Δεν πεζοδρομείται τελικά η Πανεπιστημίου

ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ
ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Φρένο στα σχέδια ανάπλασης έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, με το σκεπτικό ότι ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων

Όχι στην ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου την οποία προωθεί το Ίδρυμα Ωνάση αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Συγκεκριμένα, κρίθηκε παράνομη η επίμαχη υπουργική απόφαση, καθώς «πέραν του ότι εκδίδεται υπό μορφή έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου, ενώ αποτελεί πρωτίστως πρόγραμμα ή σχέδιο», ο σχεδιασμός της είναι μερικά αντίθετος με τον ισχύοντα κατά την έκδοση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας και με το ισχύον Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Ουσιαστικά, έρχεται σε σύγκρουση με τις διατάξεις του νόμου 1515/1985 που ενέκρινε το ρυθμιστικό σχέδιο των Αθηνών και την υπουργική απόφαση του 1988 με την οποία εγκρίθηκε το γενικό πολεοδομικό σχέδιο του Δήμου Αθηναίων.

Δεν πεζοδρομείται τελικά η Πανεπιστημίου

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική προσφυγή έγινε από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, αλλά και πως το κοινωφελές ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης χρηματοδότησε και δώρισε στο Ελληνικό Δημόσιο τις αρχιτεκτονικές και λοιπές μελέτες ανάπλαση και πεζοδρόμηση της οδού Πανεπιστημίου.

Και αυτό γιατί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2152/2015 απόφασή της έκανε δεκτή την προσφυγή του τέως προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Ιωάννη Αλαβάνου και άλλων Αθηναίων, που στρεφόντουσαν κατά της πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ακύρωσαν ως μη νόμιμη την από 12.2.2014 απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για «την ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου και την επέκταση του τραμ σε συναφείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κέντρο της Αθήνας με άξονα την οδό Πανεπιστημίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Όταν λέμε όραμα εννοούμε όραμα

Πεζοδρομείται μέχρι τα τέλη του 2016 η Πανεπιστημίου

ADVERTISING

SHARE: