Χείμαρροι οργής για τον ‘υγρό τάφο’ στην Μάνδρα

Χείμαρροι οργής για τον ‘υγρό τάφο’ στην Μάνδρα

«Τιμωρία» ζητούν οι κάτοικοι της Μάνδρας, που καταθέτουν τις μαρτυρίες τους από τον εφιάλτη που ζουν στην κάμερα του NEWS 24/7, ενώ περιμένουν με αγωνία τεχνικά κλιμάκια για την καταγραφή των ζημιών. Μόλις 10 λεπτά έφτασαν για την ακραία φυσική καταστροφή. Το όργιο πολεοδομικής αυθαιρεσίας και το Flash Flooding, αντικείμενο επιστημονικής μελέτης του ΕΚΠΑ. Συγκλονιστικές εικόνες που «ξυπνούν» μνήμες του 1977

της Μίκας Κοντορούση

«Τιμωρία. Αυτό θέλουμε!». Οι περισσότεροι εξοργισμένοι από την ανυπολόγιστη καταστροφή που προκάλεσε ο ανθρωπογενής παράγοντας. «Χτες ήρθαν από το δήμο Αμαρουσίου για να βοηθήσουν να βγάλουμε τις λάσπες από τα υπόγεια. Πού είναι όμως οι πραγματικά αρμόδιοι για να κοστολογήσουν τις ζημιές μας; Πότε θα γίνει αυτό; Μας ξέχασαν κιόλας;». Άλλοι θυμωμένοι από την εγκατάλειψη του κρατικού μηχανισμού.

Οι κάτοικοι στην Μάνδρα «μετρούν» για δεύτερη συνεχή ημέρα τις αμέτρητες πληγές τους, αναζητούν ό, τι απέμεινε από το βιος τους στην πόλη – φάντασμα που επιπλέει σε λασπόνερα, ενώ ανασύρουν ακόμη νεκρούς από συντρίμμια, την παλαιά Εθνική Οδό, υπόγεια και χειμάρρους στη Νέα Πέραμο.

Πράξεις ή παραλείψεις συνέβαλαν τελικά στο να βρεθούν από τη μια μέρα στην άλλη, κυριολεκτικά, στο έλεος του Θεού; Στην πλειονότητά τους  πολίτες, τοπικές Αρχές και σωστικά συνεργεία, συμφωνούν: Μπαζωμένα ρέματα, άναρχη οικιστική ανάπτυξη, έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων και κατάλληλων υποδομών, αποψιλωμένα όροι από τις πρόσφατες πυρκαγιές και αυθαίρετες οικίες (που στη συνέχεια νομομοποιήθηκαν) με υψηλούς μαντρότοιχους που «φράζουν» τις υδάτινες διόδους, συνέβαλαν στην ακραία φυσική καταστροφή και την μακάβρια λίστα που μετρά ήδη 17 νεκρούς, έξι αγνοούμενους και πάνω από 20 τραυματίες που νοσηλεύονται στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

«Αλλού έβρεξε, άλλοι πνίγηκαν», μονολογούν άνθρωποι όλων των ηλικιών που μας ξεναγούν σε γειτονιές, σχολεία, κοιμητήρια, στα ερειπωμένα σπίτια τους, στα καταστήματά τους ή μας φέρνουν αντιμέτωπους με εικόνες των αυτοκινήτων τους που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και σφηνώθηκαν σε δέντρα, κήπους ή αυλές, ακόμη και 5 χλμ μακριά. «Από το σπίτι μου πέρασαν απέξω τουλάχιστον 90 οχήματα. Έτσι ξύπνησα και κατάλαβα τι έγινε. Από τη βοή και από τα αυτοκίνητα που το ένα έπεφτε πάνω στο άλλο, σαν συγκρουόμενα. Αλλιώς, εδώ βροχή δυνατή δεν έριξε. Ψιλόβροχο μόνο. Αλλά μέσα σε 10 λεπτά, είχαν καταστραφεί τα πάντα», λέει στην κάμερα του News 24/7 η Ελένη Αργυρίου.  

Μεγάλης έκτασης είναι και οι ζημιές που υπέστη το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς καταστράφηκαν περίπου 40 στύλοι και προκλήθηκαν βλάβες σε γραμμές μέσης τάσης που ηλεκτροδοτούν χιλιάδες καταναλωτές, πλημμύρισαν υποσταθμοί, ενώ ένας εναέριος υποσταθμός ξηλώθηκε και άλλος παρασύρθηκε. Περίπου 1.000 σπίτια και επιχειρήσεις παραμένουν και σήμερα χωρίς ρεύμα, ενώ δεν υπάρχει ούτε πόσιμο νερό, καθώς πολλές υποδομές έχουν καταστραφεί. Την ίδια στιγμή, η ΔΕΗ ως ελάχιστο δείγμα έμπρακτης συμπαράστασης στους κατοίκους που επλήγησαν, αποφάσισε να γίνουν σχετικές ρυθμίσεις για την εξόφληση των οφειλών τους και να ανασταλούν οι διακοπές της ηλεκτροδότησης στους δοκιμασμένους δήμους μέχρι το τέλος του 2017.

«Τον Νοέμβριο του 1977, οι ακραίες καιρικές συνθήκες πλημμύρισαν ξανά σπίτια, καταστήματα και δρόμους. Τότε πνίγηκαν 40 άτομα. Το 1996 ξανά τα ίδια, αλλά τότε θρηνήσαμε δύο μόλις νεκρούς», συμπληρώνει η κυρία Κατερίνα, κάτοικος της οδού Κοροπούλη τα τελευταία 50 χρόνια. Αξίζει να προστεθεί ότι και το 2002, αλλά και το 2015, η περιοχή αντιμετώπισε ξανά πλημμυρικές απορροές του ρέματος της Αγίας Αικατερίνης, αλλά μόνο με υλικές ζημιές.

Άλλωστε, η Μάνδρα μελετάται διαχρονικά τις τελευταίες δεκαετίες ως το «κακό παράδειγμα». Ως μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις δηλαδή, που αποδεικνύει το πώς η ανθρώπινη παρέμβαση αποβαίνει μοιραία ή εγκληματική. Έτσι μελετήθηκε και πρόσφατα από φοιτητές του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ στο επίκεντρο των ερευνών βρέθηκε και πάλι το λεγόμενο Flash Flooding (σαν είδος «τσουναμιού»).

Στα εξίσου δυσάρεστα; Το πλιάτσικο που σημειώνεται σε σπίτια και καταστήματα τις τελευταίες ώρες, με τους άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ να έχουν επιδοθεί σε ανθρωποκυνηγητό δεκάδων επιτήδειων. Ήδη την Πέμπτη, προχώρησαν σε συλλήψεις τεσσάρων ανδρών Ρομά που επέβαιναν σε φορτηγάκι και επιχειρούσαν να ληστέψουν σπίτια και εταιρίες που είχαν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους, μετά τις φονικές πλημμύρες. 

Στα ευχάριστα; Η κυβερνητική πρωτοβουλία για προσωρινή στέγαση στο κρουαζιερόπλοιο Aegean Queen των ανθρώπων που τα σπίτια τους «κατάπιαν» τα ορμητικά νερά. Το πλωτό διαθέτει 364 καμπίνες και μπορεί να φιλοξενήσει 914 άτομα.

Στην υποχρέωση της Πολιτείας, ως ελάχιστο φόρο τιμής; Έπειτα από απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, οι κηδείες των θυμάτων της σφοδρής κακοκαιρίας, θα τελεστούν δημοσία δαπάνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα