Απέκλεισαν το Υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ

Απέκλεισαν το Υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ

Οι εργαζόμενοι από νωρίς το πρωί απέκλεισαν την είσοδο του Υπουργείου και διαμαρτύρονται για την "υποβάθμιση" όπως υποστηρίζουν του οργανισμού

Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στην οδό Αριστοτέλους στις 7 το πρωί, κλείνοντας την είσοδο του υπουργείου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη δημοσιοποίηση Προεδρικού Διατάγματος που όπως λένε υποβαθμίζει τον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, η εφαρμογή των άρθρων του Προεδρικού Διατάγματος, περιορίζει την αυτονομία του ΕΟΠΥΥ και τον καθιστά πλήρως ελεγχόμενο από το υπουργείο Υγείας και απαιτούν την άμεση κατάργηση του άρθρου 30 του Π.Δ. 121/17.

"Με το αρθ.30, εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς όπως αποδείχθηκε να το γνωρίζει ούτε η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, συστάθηκε «ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ», αποκλειστικής ευθύνης του εκάστοτε υπουργού. Είναι φυσικά απαράδεκτο κι ανησυχητικό το γεγονός της υπαγωγής του ΕΟΠΥΥ στην εποπτεία «αυτοτελούς τμήματος». Μεγαλύτερη όμως ανησυχία ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΟΥ, προκαλεί η περιγραφή των αρμοδιοτήτων του συγκεκριμένου τμήματος. Εκτός των άλλων λοιπόν «καθορίζει», «διαχειρίζεται» και «εισηγείται» για κρίσιμα ζητήματα λειτουργίας και παροχών, παρακάμπτοντας και υποκαθιστώντας το Δ.Σ. του Οργανισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες του. Αναφέρουμε δε ότι, ένα μήνα πριν υπήρξε τροποποίηση της σύνθεσης του Δ.Σ. και ανατροπή των συσχετισμών μεταξύ των «διορισμένων» μελών και των μελών που ορίζονται από τους Κοινωνικούς Φορείς, υπέρ των πρώτων (έξι προς πέντε)" υπογραμμίζουν.

Απέκλεισαν το Υπουργείο Υγείας οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΟΠΥΥ, Κώστας Κερασίδης, δήλωσε ότι "Όπως φαίνεται αποψιλώνεται ο ΕΟΠΥΥ και σε βάθος χρόνου με την μείωση του προϋπολογισμου θα γίνει μια Γενική Διεύθυνση του υπ. Υγείας που θα δέχεται απευθείας εντολές από τον υπουργό".

Έξω από το υπουργείο βρέθηκε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, κ Γιαννόπουλος, ο οποίος υποστήριξε πως "Το θέμα έχει δημιουργηθεί εντελώς λανθασμένα. Δεν ξέρω ποιος συμβούλεψε τους εργαζόμενους ότι θίγεται η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ πάντως κάτι τέτοιο είναι εντελώς ανυπόστατο. Η κινητοποίηση των εργαζομένων είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου".

ADVERTISING

SHARE: