Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Ζάκυνθο: Τα 12 έφτασαν τα ενεργά μέτωπα

Στιμγιότυπα από την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στις Σπέτσες. Τρίτη 1 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSI)
Στιμγιότυπα από την μεγάλη φωτιά που μαίνεται στις Σπέτσες. Τρίτη 1 Αυγούστου 2017. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κατάσταση στην Ζάκυνθο που βρίσκεται κυριολεκτικά στο έλεος οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών. Τέσσερις φωτιές σε Λαυρεωτική και στον Κάλαμο. Τρεις φωτιές στην Ήπειρο και δύο μέτωπα στην Παλιά Καβάλα

Στο έλεος οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών βρίσκεται το νησί της Ζακύνθου κάτι που δυστυχώς είχε διαφανεί εδώ και δύο μήνες από τις συνεχείς φωτιές στην ευρύτερη περιοχή των Βολίμων. Πλέον όμως τα χτυπήματα έχουν κορυφωθεί, αφού δεν μπορεί να εξηγηθεί με κανέναν άλλον τρόπο, πως είναι δυνατόν να ξεσπάνε 9 διαφορετικά πύρινα μέτωπα σε ένα μέρος, με τέσσερα από αυτά τα πύρινα μέτωπα να ξεσπάνε τα μεσάνυχτα σε κοντινές μεταξύ τους αποστάσεις και με διαφορές λεπτών.

Από το προηγούμενο ύποπτο μπαράζ πυρκαγιών είχαν βρεθεί στο νησί αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμών της Πυροσβεστικής, που δεν κατέληξαν κάπου, αλλά όπως φαίνεται η έρευνα θα συνεχιστεί, ούτε το drone της Πυροσβεστικής είχε καταφέρει στις περιπολίες του να εντοπίσει ύποπτες κινήσεις, όμως επίσης αποφασίστηκε να επιστρέψει και να πραγματοποιήσει εκ νέου περιπολίες.

Καλό θα είναι οι κάτοικοι του νησιού που τυχόν εντοπίσουν ύποπτες ενέργειες και κινήσεις να ενημερώσουν άμεσα τις Αρχές, καθώς φαίνεται κινδυνεύουν από ένα οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών.

Στο πιο δύσκολο μέτωπο που καίει για δεύτερο 24ωρο και είναι αυτό του Κοιλιωμένου, τα ξημερώματα κόντεψε να καεί το χωριό του Αγαλά όταν οι φλόγες έφτασαν ελάχιστα μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών και κυρίως στην ευτυχή εκείνη την στιγμή απότομη αλλαγή, στην διεύθυνση των ανέμων, το παντελώς ανεξέλεγκτο λόγω των θυελλωδών ανέμων πύρινο μέτωπο, στράφηκε ξανά προς το παρθένο πευκοδάσος, το οποίο συνεχίζει να ισοπεδώνει…

Αυτή η εικόνα στην Ζάκυνθο τείνει να γίνει καθημερινότητα τους τελευταίους δύο μήνες με συνεχείς φωτιές που ξεσπούν στην ευρύτερη περιοχή από τις Βολίμες και σε άλλα σημεία ή μόλις πάνε καλύτερα κάποια μέτωπα και τείνουν να σβήσουν, ξαφνικά ξεσπούν σε άλλα σημεία νέες φωτιές προκαλώντας διασπορά δυνάμεων, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ότι ενδεχομένως ειδικά φέτος η Ζάκυνθος έχει μπει στο στόχαστρο οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών.

Tα δύο τελευταία 24ώρα στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί 12 δασικές πυρκαγιές στις παρακάτω περιοχές:

Στις 11/08 και Ω/ 13:33 στο Καταστάρι της Δ.Ε. Αλυκών

Στις 11/08 και Ω/ 15:00 στο Καπελέτι της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 12/08 και Ω/ 15:35 στον Κοιλιωμένο της Δ.Ε. Αρτεμισίων

Στις 12/08 και Ω/23:10 στη θέση Ελιές Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 12/08 και Ω/23:38 στη θέση Αστέρι Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 13/08 και Ω/00:30 στη θέση Αλωνάκι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 13/08 και Ω/00:32 στη θέση Σκούτα Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 13/08 και Ω/01:00 στη θέση Μεγαλώνι Άνω Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 13/08 και Ω/08:00 στη θέση Ασκός Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 13/08 και Ω/08:30 στη θέση Άγιος Νικόλαος Βολίμων της Δ.Ε. Ελατίων

Στις 13/08 και Ω/10:15 στη θέση Δάφνη Βασιλικού της Δ.Ε. Ζακυνθίων

Στις 13/08 και Ω/15:15 στη θέση Νικολουδάκη κοντά στον Λαγανά

Το γεγονός ότι ενώ ήταν σε εξέλιξη οι πυρκαγιές στο Καταστάρι και στο Κοιλιωμένο, και με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για το νησί, εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα 5 νέες εστίες κατά τις βραδινές ώρες, στην περιοχή των Βολίμων στα Βόρεια του νησιού, ενώ τις πρωινές ώρες σήμερα έως το μεσημέρι προστέθηκαν άλλες 4 νέες εστίες, εγείρει βάσιμες υποψίες για κακόβουλες ενέργειες.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των πυρκαγιών κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να τις θέσουν υπό έλεγχο, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, η μεταβλητότητα της διεύθυνσής τους, το είδος της βλάστησης και το έντονο ανάγλυφο του εδάφους δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης. Οι επίγειες πυροσβεστικές επιχειρησιακές δυνάμεις του νησιού έχουν ενισχυθεί με οχήματα και προσωπικό από τις περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας και συνολικά επιχειρούν 120 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 34 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο, ενώ μέσα στην ημέρα θα μεταβούν αλλά έξι οχήματα με 24 πυροσβέστες. Από αέρος συνδράμουν εκ περιτροπής 4 Ε/Π.

Από της έναρξη της αντιπυρικής περιόδου έως σήμερα, στο νησί της Ζακύνθου έχουν εκδηλωθεί 66 αγροτοδασικές πυρκαγιές.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται στο νησί της Ζακύνθου για τη διερεύνηση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα στο νησί της Κεφαλονιάς είχαμε 8 ενάρξεις πυρκαγιών όπου αντιμετωπίστηκαν στο αρχικό τους στάδιο.

Τρεις φωτιές στην Λαυρεωτική. Καίγονται σπίτια στον Κάλαμο

Σε εξέλιξη βρίσκονται 4 νέες φωτιές στην Αττική, τρεις στην Λαυρεωτική και μία στους Αγίους Αποστόλους στον Κάλαμο.

Πιο συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκονται φωτιές στα Καλύβια Θορικού, στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας και στο Θυμάρι Λαυρεωτικής.

Η φωτιά στον Κάλαμο έχει πάρει τεράστια έκταση, καθώς ήδη σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες.

Ήδη αυλές και σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες αλλά κανείς δεν έχει εικόνα της έκτασης των ζημιών και του αριθμού καθώς το πύρινο μέτωπο πέρασε μέσα από τουλάχιστον τρία σπίτια.

Αναγκαία κρίθηκε η εκκένωση δύο παιδικών κατασκηνώσεων που μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην παραλία, ενώ άλλοι κάτοικοι σπεύδουν να αντιμετωπίσουν τις φλόγες με κουβάδες στα χέρια και άλλοι να απομακρυνθούν.

Κάτοικοι κάνουν λόγο για εμπρησμό και εκρήξεις που ακούστηκαν αλλά αυτά θα διερευνηθούν σε δεύτερο χρόνο από το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο επιχειρούν πλέον 36 άντρες με 18 οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα,9 εθελοντικά οχήματα, 13 υδροφόρες του Δήμου και τις Περιφέρειας, ενώ ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν 3 ελικόπτερα.

Τρεις νέες φωτιές στην Ήπειρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλα τρεις νέες φωτιές στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στο Ψαθοτόπι και στο Κομπότι Άρτας και στην περιοχή του Ζαγορίου, στα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων.

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Παλιά Καβάλα με δύο μέτωπα

Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα πυρκαγιά και μάλιστα με δύο μέτωπα σε χαμηλή βλάστηση και δασική έκταση στην Παλιά Καβάλα, σχετικά κοντά σε σπίτια που δεν κινδυνεύουν όμως άμεσα. Στο σημείο επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 12 οχήματα πεζοπόρο τμήμα και δύο αεροσκάφη PZL.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για σήμερα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για σήμερα, Κυριακή, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Πελοποννήσου (Λακωνία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Κορινθία)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία)

Περιφέρεια Θεσσαλίας (Σποράδες)

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς)

Περιφέρεια Κρήτης (Χανιά)

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Ζάκυνθο: Τα 12 έφτασαν τα ενεργά μέτωπα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Φωτιά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στη Ζάκυνθο

Νέα πυρκαγιά στην Ζάκυνθο. Στο στόχαστρο εμπρηστών το νησί;

ADVERTISING

SHARE: