Χτυπάει η κακοκαιρία: Βροχές και χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα

Χτυπάει η κακοκαιρία: Βροχές και χιονοπτώσεις σε όλη τη χώρα
ΒΟΛΟΣ-ΧΙΟΝΙΑ ΣΤΗ ΠΟΛΗ.(Eurokinissi-ΜΠΟΥΡΛΗΣ ΝΤΙΝΟΣ) eurokinissi

Χιονοπτώσεις, βροχές και ισχυροί άνεμοι σε μεγάλο μέρος της χώρας. Πού δημιουργήθηκαν προβλήματα

Σε μεγάλο μέρος της χώρας έκανε η εμφάνισή της η κακοκαιρία με χιονοπτώσεις, βροχές και ισχυρούς ανέμους. Στη Μαγνησία έκλεισαν δρόμοι από κατολισθήσεις εξαιτίας των βροχοπτώσεων αλλά και του χιονιού στα ορεινά, ενώ τα πλοία παρέμειναν δεμένα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Στον νομό Λαρίσης πλημμύρισαν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ στα ορεινά του νομού Τρικάλων, η κυκλοφορία πραγματοποιείται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

H αδιάκοπη βροχόπτωση στη Μαγνησία αλλά και το χιόνι που πέφτει στο Κεντρικό Πήλιο, έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Κατολίσθηση στην περιοχή του Πηλίου και σε μήκος περίπου 200 μέτρων έκλεισε τον δρόμο Βόλου-Αγριάς-Δράκειας στο 5ο χλμ και το οδόστρωμα καλύφθηκε από τα βράχια και τις πέτρες που παρασύρθηκαν από τους μεγάλους όγκου νερού. Μηχανήματα της Περιφέρειας Μαγνησίας προσπαθούσαν από τις 18.00 το απόγευμα του Σαββάτου να απομακρύνουν τους όγκους λάσπης και βράχων και να αποκαταστήσουν την οδική συγκοινωνία με τη Δράκεια, όπου εγκλωβίστηκαν δεκάδες επισκέπτες. Σημειώνεται ότι περισσότερα από 15 αυτοκίνητα καθηλώθηκαν στο σημείο της κατολίσθησης.

Την προσπάθεια απεγκλωβισμού και διάνοιξης του δρόμου συντόνιζε η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη που βρίσκεται στην περιοχή.

Παράλληλα, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης στο Κεντρικό Πήλιο, προβλήματα παρατηρούνταν από νωρίς το βράδυ στην κυκλοφορία στον δρόμο Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς, λόγω της χιονόπτωσης που σημειώθηκε από την Πορταριά και πάνω. Το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 30 εκατοστά στα Χάνια, ενώ στο Χιονοδρομικό Κέντρο έφτασε τα 50 εκατοστά.

Τα αποχιονιστικά μηχανήματα κρατούν τον δρόμο ανοιχτό, αλλά κρίνεται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδωνστο τμήμα Πορταριά-Χάνια-Καράβωμα.

Πυκνό χιόνι έπεσε και στα ορεινά του Αλμυρού στην Όθρυ και στην Ανάβρα το ύψος του έφθασε τα 30 εκατοστά παρά τον συνεχή αποχιονισμό του δρόμου.

Στην πόλη του Βόλου έβρεχε αδιάκοπα και με ένταση για περισσότερες από 24 ώρες και ήδη οι χείμαρροι βρίσκονται σε οριακά επίπεδα.

Στην θαλάσσια περιοχή των Σποράδων επικρατούν άνεμοι 8 και 9 μποφόρ και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου δεν επέτρεψε τον απόπλου των επιβατικών πλοίων για τα νησιά.

Χιόνια και πλημμύρες στη Λάρισα

Πλημμυρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές μονάδες και αποθήκες προκλήθηκαν σε περιοχές του δήμου Τεμπών από την υπερχείλιση του ρέματος Συκουριώτη αλλά και άλλων ρεμάτων.

Συγκεκριμένα, οι πλημμύρες σημειώθηκαν στο δημοτικό διαμέρισα Καλοχωρίου, όπου έσπευσαν συνεργεία της Περιφέρειας και του δήμου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Επίσης εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων, τα ρέματα στις περιοχές Κάτω Αιγάνη αλλά και στα παράλια του δήμου Τεμπών κατέβασαν μεγάλες ποσότητες νερού προκαλώντας ζημιές σε αγροτικά κτήματα.

Εν τω μεταξύ, έντονη ήταν η χιονόπτωση στα ορεινά του νομού Λαρίσης, με χωριά να ντύνονται στα λευκά.

Τρίκαλα: Στο ένα μέτρο το χιόνι στα ορεινά

Μέχρι και ένα μέτρο, περίπου, έχει φτάσει το χιόνι σε σημεία του ορεινού όγκου του Νομού Τρικάλων, όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης. Συγκεκριμένα, στην περιοχή πάνω από την Καστανιά και προς τα Τρία Πηγάδια, το χιόνι κοντεύει στο ένα μέτρο, ενώ 70-80 πόντους χιόνι συναντά κανείς στο Περτούλι.

Τα μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων επιχειρούν όλη την ημέρα, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι ανοικτοί αλλά θεωρείται απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη.

Επίσης, σημειώθηκε διακοπή κυκλοφορίας στο Τμήμα Μεγάλα Καλύβια – Μαγούλα λόγω ανόδου της στάθμης του νερού του Ποταμού Πάμισου.

Στο νομό Καρδίτσας, σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο, το χιόνι στον αυχένα Τυμπάνου και Αγίου Νικολάου είναι πάνω από μισό μέτρο. Στη Λίμνη Πλαστήρα το χιόνι φτάνει περίπου στα είκοσι εκατοστά. Ωστόσο οι δρόμοι είναι ανοικτοί για τους επισκέπτες.

Χαλκιδική: Χιόνια στα ορεινά

Στα λευκά ντύθηκε ξανά η ορεινή Χαλκιδική, καθώς από το πρωί άρχισαν να πέφτουν νιφάδες χιονιού.

Οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος εξαιτίας της χιονόπτωσης. Σε ορισμένα σημεία είναι απαραίτητη και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ήπειρος: Στα λευκά τα ορεινά

Στα λευκά είναι ντυμένο μεγάλο τμήμα της ορεινής Ηπείρου και περιοχές με υψόμετρο άνω των χιλίων μέτρων, ενώ σε αρκετά σημεία εξακολουθεί να χιονίζει. Η χιονόπτωση ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα, χωρίς να έχει ακραία χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι δεν έχουν δημιουργηθεί κανένα σοβαρό πρόβλημα.

 

Μηλιά, Μέτσοβο και μέχρι το Βοτονόσι, χωριά της Κόνιτσας, του Ζαγορίου και τα ψηλά των Τζουμέρκων, είναι αυτά που έχουν καλυφθεί από το χιόνι, το ύψος του οποίου ξεπερνά τα 20 εκατοστά.

 

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου έχει κινητοποιηθεί από νωρίς το πρωί: Δεκαοκτώ μηχανήματα κινήθηκαν προς όλες τις κατευθύνσεις, προκειμένου να αποχιονίσουν το οδικό δίκτυο ενώ σε ορισμένα σημεία γίνονται και ρίψεις αλατιού.

 

Παρότι δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα οι οδηγοί που κινούνται προς τα ορεινά θα πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

(Βίντεο: facebook/ Στέλιος Γεωρ. Ρήγας, OnLarissa.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα