Άνοιξε η εφαρμογή για ρύθμιση των μη ληξιπρόθεσμων χρεών στο TaxisNet

Φωτό αρχείου (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Φωτό αρχείου (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ) EUROKINISSI

Άνοιξε σήμερα στο Taxisnet η ηλεκτρονική εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών προς την εφορία σε 12 ή 24 δόσεις όπου μπορούν να ενταχθούν υποχρεώσεις ακόμη και αν δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες

Με μια ηλεκτρονική αίτηση στη σελίδα της ΑΑΔΕ ( www.aade.gr) και χωρίς πλέον να χρειάζεται να πηγαίνει o ίδιος στην εφορία για να κάνει την σχετική αίτηση θα μπορεί να ρυθμίζει την οφειλή του ή τις οφειλές του σε 12 δόσεις ή σε 24 δόσεις με την εξής διαδικασία.

Συγκεκριμένα, αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr η εφαρμογή για την ένταξη των οφειλών αυτών στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων ή υπό προϋποθέσεις και των 24 δόσεων.

Με την είσοδο στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ υπάρχει η ένδειξη για την νέα πάγια ρύθμιση οφειλών.

Στη επιλογή Ρ2 ( ρύθμιση υπάρχει η λίστα "Επιλογή Ρύθμισης" α) Έως 24 δόσεις και β) Έως 12 δόσεις. Επιλέγοντας πρόγραμμα ρύθμισης έως 24 δόσεις μπορείτε να ρυθμίσετε οφειλές που προέρχονται μόνο από έκτακτη αιτία. Υποβάλλετε την αίτηση στο TAXISnet και πληρώνετε την πρώτη δόση με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής στην τράπεζα. Όταν η κατάσταση της "Ρ2 – 24 δόσεις" γίνει "Επικυρωμένη" και εφόσον υπάρχουν κι άλλες οφειλές που δεν εντάσσονται στην παραπάνω περίπτωση, επιλέγετε τη ρύθμιση "Ρ2 – 12 δόσεις" και υποβάλλετε την αίτηση για αυτές (στη ρύθμιση "Ρ2 – 12 δόσεις" εμφανίζονται όλες οι οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί με την προηγούμενη ρύθμιση).

Η πρώτη δόση πληρώνεται στην Τράπεζα, εντός 3 εργάσιμων ημερών, με την Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής (Τ.Ρ.Ο.). Οι επόμενες δόσεις πληρώνονται με τον ίδιο τρόπο ή δίνοντας πάγια εντολή στην Τράπεζα. Η πάγια εντολή δεν δίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησής σας.

Αν δεν γίνει η πληρωμή εντός 3 εργάσιμων ημερών τότε υποβάλλετε νέα αίτηση και πληρώνετε με τη νέα Τ.Ρ.Ο. εντός 3 εργάσιμων ημερών στην τράπεζα.

Από το μενού: Ρυθμίσεις -> 2. Προβολή Αίτησης επιλέγουμε "Προβολή Αίτησης". Στα "στοιχεία ρύθμισης" εμφανίζεται η Τ.Ρ.Ο.

Αν υπάρχουν οφειλές σε παραπάνω από μια Δ.Ο.Υ πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αίτηση επιλέγοντας τη Δ.Ο.Υ. από τη λίστα "Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής". Σε περίπτωση συγχωνευμένων Δ.Ο.Υ., η Δ.Ο.Υ. οφειλής μπορεί να διαφέρει από εκείνη στην οποία απευθύνεται η Υπεύθυνη Δήλωση. Στη ρύθμιση "Ρ2-24 δόσεις" εμφανίζονται μόνο οι Δ.Ο.Υ. που υπάρχουν οφειλές που μπορούν να ρυθμιστούν σε 24 δόσεις. Στη ρύθμιση "Ρ2-12 δόσεις" ανοίγοντας τη λίστα "Επιλογή Δ.Ο.Υ. οφειλής" εμφανίζει όλες τις Δ.Ο.Υ. με τις αντίστοιχες οφειλές

Αν ο φορολογούμενος έχει υποβάλλει τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος Ε1 εκκαθαριστικών ΦΠΑ της τελευταίας πενταετίας αλλά το σύστημα δεν δέχεται την ρύθμιση τότε θα πρέπει να εκτυπώσει το μήνυμα του TAXISnet και απευθυνθείτε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Στην νέα ρύθμιση μπορούν να εντάσσονται και νέες οφειλές ακόμη και ο φορολογούμενος εξυπηρετεί ήδη κάποια από τις δύο παλαιότερες ρυθίσεις να αίτησή σας στο TAXISnet, ενώ ειδικά για τις νέες οφειλές

Στη ρύθμιση του , υπάγονται βεβαιωμένες οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κ.Φ.Δ. (ενδεικτικά: φόρος εισοδήματος Φ.Π. και Ν.Π, Φ.Π.Α., ΕΝ.Φ.Ι.Α. κ.λπ.) και δεν έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο (αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή άλλη νομοθετική ρύθμιση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών). Στις οφειλές αυτές συγκαταλέγονται και τυχόν συμβεβαιωμένες υπέρ τρίτων (Ν.Π.Δ.Δ. κλπ.), εφόσον δεν ορίζεται διαφορετικά

Η ασυνέπεια κοστίζει

Η υπαγωγή σην ρύθμιση προϋποθέτει συνέπεια αφού αν χαθεί μια από τις δόσεις , μπαίνει αυτομάτως προσαύξηση 15% επί της δόσης . Για να συνεχίσει κανείς την ρύθμιση θα πρέπει ο φορολογούμενος να πληρώσει τον επόμενο μήνα την δόση που καθυστέρησε με την προσαύξηση και την τρέχουσα δόση .Αν χαθεί και δεύτερη δόση μέσα στους 12 μήνες τότε ο φορολογούμενος τυπικά χάνει την ρύθμιση . Μπορεί όμως αν θέλει να επανενταχθεί αλλά το σύνολο της οφειλής που ρυθμίζεται προσαυξάνεται κατά 5,86% μαζί βέβαια με τον τόκο του 5% που επιβάλλει από μιας αρχής η ρύθμιση για το σύνολο του ποσού . ¨Όπως και όλες οι προγονοί της η ρύθμιση ενεργοποιείται με την πληρωμή της πρώτης δόσης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να αποτελέσει το τελευταίο καταφύγιο για όσους χάσουν την ρύθμιση την ρύθμιση των 100 δόσεων ή απλώς έχουν την ανάγκη έκδοσης φορολογικής ενημερότητας .

ADVERTISING

SHARE: