Αυτός είναι ο ‘μυθικός’ φουρόγατος που εντοπίστηκε στα Λευκά Όρη

Αυτός είναι ο ‘μυθικός’ φουρόγατος που εντοπίστηκε στα Λευκά Όρη

Το ζώο που βρέθηκε στα Λευκά Όρη έχει όλα τα χαρακτηριστικά του κρητικού αγριόγατου, το οποίο αναζητούσαν χρόνια οι ερευνητές

Στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς παραδόθηκε το ζώο που εντοπίστηκε την Τρίτη έχοντας όλα τα χαρακτηριστικά του “μυθικού” φουρόγατου της Κρήτης.

Στο ζώο θα γίνουν εξετάσεις αίματος και θα παρθούν μορφομετρικά στοιχεία (βάρος, μήκος σώματος και κεφαλιού κ.α.) από τους επιστήμονες προκειμένου να συγκριθούν με δείγματα DNA από τον γνήσιο φουρόγατο.

Το ζώο – “φάντασμα”

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο Κρητικός Αγριόγατος (Felis silvestris cretensis) ήταν για την Κρήτη ένα ζώο φάντασμα μέχρι το 1996, έως ότου δύο φοιτήτριες, μέλη Ιταλικής επιστημονικής αποστολής που μελετούσε τα σαρκοφάγα της Κρήτης, παγίδεψαν το συγκεκριμένο ζώο, σε συνεργασία με το Μουσείο.

Το ζώο κρατήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και, αφού προσαρμόστηκε πάνω του πομπός για ραδιοτηλεμετρική παρακολούθηση, αφέθηκε ελεύθερο και παρακολουθήθηκε για τρεις μήνες.

Είναι το μόνο άγριο αιλουροειδές του νησιού, το οποίο είναι περιορισμένο σε μικρό τμήμα της Κρήτης. Ο κρητικός αγριόγατος είναι μεγαλύτερος από τις οικόσιτες γάτες και τα αρσενικά έχουν μήκος 50 εκατοστά, ενώ η ουρά τους φτάνει τα 30 εκατοστά. Η ουρά του είναι στενή στη βάση και φουντωτή στην άκρη.

Στην ουρά του υπάρχουν μαύροι δακτύλιοι. Τρέφεται κυρίως με λαγούς και ζει σε πουρναρότοπους και σε θαμνώνες μεσογειακής βλάστησης με αραιά δέντρα σε υψόμετρο 900 με 1200 μέτρων.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα