Αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση 1.881 συνοριοφυλάκων στη Θράκη

Αντίστροφη μέτρηση για τη μετάβαση 1.881 συνοριοφυλάκων στη Θράκη
Φωτογραφία αρχείου MotionTeam

Τι απόφαση ελήφθη κατά τη συνάντηση Σαμαρά - Δένδια για τη φύλαξη των συνόρων στη Θράκη, υπό τον φόβο κύματος μετανάστευσης λόγω των επεισοδίων στη Συρία

Σε ετοιμότητα για την καλύτερη αξιοποίηση και κατανομή των 1.881 συνοριοφυλάκων που καταφθάνουν την προσεχή Πέμπτη στη Θράκη, με στόχο την «σφράγιση» των περασμάτων για την αποτροπή έλευσης μη νόμιμων μεταναστών, βρίσκονται οι αστυνομικές της διευθύνσεις.

Η σχετική απόφαση ελήφθη και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υπό τον φόβο κύματος μετανάστευσης λόγω και των γεγονότων στην Συρία.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του πρώτου στον Έβρο, όπου διαπιστώθηκε πως οι αστυνομικές δυνάμεις είναι ελλειμματικές και καθημερινά περνούν τα σύνορα περισσότεροι από 300 λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή Αλεξανδρούπολης, ταξίαρχο Ιωακείμ Τσουκνάδη, από το σύνολο των 1.881 συνοριοφυλάκων που έρχονται μεθαύριο και για διάστημα δυο μηνών στην περιοχή, οι 820 θα τοποθετηθούν στην ζώνη ευθύνης της Α.Δ. Αλεξανδρούπολης και οι 770 στη περιοχή της Α.Δ. Ορεστιάδος. Οι υπόλοιποι θα ενισχύσουν τα τμήματα συνοριακής φύλαξης των περιοχών Ροδόπης και Ξάνθης.

Παράλληλα, το έμψυχο δυναμικό θα πλαισιωθεί και με 25 πλωτά που θα συνδράμουν ουσιαστικά στη συνολική επιχείρηση αντιμετώπισης του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης.

Η είδηση της έλευσης μεγάλου αριθμού συνοριοφυλάκων για την ενίσχυση των αστυνομικών διευθύνσεων της περιοχής, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους κατοίκους των παρόχθιων χωριών του Έβρου, όπου καθημερινά βιώνουν εντονότερα το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης.

Σημειώνεται ότι τόσο οι τοπικοί φορείς, όσο και οι πολίτες του Έβρου, έχουν επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί προς την πολιτεία, καθώς τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2012 πέρασαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα 20.881 άτομα, ενώ το 2011, πραγματοποίησαν παράνομη είσοδο από την περιοχή, 54.974 λαθρομετανάστες.

Μαζί με τους συνοριοφύλακες που θα μετακινηθούν για δύο μήνες στην ελληνοτουρκική μεθόριο από διάφορες περιοχές της χώρας, αναμένεται να αποσπασθούν και αστυνομικοί που η καταγωγή τους, ή ο τόπος συμφερόντων τους είναι ο Έβρος.

Ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζηαναγνώστου, τόνισε πως η έλευση των αστυνομικών που έχουν συμφέροντα στον Έβρο, είναι θετική εξέλιξη καθώς επί δυο χρόνια αποτελούσε πρόταση της Ένωσης, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί παράταση στην προθεσμία της υποβολής αιτήσεων και περαιτέρω διευκρινήσεις σε ό,τι αφορά την απώλεια των μορίων που τυχόν θα έχουν. Υπογράμμισε ότι ήδη έγινε αποδέκτης διαμαρτυριών από συναδέλφους του προέδρους άλλων αστυνομικών ενώσεων της χώρας, για τις μετακινήσεις προσωπικού στον Έβρο, τονίζοντας ότι θα πρέπει να διευθετηθούν και να διευκρινιστούν άμεσα λεπτομέρειες που έχουν σχέση με την διαμονή, την σίτιση και τη διαχείριση των αστυνομικών που καταφθάνουν.

Στο μεταξύ τη διαμαρτυρία τους για την μετακίνηση 195 συνοριοφυλάκων από την Καστοριά και 148 από τη Φλώρινα, εκφράζουν με επιστολή τους στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, οι αντιπεριφερειάρχες Καστοριάς Δημήτριος Σαββόπουλος και Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης, και ο δήμαρχος Ορεστίδος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ζητώντας την ανάκληση ή τροποποίηση της απόφασης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα