Σε εξέλιξη το πρώτο κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού

Σε εξέλιξη το πρώτο κύμα ζέστης του φετινού καλοκαιριού
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Θερμή εισβολή θα σαρώσει τη χώρα - Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα χτυπήσει "κόκκινο"

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται ζεστός καιρός με περιορισμένη αστάθεια στα ηπειρωτικά κυρίως της Βορειοανατολικής Ελλάδας ενώ η θερμοκρασία κατά τόπους θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς.

Χθες, Τετάρτη, και πάλι λόγω του τοπικού Λίβα η θερμοκρασία στη Λαμία έφτασε τους 37 βαθμούς , στα Χανιά τους 36 , στην Τανάγρα το Ελληνικό και το Καστέλι τους 35 και τους 34 βαθμούς στη Λάρισα τα Σπάτα και τις Σέρρες.

 

Στον παραπάνω χάρτη απεικονίζονται οι προβλεπόμενες θερμοκρασίες και σχηματικά περιγράφουμε τη θερμή μεταφορά των αερίων μαζών από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής προς την περιοχή μας.

Στο παραπάνω βίντεο μπορούμε να παρακολουθήσουμε την θερμή εισβολή στην κατώτερη ατμόσφαιρα (σε ύψος 1500 μέτρων πάνω από την επιφάνεια) και ειδικότερα στην στάθμη  των 850 mb . Με τους χάρτες σε αυτή τη στάθμη της ατμόσφαιρας, οι μετεωρολόγοι αποτυπώνουν καλύτερα τη θερμή μεταφορά, διότι οι θερμές αέριες μάζες δεν επηρεάζονται από τοπικούς παράγοντες όπως συμβαίνει στην επιφάνεια του εδάφους.

Για να εκτιμήσουν την θερμοκρασία στη επιφάνεια του εδάφους κατά κανόνα προσθέτουν γύρω στους 13 με 15 βαθμούς στις θερμοκρασίες της στάθμης των 850 mb και βρίσκουν έτσι την προβλεπόμενη θερμοκρασία στην επιφάνεια. Για παράδειγμα από τις περιοχές που περνά η καμπύλη των 20 βαθμών στα 850 η θερμοκρασία που προκύπτει για την επιφάνεια είναι οι 33 με 35 βαθμοί Κελσίου. 

 

Σήμερα παρατηρούμε οτι σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά θα φτάσουμε τους 33 με 35 βαθμούς , ενω και πάλι οι ελάχιστες θερμοκρασίες δεν θα είναι υψηλές.

 

Στην Αττική προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός  Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 βαθμούς  Κελσίου.

 

Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με παροδική μπόρα το απόγευμα. Οι άνεμοι  θα πνέουν μεταβλητοί και η θερμοκρασία θα φτάσει το μεσημέρι τους 32 βαθμούς.

Η προοπτική του καιρού

Ακολουθούν αρχικά 3 αναλυτικοί χάρτες για την Νότια Ελλάδα το επόμενο τριήμερο ( Παρασκευή -Κυριακή)   όπου είναι εμφανές ότι η πιο ζεστή ημέρα θα είναι η Παρασκευή με μέγιστες τιμές περί του 35 με 36 βαθμούς , ενώ τοπικά στη δυτική Ελλάδα θα φτάσουμε περί τους 37 βαθμούς Κελσίου.

 

 

 

Αναλόγως αποτυπώνεται η προοπτική του καιρού για τη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα όπου είναι εμφανής η βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από το Σάββατο όπου από τα δυτικά οι δυτικοί Βορειοδυτικοί άνεμοι σταδιακά θα ενισχυθούν και την Κυριακή θα οδηγήσουν τη θερμοκρασία σε χαμηλότερες τιμές

 

 

 

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα