιόδους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στέρεα, την Εύβοια, την Πελοπόννησο, την ανατολική νησιωτική χωρά και την Κρήτη.

γ. η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση από την Παρασκευή (06/01/17) και από τα βόρεια η οποία θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή σε όλη τη χωρά. Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί από το Σάββατο (07/01/17), ο οποίος στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι ολικός.

δ. θυελλώδεις νότιοι άνεμοι (7 με Θ και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ) θα πνέουν την Πέμπτη (05/01/17), οι οποίοι την Παρασκευή (06/01/17) σταδιακά από τα δυτικά και βόρεια θα στραφούν σε βοριάδες με την ίδια ένταση. από το απόγευμα του Σαββάτου (07/01/17) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Δείτε τον καιρό ανά περιοχή:

* Αθήνα * Θεσσαλονίκη * Ηράκλειο * Λάρισα * Βόλος * Χανιά * Καβάλα * Ιωάννινα * Χαλκίδα * Σέρρες * Τρίκαλα * Κατερίνη * Καλαμάτα * Λαμία * Ρόδος * Κομοτηνή * Δράμα * Αλεξανδρούπολη * Βέροια * Ξάνθη * Κέρκυρα

Σε ετοιμότητα η Περιφέρεια Αττικής ενόψει της νέας επιδείνωσης του καιρού

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκεται ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής, προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα πιθανά προβλήματα από το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, έχει αναρτηθεί ενημερωτικό υλικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), που περιλαμβάνει οδηγίες προστασίας κατά την οδήγηση, όταν εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα ( https://goo.gl/tEJlKh). Παράλληλα, παρέχεται άμεση ενημέρωση για τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν, από ΟΤΑ Α’ βαθμού και άλλους φορείς, σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής ( https://goo.gl/zNV3UH), για τη φιλοξενία και την προστασία των πολιτών, ιδιαίτερα των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Επισημαίνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει επαρκή ποσότητα άλατος, η οποία είναι αποθηκευμένη σε διάφορα σημεία του λεκανοπεδίου για την αντιμετώπιση τυχόν αναγκών που θα παρουσιαστούν στο οδικό δίκτυο ευθύνης της. Στο ίδιο πλαίσιο, τις προσεχείς ώρες θα τεθούν σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας, και θα παραμείνουν έτοιμες, για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα, να συνδράμουν με προσωπικό και μηχανήματα.

Επί ποδός και η Θεσσαλονίκη

Σε πλήρη ετοιμότητα τίθενται οι υπηρεσίες των δήμων ενόψει του επερχόμενου κύματος κακοκαιρίας. Το αυτοτελές τμήμα πολιτικής προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι έχει στη διάθεσή του 300 τόνους αλάτι αποχιονισμού και έχει ήδη προχωρήσει στη διανομή 2.000 σάκων με αλάτι σε νοσοκομεία, εκκλησίες και ευαγή ιδρύματα καθώς και στον ανεφοδιασμό 50 προκαθορισμένων σημείων, σε περιοχές όπως η Άνω Πόλη, οι 40 Εκκλησιές, η Τριανδρία και η Άνω Τούμπα, για χρήση από τους δημότες.

Παράλληλα τίθενται σε 24ωρη ετοιμότητα έξι ειδικά οχήματα (αλατιέρες), τα δύο εκ των οποίων είναι εφοδιασμένα με αποχιονιστικές λεπίδες, καθώς και 15 βυτιοφόρα με αλατόνερο και ένα μικρότερο όχημα άμεσης επέμβασης. Τα συγκεκριμένα οχήματα θα επεμβαίνουν κατά περίπτωση σε όλη την έκταση των διοικητικών ορίων του Δήμου Θεσσαλονίκης. Όσοι έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο 2313 318200.

Στο μεταξύ ο Δήμος Θέρμης ανακοίνωσε ότι για όσους αναζητούν ένα ζεστό χώρο φιλοξενίας, από αύριο Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή τα ΚΑΠΗ του δήμου στη Θέρμη, τα Βασιλικά και το Πλαγιάρι θα παραμείνουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Το Κέντρο Υγείας Θέρμης θα φιλοξενεί όσους έχουν ανάγκη φιλοξενίας κατά τη διάρκεια της νύχτας μετά από συνεννόηση στο τηλέφωνο 2313 310800. Επίσης οι δημότες θα μπορούν να καλούν στον αριθμό 6985 753957, σε όποιες περιπτώσεις κρίνουν ότι χρειάζεται η συνδρομή του δήμου (στέγαση, θερμαινόμενοι χώροι κλπ).

Από την πλευρά του ο Δήμος Δέλτα γνωστοποιεί ότι έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες και τα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα και τα ΚΑΠΗ θα παραμένουν ανοιχτά σε 24ωρη βάση με ανοιχτούς για το κοινό θερμαινόμενους χώρους. Σε περίπτωση αυξημένης ζήτησης ο Δήμος Δέλτα είναι έτοιμος να διαθέσει και τα κλειστά γυμναστήρια. Θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης της υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας και οι πολίτες μπορούν για οποιοδήποτε πρόβλημα να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310 796117.

Ο Δήμος Παύλου Μελά εξάλλου ενημερώνει ότι αύριο και μεθαύριο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ θα είναι ανοικτά, συνολικά 9 ΚΑΠΗ στις Δημοτικές Ενότητες Σταυρούπολης, Πολίχνης, Ευκαρπίας καθώς και το Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού "Χρήστος Τσακίρης" τα βράδια της Πέμπτης και της Παρασκευής.

Στον Δήμο Ωραιοκάστρου έγινε σήμερα σύσκεψη του συντονιστικού τοπικού οργάνου πολιτικής προστασίας και αποφασίστηκε η λειτουργία σε 24ωρη βάση της υπηρεσίας της Πολιτικής Προστασίας. Οι πολίτες θα μπορούν για οποιοδήποτε πρόβλημα να απευθύνονται στο τηλέφωνο 2310 688514. Παράλληλα, ο δήμος Ωραιοκάστρου ενημερώνει ότι θα είναι ανοικτές από τις 18.00 το απόγευμα της Πέμπτης έως και το βράδυ της Κυριακής (καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου) όλες οι αίθουσες των ΚΑΠΗ του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου καθώς επίσης οι αίθουσες των κοινοτικών καταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση οι δήμοι καλούν τους δημότες τους να ακολουθούν τις οδηγίες αντιμετώπισης έκτακτων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών.

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

ADVERTISING

SHARE: