Απόκριες στην Αθήνα: Οι Κουδουναραίοι Διστόμου ‘οργώνουν’ το κέντρο της πόλης

Απόκριες στην Αθήνα: Οι Κουδουναραίοι Διστόμου ‘οργώνουν’ το κέντρο της πόλης

Φορώντας προβιές, ζωσμένοι κουδούνια και με μεγάλες μαγκούρες στα χέρια νέοι και νέες από τη Μαρτυρική κωμόπολη της Βοιωτίας, συνεχίζουν το πανάρχαιο διονυσιακό έθιμο με αθυρόστομη γλώσσα και καυτή σάτιρα

Φουριόζοι, θορυβώδεις και με διάθεση για χορό και τραγούδι έρχονται αύριο, Σάββατο, στην αποκριάτικη Αθήνα οι Κουδουναραίοι Διστόμου για να δώσουν το δικό τους χρώμα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Ενταγμένοι εδώ και χρόνια στο επίσημο αποκριάτικο πρόγραμμα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι του «Πολιτισμικού Συλλόγου Διστόμου» θα ξεκινήσουν την παρέλασή τους με θόρυβο αλλά και ιδιόμορφη πρόζα στις 19.00 στην Πλατεία Ομονοίας και θα συνεχίσουν τη βόλτα τους στην οδό Αθηνάς στο ύψος της Πλατείας Κοτζιά, στη συνεχεία θα διασχίσουν την Αιόλου μέχρι την Πλατεία Αγίας Ειρήνης και από εκεί θα καταλήξουν – περίπου στις 19.40 – στην Πλατεία Ψυρρή (Πλ. Ηρώων), όπου υπόσχονται χαρούμενα, αυτοσχέδια δρώμενα, τραγούδι και άφθονη καυτή σάτιρα.

Οι τραγόμορφοι Κουδουναραίοι είναι ένα έθιμο ηλικίας 30 αιώνων που προέρχεται από την περιοχή του Διστόμου Βοιωτίας και έχει διονυσιακές ρίζες. Απαντάται σε αρκετά μέρη της Βόρειας Ελλάδας και των Βαλκανίων, με το Δίστομο να είναι το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας που συνεχίζει αδιαλείπτως για αιώνες τα χαρακτηριστικά του.

Οι νέοι και οι νέες φορούν προβιές και βαριά κουδούνια δεμένα με αλυσίδες στη μέση τους, κρατούν ραβδιά με κλαδιά ελιάς στην κορυφή και τραγουδούν (ή απαγγέλλουν) “πικάντικα” παραδοσιακά σατυρικά τραγούδια και αυτοσχέδια “καυτά” στιχάκια που σατιρίζουν την επικαιρότητα, μπροστά στους θεατές τους.

Με τον εκκωφαντικό χτύπο των κουδουνιών τους προσπαθούν να ξυπνήσουν τη φύση, μόλις τελειώνει ο χειμώνας και αρχίζει η άνοιξη (σ.σ.: Την επερχόμενη άνοιξη συμβολίζουν και τα φύλλα ελιάς που έχουν στην κορυφή των μαγκούρων τους).

Ένα έθιμο που συνεχίζεται εκατονταετίες στο Δίστομο Βοιωτίας, χωρίς σταματημό.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα