Αναστολή του αναβολόσημου ζητούν οι δικηγόροι

Αναστολή του αναβολόσημου ζητούν οι δικηγόροι

Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Ελλάδος μιλούν για προβλήματα από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια

Tην αναστολή του αναβολόσημου μέχρι την οριστική ρύθμιση όλων των πρακτικών δυσχερειών ζητούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Ελλάδος με επιστολή τους προς τον υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονή.

Στην επιστολή επισημαίνονται τα προβλήματα από τη μη έκδοση εντύπων παραβόλων για την αναβολή των υποθέσεων και ζητείται η αναστολή του μέτρου μέχρι την οριστική ρύθμιση των πρακτικών δυσχερειών προκειμένου να αποφευχθεί η δεδομένη σύγχυση που θα προκληθεί και ο προφανής κίνδυνος να απολεσθούν σημαντικά δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μέτρο της καταβολής παραβόλων του Ν. 4446/2016 ξεκίνησε να ισχύει από τις 22 Ιανουαρίου.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

"Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τη Δευτέρα 23.1.2017 καλούνται οι διάδικοι, σε περίπτωση που επιθυμούν την αναβολή της υπόθεσής τους στα πολιτικά και διοικητικά δικαστήρια, να καταβάλουν τα προβλεπόμενα παράβολα του ν. 4446/2016.

Ωστόσο, η πρακτική εφαρμογή του μέτρου αυτού δημιουργεί πλείστα όσα ζητήματα, που θα προκαλέσουν κυριολεκτικά χάος στις δικαστικές αίθουσες και έχουν ήδη εγείρει εύλογα ερωτήματα δικηγόρων και δικαστικών λειτουργών.

Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δεν έχει προβλεφθεί δυνατότητα έκδοσης εντύπων παραβόλων, με αποτέλεσμα είτε να απαιτείται η έκδοση του ηλεκτρονικού παραβόλου πριν την προσέλευση των διαδίκων στα δικαστήρια είτε όποιος δε διαθέτει e-banking να υποχρεούται να μεταβεί σε τραπεζικό ίδρυμα προκειμένου να εκδώσει το αντίστοιχο παράβολο, κάτι που είναι πρακτικά αδύνατον.

Επίσης δεν έχει προβλεφθεί – ούτε ηλεκτρονικά - η δυνατότητα έκδοσης από κοινού παραβόλου, ως προβλέπεται στη σχετική διάταξη, αλλά ούτε έχει διευκρινισθεί η τύχη του παραβόλου σε περίπτωση απόρριψης του σχετικού αιτήματος αναβολής, καθώς και άλλα ζητήματα που δεν αναφέρονται εν προκειμένω.

Ως εκ τούτου, προκειμένου να αποφευχθεί η δεδομένη σύγχυση που θα προκληθεί με την εφαρμογή του μέτρου, με προφανή κίνδυνο να απολεσθούν σημαντικά δικονομικά δικαιώματα των διαδίκων, ζητούμε την αναστολή του μέτρου μέχρι την οριστική ρύθμιση όλων των πρακτικών δυσχερειών".

ADVERTISING

SHARE: