Αίγινα: Δεν κατάλαβα τι έγινε, επαναλάμβανε ο χειριστής του μοιραίου σκάφους

Αίγινα: Δεν κατάλαβα τι έγινε, επαναλάμβανε ο χειριστής του μοιραίου σκάφους

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της τραγωδίας. Το χρονικό του δυστυχήματος στην Αίγινα, που συγκλόνισε την Ελλάδα (Pics + Vids)

Ουρλιαχτά, φωνές, κλάματα. Τέσσερις άνθρωποι νεκροί και 16 τραυματίες. Ο  θάνατος στην Αίγινα, παραμόνευε στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Αίγινας μεταξύ Πέρδικας και νησίδας «Μονή», με τις εικόνες που εκτυλίχθηκαν λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι της Τρίτης να είναι πραγματικά απερίγραπτες.

Ο χειριστής του μοιραίου ταχύπλοου σοκαρισμένος επαναλάμβανε στους λιμενικούς πως δεν κατάλαβε τίποτα.

“Δεν είδα τίποτα, δεν κατάλαβα τίποτα. Δεν κατάλαβα τίποτα”, έλεγε ξανά και ξανά.

Πηγή Video ΕΡΤ/Νίκος Ιωαννίδης

Σοκαρισμένος επαναλάμβανε τα ίδια όμως το κακό είχε γίνει. Ο καπετάνιος της λάντζας, ένας πατέρας και η 9χρονη κόρη του καθώς ακόμη ένα άτομο είναι νεκρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, ο χειριστής του ταχύπλοου, συνελήφθη λίγο μετά το δυστύχημα σε συγγενικό του σπίτι στην Αίγινα, ενώ στο σκάφος ήταν άλλα τρία άτομα, (ένας άνδρας και δύο γυναίκες), τα οποία από την πρώτη στιγμή προσήχθησαν στο Λιμεναρχείο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κυβερνήτης του ταχύπλοου, δηλώνει ότι αφαιρέθηκε και δεν είχε δει το τουριστικό σκάφος και όταν τελικά το είδε δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Έτσι το ταχύπλοο πέρασε στην κυριολεξία πάνω από την λάντζα, κόβοντας την στη μέση και ρίχνοντας τους επιβάτες στη θάλασσα.

Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν έτρεχε, αλλά αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα, μέσα στην στενή δίαυλο, κάτι που ερευνάται στο πλαίσιο της προανάκρισης.

Σημειώνεται, ότι ο χειριστής είναι ηλικίας 77 ετών και είναι κάτοχος διπλώματος για το σκάφος, το οποίο είχε θεωρηθεί το 2014.

Σύμφωνα με μαρτυρίες την ώρα που το ταχύπλοο έπεσε πάνω στη λάντζα, ο πατέρας της 9χρονης έκανε υπεράνθρωπη προσπάθεια να πιάσει το παιδί του. Όμως δεν τα κατάφερε και έχασε τη ζωή του όπως και η κόρη του.

 

Η περιοχή που έγινε το δυστύχημα γέμισε αμέσως με πλοιάρια από την Αίγινα, σκάφη του Λιμενικού και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που συντόνιζε τις έρευνες.

Στην επιχείρηση διάσωσης μετείχαν και βατραχάνθρωποι του Λιμενικού οι οποίοι διέσωσαν 21 άτομα, μεταξύ αυτών πέντε τραυματίες, εκ των οποίων οι δύο σοβαρά.

Όλοι τους μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας.

Στο ΚΑΤ μεταφέρθηκε μια 29χρονη η οποία έχει υποστεί ακρωτηριασμό στην αριστερή κνήμη προκειμένου να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για επανασυγκόλληση του ακρωτηριασμένου άκρου, ενώ ένας 16χρονος ο οποίος παρουσιάζει σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

Δύο ακόμη άτομα μαζί με δυο άλλους ελαφρύτερα τραυματισμένους παραμένουν στο ΓΚΝ Νίκαιας, ενώ ο 5ος τραυματίας είναι αστυνομικός και νοσηλεύεται στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

 

Το χρονικό της τραγωδίας

Εν τω μεταξύ κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων & Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) έχει ήδη επιληφθεί του περιστατικού και πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4033/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Σημειώνεται πως στην Αίγινα είναι από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας, ενώ και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες του συμβάντος.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μέσω κλήσης στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112), για περιστατικό σύγκρουσης του Ε/Γ – Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” N. Αίγινας 66 με το ταχύπλοο σκάφος “ΝΤΟΥΕΝΤΕ” Τ. Αίγινας 171 στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Αίγινας μεταξύ Πέρδικας και νησίδας «Μονή», που είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του Ε/Γ – Τ/Ρ και την πτώση των επιβαινόντων του στη θάλασσα.

Η κινητοποίηση του ΕΚΣΕΔ/ Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. υπήρξε άμεση και στην περιοχή έσπευσαν Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τέσσερα (04) πλωτά περιπολικά Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο Λ.Σ. –ΕΛ.ΑΚΤ., παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη, καθώς και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί είκοσι (20) άτομα, επιβάτες του Ε/Γ – Τ/Ρ, εκ των οποίων πέντε (05) τραυματίες, ενώ έχουν περισυλλεγεί τέσσερις (04) σοροί (3 άνδρες, 1 παιδί). Στο ανωτέρω ταχύπλοο επέβαιναν τέσσερα (04) άτομα, ουδείς εκ των οποίων τραυματίστηκε.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ από τη Λιμενική Αρχή Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση για το δυστύχημα συνελήφθη ο Κυβερνήτης του ταχυπλόου σκάφους.

Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων & Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) έχει ήδη επιληφθεί του περιστατικού και πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή προκειμένου διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν.4033/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ ο ΥΝΑΝΠ κ. Θοδωρής Δρίτσας μεταβαίνει ήδη στη ν. Αίγινα για επιτόπια ενημέρωση.

Τι ανέφερε το υπουργείο Υγείας

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Υγείας, ενημερώθηκε από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ότι υπήρξε σύγκρουση (εμβολισμός) ταχύπλοου με τουριστικό σκάφος στην περιοχή της Αίγινας, με αναφερόμενους  νεκρούς και τραυματίες.

Αμέσως τέθηκε σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το Κέντρο Υγείας Αίγινας, το Γενικό Νοσοκομείο Νικαίας «Άγιος Παντελεήμων» και το Τμήμα Αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ και ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, διακομίσθηκαν 4 νεκροί, 3 ενήλικες 44 και 58 ετών και  ένας άνδρας μεσήλικας 40-50 ετών, αγνώστων μέχρις στιγμής στοιχείων καθώς και ένα ανήλικο κοριτσάκι 5 ετών, όπως επίσης και 16 τραυματίες, εκ των οποίων πιο σοβαρά μία γυναίκα 29 ετών αλλοδαπή, με μερικό ακρωτηριασμό αριστερής κνήμης και ένας έφηβος 16 ετών, με τραύματα και επαπειλούμενο αεραγωγό.

Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών στο Κέντρο Υγείας Αίγινας, κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή των 2 ανωτέρω τραυματιών και επιπλέον άλλων τριών ενηλίκων για περαιτέρω αντιμετώπιση σε Νοσοκομεία της Αθήνας.

Σε συνεννόηση με τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια και το ΕΚΑΒ, οργανώθηκε η διακομιδή τους με  πλωτό μέσο συνοδεία ιδιώτη γιατρού, στο Λιμάνι του Πειραιά. Από κει με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ διακομίστηκαν, η κοπέλα στο ΓΝ «ΚΑΤ», ο 16χρονος και 2 ακόμα τραυματίες στο ΓΝ Νίκαιας, και ένας τραυματίας στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, λόγω της ιδιότητας του (αστυνομικός).

Από τους υπόλοιπους 11 που διακομίστηκαν στο ΚΥ Αίγινας, οι 5 έλαβαν εξιτήριο ενώ οι άλλοι 6 παραμένουν ακόμα για προληπτικούς λόγους. Η κατάσταση των τραυματιών είναι καλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα