Αποσύρθηκε η ρύθμιση για τα φυτοφάρμακα με ενδεικτική ημερομηνία λήξης

Η διάταξη προέβλεπε να μην καταστρέφονται τα φυτοφάρμακα βάσει της ενδεικτικής ημερομηνίας λήξης αλλά μέσα από διαδικασίες επιστημονικής τεκμηρίωσης να εξετάζεται κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή όχι

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου απέσυρε το απόγευμα της Πέμπτης τη ρύθμιση, η οποία προέβλεπε ότι φυτοφάρμακα ενδεικτικής ημερομηνίας λήξης δεν καταστρέφονται, ενώ παράλληλα καταργούσε και το πρόστιμο για την εισαγωγή και διακίνηση των προϊόντων αυτών πέραν της ημερομηνίας λήξης.

Μετά τις αντιδράσεις από μέλη της Επιτροπής της Βουλής που εξετάζει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ευρωπαϊκά κόμματα (σ.σ.: στο οποίο εμπεριέχονται διατάξεις και άλλων υπουργείων) ο κ. Αποστόλου αποφάσισε την απόσυρση της διάταξης μέχρις ότου "δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες στον διάλογο των πολιτικών, που θα επιτρέψουν να συνυπάρξουν πολιτική με τεχνοκρατική προσέγγιση".

Ο κ. Αποστόλου εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση ισχύει στο σύνολο σχεδόν των χωρών της Ε.Ε. και αποτελεί μέρος της εργαλειοθήκης του ΟΑΣΑ. Επισήμανε ωστόσο πως επειδή "ακούστηκαν διάφορα περί εισαγωγής ληγμένων", την αποσύρει.

Προσέθεσε πάντως, ότι η διάταξη προέβλεπε για φυτοφάρμακα ενδεικτικής ημερομηνίας λήξης ότι δεν καταστρέφονται - αλλά μέσα από διαδικασίες επιστημονικής τεκμηρίωσης αποφασίζεται κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή όχι.

"Ξέρουμε όλοι ότι το κόστος της παραγωγής αυξάνει λόγω της χρήσης των φυτοφαρμάκων" κατέληξε ο υπουργός αιτιολογώντας την αναγκαιότητα της ρύθμισης και επανέλαβε αυτή ότι προέβλεπε την υπό προϋποθέσεις χρήση των φυτοφαρμάκων με ενδεικτική ημερομηνία χρήσης.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Θέμα χρόνου η υποχρεωτική αναγραφή χώρας προέλευσης στις συσκευασίες γαλακτοκομικών

ADVERTISING

SHARE: