Αγρότες: ‘Ναι’ σε συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης

Αγρότες: ‘Ναι’ σε συνάντηση με εκπροσώπους της κυβέρνησης
Oι αγρότες του δήμου Κιλελλέρ έκλεισαν το ρεύμα προς Θεσσαλονίκη της εθνικής οδού στο ύψος του κόμβου Πλατυκάμπου.(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΠΑΤΖΙΟΛΑΣ) Eurokinissi

Σε σημερινή τους συνάντηση οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας λένε 'όχι' στο συλλαλητήριο της Τρίτης στην Αθήνα και αποδέχονται πρόταση της κυβέρνησης για διάλογο

Θετικοί ως προς τη συνάντησή τους με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη και στελέχη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εμφανίζονται οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας και όσοι συντάσσονται μαζί τους, όπως προέκυψε από τη σημερινή τους συνάντηση.

«Αντιλαμβανόμενοι το βεβαρημένο πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού, αποδεχόμαστε την πρόταση που μας έγινε να συμμετέχει στη συνάντηση που ζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση, ο αντιπρόεδρός της» επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας, Μαυρουδής Μηντσιούδης, αγρότης Χαλκηδόνας.

«Η συνάντηση κλείδωσε -μετά τις 20.00- για να γίνει την προσεχή Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 15.00 το μεσημέρι στην Αθήνα και με τη συμμετοχή των στελεχών της κυβέρνησης που η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας ζήτησε» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Β΄Χαλάστρας Αχιλλέας Καμπούρης.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος μας είπε ότι στη σημερινή συνάντηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα που έγινε στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Β΄Χαλάστρας, που αφορά και «στη μεγαλύτερη μονάδα ξήρανσης και αποθήκευσης δημητριακών στα Βαλκάνια», όπως υποστήριξε, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή τους στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, στις 14/2 στην πλατεία Βάθης στην Αθήνα.

«Αποφασίσαμε ομόφωνα ότι δεν συμμετέχουμε σε κομματική συγκέντρωση» μας επισήμανε ο κ. Καμπούρης, προσθέτοντας, δε, ότι «παρά τα πυρά που δεχτήκαμε, όσοι συντασσόμαστε με τη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας κινούμαστε με γνώμονα την βιωσιμότητα και ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, πέραν των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει».

Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Βισαλτίας Νομού Σερρών, Στέργιου Λίτου, μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο του Προμαχώνα, που μέχρι πρότινος συντασσόταν στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας. «Δεν συμμετέχουμε σε κομματική φιέστα κανενός. Τα προβλήματα των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα είναι πέραν των κομμάτων και των συμφερόντων που καθένας θέλει να εξυπηρετήσει».

Απόντες από το συλλαλητήριο οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων πωλητών λαϊκών αγορών

Δεν θα συμμετάσχει στο αγροτικό συλλαλητήριο που αποφάσισε να πραγματοποιήσει στην Αθήνα η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών λαϊκών Αγορών.

Η ομοσπονδία αποφάσισε να μην συμμετάσχει στο συλλαλητήριο εν όψει της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου την επόμενη μέρα Τετάρτη 15 Φεβρουάριου 2017.

Όπως αναφέρει ενημέρωση της ομοσπονδία, «την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου και τους προέδρους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων παραγωγών όλης της χώρας με τα εξής θέματα: αγροτικό, ασφαλιστικό, φορολογικό, κόστος παραγωγής και ο νέος νόμος για τις λαϊκές αγορές. Δεν θα συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Τρίτης».

Εν όψει της συνάντησης η ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα αιτήματά της στα υπό συζήτηση θέματα:

Άμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ εντός του 2017

Απαραίτητη κρίνεται η αναθεώρηση της ΚΑΠ εντός του 2017 που θα καταργεί τις ανισότητες μεταξύ των αγροτών, διότι, όπως σημειώνεται, σήμερα το 80% των επιδοτήσεων αποδίδεται στο 20% των δικαιούχων, αποδίδοντας σε κάποιους λίγους ενίσχυση έως και 450 φορές μεγαλύτερη από κάποιους άλλους, για την ίδια δραστηριότητα.

Επίσης, προτείνεται η άμεση αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της ενίσχυσης, ώστε στη τρέχουσα περίοδο όλοι οι αγρότες να έχουν ίσης αξίας δικαιώματα για την ίδια καλλιέργεια, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ.

Προτείνεται ακόμη, η άμεση επίλυση του προβλήματος των μεταβιβάσεων δικαιωμάτων του 2014.

Ασφαλιστικό – Φορολογικό

Προτείνεται η αλλαγή του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αγρότες αφού, όπως αναφέρεται, «η καλλιέργεια του οικογενειακού κλήρου έρχεται να ασφαλίσει 2 και 3 – 4 μέλη της οικογένειας με χαμηλά ασφάλιστρα ώστε να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις της καλλιέργειας και την υπερχρέωση τους στο ασφαλιστικό ταμείο».

Προτείνεται, ακόμη, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών σε νέους και νεοεισερχόμενους αγρότες για τα πρώτα πέντε έτη της δραστηριότητάς τους και η μείωση ασφαλιστικών εισφορών σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας, λόγω καιρικών ή άλλων συνθηκών.

Μείωση του κόστους παραγωγής

Προτείνεται μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των αγροτικών εφοδίων. Δημιουργία αναπτυξιακής χρηματοδοτικής τράπεζας για τους αγρότες. Μέσω νόμου ουσιαστική επίλυση του θέματος των αλλοδαπών εργατών γης. Μέριμνα για δημιουργία ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού αγροτών. Ενδεικτικές τιμές σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα. Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί. Για τα πρώτα 3 χρόνια μείωση φορολογικών συντελεστών για νέους αγρότες. Επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης και του τέλους επιτηδεύματος για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να διασφαλίζεται η καταβολή αποζημιώσεων το αργότερο εντός τετραμήνου από την δήλωση ζημιάς.

Νέος νόμος για τις λαϊκές αγορές

Επαναλειτουργία των Αυτοχρηματοδοτούμενων Οργανισμών Λαϊκών Αγορών. Ο νόμος πλαίσιο πρέπει να είναι αναπτυξιακός, εκσυγχρονιστικός και να εξαλείφει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος, ώστε να διευκολύνει την δραστηριοποίηση των αγροτών παραγωγών λαϊκών αγορών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα