“Αλαλούμ” στη δίκη Σώρρα

“Αλαλούμ” στη δίκη Σώρρα

Η υπόθεση για τα 600 δισεκ. ευρώ εισήχθη "εκ παραδρομής" στο δικαστήριο, αν και ήδη ο Αρτέμης Σώρρας και ο συνεργάτης του Μαν. Λαμπράκης, είχαν ήδη αθωωθεί. Πλήθος οπαδών του Σώρρα βρέθηκαν στα δικαστήρια

Παρά το ότι το σκεπτικό της πρώτης απόφασης είχε αναιρεθεί υπέρ του νόμου από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η δικογραφία, με αμετάκλητη ετυμηγορία, εισήχθη ξανά στο ακροατήριο, υποχρεώνοντας το Α’ Αυτόφωρο Μονομελές να κηρύξει ως μη γενόμενη τη διαδικασία.

Η “εκ παραδρομής” εισαγωγή της υπόθεσης κατακρίθηκε πάντως από δικαστικές πηγές, αφού η αναίρεση του Αρείου Πάγου έγινε μόνο για να αφαιρεθεί από τη νομολογία το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο ο Αρτέμης Σώρρας ήταν διαχειριστής του ποσού των 600 δισεκατομμυρίων ευρώ. Να σημειωθεί δε πως καθώς είχε περάσει η προθεσμία της έφεσης υπέρ του νόμου, δεν μπορούσε να δικαστεί για δεύτερη φορά η υπόθεση επί της ουσίας, όπως επιχειρήθηκε να γίνει σήμερα.

Μπορεί τελικά το τοπίο να ξεκαθάρισε, οι δεκάδες παρευρισκόμενοι μέσα και έξω από την αίθουσα θεώρησαν “πύρρειο νίκη” τη δικαστική απόφαση ξεσπώντας σε χειροκροτήματα. Έξω δε από το κτίριο οι ακόλουθοι του καταζητούμενου άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα όπως «εμπρός Αρτέμη Σώρρα να πάρουμε τη χώρα» και «άκουσε Αρτέμη, το καθεστώς σε τρέμει», ενώ αργότερα άρχισαν να απαγγέλλουν τον όρκο στην ένωση του Αρτέμη Σώρρα και τον εθνικό ύμνο.

Η διαδικασία

Από το πρωί πλήθος κόσμου είχε συγκεντρωθεί εντός και εκτός αιθούσης. Μοναδικοί ίσως απόντες ο ίδιος ο Αρτέμης Σώρρας που καταζητείται και ο συνεργάτης του Μανώλης Λαμπράκης.

Παρά τις ενστάσεις που υπέβαλε η υπεράσπιση Σώρρα, όλες απορρίφθηκαν, με το συνήγορο Φώτη Μπαμπάνη να υποστηρίζει ότι “είναι κατάχρηση εξουσίας να διωχθεί ένας αθώος για δεύτερη φορά”. Για την αναίρεση του Αρείου Πάγου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “αποτελεί κατάργηση της έννοιας δικαίου” καθώς η τότε πρόεδρος του ανωτάτου δικαστηρίου Β. Θάνου θα έπρεπε να έχει αυτοεξαιρεθεί από την ολομέλεια που δίκασε την υπόθεση ,επειδή στη συνέχεια ανέλαβε θέση στο πρωθυπουργικό γραφείο ενώ ο κ. Σώρρας είχε ήδη καταθέσει μήνυση σε βάρος του πρωθυπουργού.

Τελικά, ήταν μία αντιδικία ανάμεσα στον υπερασπιστή και στον εισαγγελέα της έδρας που οδήγησε σε πολύωρη διακοπή, όταν ο συνήγορος υπέβαλε μήνυση σε βάρος του εισαγγελικού λειτουργού για συκοφαντική δυσφήμιση. Ακολούθησε η αποχή του εισαγγελέα από τα καθήκοντα του και όταν πλέον αντικαταστάθηκε ο νέος λειτουργός εισηγήθηκε να κηρυχθεί απαράδεκτη η διαδικασία: “Έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση και ανεξάρτητα αν έγινε δεκτή η αναίρεση δεν επηρεάζει τα δικαιώματα των κατηγορουμένων άρα δεν υπάρχει περιθώριο ποινικής αξιολόγησης τους αφού δεν είναι πλέον κατηγορούμενοι. Ζητώ να κηρυχθεί απαράδεκτη η παρούσα διαδικασία εναντίον τους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα