Χίος: Αύξηση των προσφυγικών ροών – To Αδιαχώρητο στη ΒΙΑΛ

Χίος: Αύξηση των προσφυγικών ροών – To Αδιαχώρητο στη ΒΙΑΛ

Στα όρια του βρίσκεται ο χώρος που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες στη Χίο με τις ροές να είναι συνεχώς αυξανόμενες

Το αδιαχώρητο δημιουργείται πλέον στις εγκαταστάσεις του κέντρου υποδοχής της ΒΙΑΛ μετά και τις μαζικές αφίξεις προσφύγων και μεταναστών το τελευταίο διήμερο, 140 την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 και 237 συνολικά σε τέσσερα περιστατικά την Πέμπτη.

Το πρωί της Παρασκευής, οι λιμενικές αρχές της Χίου διαχειρίσθηκαν δύο περιστατικά, το ένα στο λιμανάκι της Αγίας Ερμιόνης, όπου αποβιβάσθηκαν συνολικά 80 άτομα, στην πλειονότητά τους παιδιά.

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στην θαλάσσια περιοχή των Νενήτων, όπου το πλήρωμα του ρουμανικού σκάφους της Frontex εντόπισε και διέσωσε από φουσκωτή βάρκα συνολικά 60 άτομα.

Στην ΒΙΑΛ, όπου πλέον μεταφέρονται όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί η κατάσταση απέχει ελάχιστα να βγει εκτός ελέγχου.

Με τις 377 εν συνόλω αφίξεις του τελευταίου διημέρου ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται στην ΒΙΑΛ προσεγγίζει πλέον τους 2.000 και είναι αδύνατη η έστω και υποτυπώδης στέγασή τους έστω και στις σκηνές, που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα εκτός του κυρίως κέντρου.

Ήδη, χθες και πριν ακόμα ολοκληρωθεί η μεταφορά όσων έφτασαν στο νησί την ίδια ημέρα υπήρχαν δεκάδες άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούσαν ούτε ε σκηνή να διαμείνουν, αφού όλες ήταν υπερπλήρεις.

Πέραν του ποσοτικού ζητήματος, ότι δηλαδή δεν επαρκούν έστω και οι σκηνές για την στέγαση των προσφύγων και μεταναστών στην ΒΙΑΛ, υπάρχει και η παντελής έλλειψη στοιχειωδών υποδομών υγιεινής και καθαριότητας, καθώς και φωτισμού στους χώρους των σκηνών. Αυτό δημιουργεί όχι απλώς ανυπέρβλητα εμπόδια στην υποτυπωδώς ομαλή διαβίωσή τους, αλλά καταστάσεις που οδηγούν σε ανθρωπιστική κρίση, όπως κατήγγειλαν πριν δύο ημέρες και με την δημοσιοποίηση του θέματος από τους Αλληλέγγυους Χίου.

Αλλάζει ο καιρός με βροχές και καταιγίδες

Η κατάσταση αναμένεται να πάρει δραματικές διαστάσεις με την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, αφού προβλέπονται ισχυρές βροχοπτώσεις ή και καταιγίδες από την αρχή της προσεχούς εβδομάδος.

Υπό αυτές τις συνθήκες η μόνη λύση που προβάλλει, αφού δεν υπάρχουν άλλοι διαθέσιμοι χώροι για την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών, είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών μεταφοράς στην ηπειρωτική Ελλάδα όσων δικαιούνται ασύλου, ώστε να απελευθερωθούν χώροι στο κέντρο της ΒΙΑΛ. Και, βεβαίως, η ολοκλήρωση των υποδομών στους χώρους των σκηνών, που εγκαταστάθηκαν πρόσφατα εκτός του κέντρου της ΒΙΑΛ.

Πηγή: Astraparis

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα