Αναβιώνουν τα Αναστενάρια στον Λαγκαδά

Anastenaria, a traditional fire-walking ritual held in the town of Lagkadas, 20km northeast of Thessaloniki, Greece on May 21, 2017. /      21  2017.
Anastenaria, a traditional fire-walking ritual held in the town of Lagkadas, 20km northeast of Thessaloniki, Greece on May 21, 2017. / 21 2017. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Το έθιμο της πυροβασίας αναβιώνει για δύο ακόμη ημέρες σήμερα και αύριο, Τρίτη, στην πόλη του Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Κάθε χρόνο η γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης σηματοδοτεί στον Λαγκαδά την αναβίωση ενός παραδοσιακού θρησκευτικού εθίμου, οι ρίζες του οποίου πιθανολογείται ότι κρατούν από την αρχαία Ελλάδα και τη λατρεία του Θεού Διονύσου.

Ο λόγος για τα Αναστενάρια , το γνωστό έθιμο της πυροβασίας που αναβιώνουν παραδοσιακά οι κάτοικοι στην περιοχή, παρόλο που η επίσημη εκκλησία θεωρεί ότι είναι ειδωλολατρικό και δεν το αποδέχεται.

Το έθιμο αναβιώνουν φέτος οι Σύλλογοι "Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά" και "Θρακική Εστία" για τρεις ημέρες: Ξεκίνησε χθες Κυριακή, κατά τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και θα συνεχιστεί σήμερα και αύριο, Τρίτη, 23 Μαΐου.

Η τελετή ξεκινά ουσιαστικά την παραμονή της εορτής, στις 20 Μαΐου με τη θυσία του ζώου και τη μεταφορά των εικόνων του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης από την εκκλησία στο κονάκι του χωριού. Στη συνέχεια ακολουθεί η αγρυπνία, η οποία είναι ουσιαστικά η προετοιμασία των Αναστενάρηδων

Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε ξέσπασε φωτιά στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο χωριό Κωστί της Θράκης, και οι κάτοικοι, αψηφώντας τον κίνδυνο, μπήκαν στον ναό να σώσουν τις ιερές εικόνες. Όταν βγήκαν από την εκκλησία, ήταν ανέπαφοι από τις φλόγες.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1923, οι κάτοικοι της περιοχής αυτής εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου και κυρίως στη Μακεδονία, όπου μαζί με τα άλλα έθιμά τους μετέφεραν και τα Αναστενάρια. Σήμερα το έθιμο αναβιώνει στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, στην Αγία Ελένη και στην Κερκίνη Σερρών, στη Μελίκη Ημαθίας και στη Μαυρολεύκη της Δράμας.

Η ονομασία δόθηκε από το αναστενάρι, το εικόνισμα που κρατούν σε όλη τη διάρκεια της γιορτής στα χέρια τους οι αναστενάρηδες. Προσεύχονται, χορεύουν και πυροβατούν σε αναμμένα κάρβουνα με γυμνά πόδια χωρίς να καίγονται. Όσοι συμμετέχουν, επικαλούνται τη βοήθεια των αγίων για να έχουν πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και καλή υγεία.

ADVERTISING

SHARE: