Αντιδράσεις για την απόφαση ΣτΕ για το 'πόθεν έσχες'

ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει  η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες.
(Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ )
ΑΘΗΝΑ-Συνεδριάζει η Ολομέλεια του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ) EUROKINISSI

Υπέρ της ηλεκτρονικής υποβολής, αλλά με διαφοροποιήσεις ως προς την υπουργική απόφαση για τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, τάσσεται με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας. Παπαγγελόπουλος: "Φοβάμαι ότι η Δικαιοσύνη θα εκτεθεί". Αιχμές και από Βούτση

"Ναι" στην ηλεκτρονική υποβολή για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και για τους δικαστές λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου κρίνει πως θα πρέπει να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην υπουργική απόφαση.

Το ΣτΕ εξέδωσε την υπ' αριθμ. 2649/2017 απόφαση, δίνοντας μία "μέση" λύση, αποδεχόμενο τόσο θέσεις της κυβέρνησης όσο και των δικαστικών λειτουργών. Συγκεκριμένα, γίνονται εν μέρει δεκτές προσφυγές των δικαστικών ενώσεων, που είχαν προσφύγει, και ακυρώνουν τυπικά την υπουργική απόφαση. Στα βασικά σημεία που στέκεται το ανώτατο δικαστήριο -η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί ακόμη- είναι τα εξής:

- η ηλεκτρονική υποβολή η οποία αφορά σε όλους τους υπόχρεους, όχι μόνο τους δικαστικούς λειτουργούς, είναι συνταγματική, καθώς "η Διοίκηση έχει λάβει ικανά μέτρα προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους επέμβασης τρίτων σε αυτό και διαρροής των δεδομένων". Παράλληλα, όπως αναφέρεται, Θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί η διαδικτυακή εφαρμογή, ώστε να "μην καθίσταται αδύνατη ή ιδιαιτέρως δυσχερής η υποβολή δήλωσης μέσω της χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος από τον μέσο χρήστη".

- η υποχρέωση να δηλώνονται τα ποσά πάνω από 15.000 που βρίσκονται εκτός τράπεζας καθώς και τα κινητά περιουσιακά στοιχεία των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, κρίνεται αντισυνταγματική για όλους τους υπόχρεους

- η παράλειψη της υπουργικής απόφασης να προβλέψει εύλογο χρονικό περιορισμό (που δεν μπορεί να υπερβεί την πενταετία) για τη διενέργεια και ολοκλήρωση του ελέγχου, καθώς και για τη διατήρηση των προσωπικών δεδομένων των υπόχρεων αντίκεινται στην κατοχυρωμένη συνταγματικώς αρχή της ασφάλειας του δικαίου και στη δυνατότητα διατήρησης των προσωπικών δεδομένων μόνο για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για τις ανάγκες της επεξεργασίας.

- θα υπάρξει για τους δικαστές και τους συζύγους τους ένα 15μελές όργανο, το οποίο θα κάνει τον έλεγχο των δηλώσεων. Αυτό θα πρέπει να συγκροτείται "τουλάχιστον κατά πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου του, από ανώτατους τακτικούς δικαστές, μέλη των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων"

- μετά την πρώτη δήλωση, στις επόμενες περιλαμβάνονται μόνο τα περιουσιακά στοιχεία, στα οποία επήλθε κάποια μεταβολή

- δεκτός γίνεται μόνο ο δειγματοληπτικός έλεγχος και όχι η καθιέρωση του υποχρεωτικού ελέγχου.

Αντιδράσεις από Παπαγγελόπουλο - Βούτση

Η απόφαση του ΣτΕ προκάλεσε πάντως αντιδράσεις απο κυβερνητικής πλευράς. "Αναμένω να ενημερωθώ επίσημα, φοβάμαι όμως ότι η Δικαιοσύνη θα εκτεθεί", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρηρς Παπαγγελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εξέφρασε την αρνητική του έκπληξη για τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματική – έπειτα από προσφυγή των δικαστικών ενώσεων – την υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις «Πόθεν Έσχες».

ADVERTISING

SHARE: