Δήμος Μεσολογγίου: Οι πλημμύρες φταίνε για τη ρύπανση στο Αιτωλικό

Οι καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου ευθύνονται και για τη φυσικοχημική ρύπανση του νερού στο Αιτωλικό.

Οι πλημμύρες, που έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία τον περασμένο Οκτώβριο, κατά πάσα πιθανότητα ευθύνονται και για τη ρύπανση η οποία διαπιστώθηκε στη μοναδική πηγή υδροδότησης του Αιτωλικού.

Αυτό απορρέει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Μεσολογγίου και τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από το δήμο.

Πάντως, όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, «η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας Αιτωλοακαρνανίας και η δημοτική επιχείρηση ύδρευσης αποχέτευσης Μεσολογγίου, πραγματοποίησαν δειγματοληψία από το σημείο όπου διαπιστώθηκε η ρύπανση, αποστέλλοντας δείγματα σε ειδικευμένα εργαστήρια, προκειμένου να υπάρξουν έγκυρα και άμεσα αποτελέσματα ελέγχου». Παράλληλα, ζητήθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η συνδρομή του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, για τον ίδιο σκοπό.

Όσον αφορά τις ενέργειες του δήμου, τονίζεται ότι «ελήφθησαν άμεσα μέτρα για την χορήγηση ασφαλούς πόσιμου νερού στους δημότες του Αιτωλικού, όπως εμφιαλωμένο νερό, μίσθωση βυτιοφόρων μεταφοράς, πλήρωση δεξαμενών ύδατος, ενώ δρομολογήθηκαν έργα υδροδότησης με εναλλακτικά δίκτυα από όμορες περιοχές, τα οποία κατασκευάζονται ήδη».

Ακόμη, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «για την οριστική επίλυση του προβλήματος του νερού στο Αιτωλικό, που ταλανίζει την τοπική κοινωνία για περισσότερα από 10 χρόνια, η δημοτική αρχή κινήθηκε από την πρώτη στιγμή της θητείας της, οργανωμένα, εξασφαλίζοντας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έργα ύψους 2.770.000 ευρώ». Τα έργα αυτά, σύμφωνα με το δήμο, «έχουν σκοπό την οριστική λύση στη βελτίωση της ποιότητας νερού, καθώς επίσης την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης της ανατολικής συνοικίας Αιτωλικού, τα οποία δημοπρατούνται άμεσα».

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το δήμο, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης εξασφαλίστηκε από 22 Νοεμβρίου 2016 το ποσό των 100.000 ευρώ, για ορισμό τεχνικού συμβούλου, προκειμένου να διερευνηθούν εναλλακτικές πηγές υδροδότησης του Αιτωλικού, όπως για παράδειγμα από τον Εύηνο ποταμό.

Στο μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι συνεδρίασε στο δημαρχείο Μεσολογγίου η διαπαραταξιακή επιτροπή, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, όπου αποφασίστηκε ομόφωνα να ζητηθεί παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για έξι ακόμη μήνες, αφού, όπως σημειώνεται, «ο Δήμος Μεσολογγίου μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έρχεται αντιμέτωπος με μια ακόμη κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τις πλημμύρες του περασμένου Οκτωβρίου».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος, σε δηλώσεις που έκανε με αφορμή το πρόβλημα στην υδροδότηση του Αιτωλικού, σημειώνει: «Ζούμε για μια ακόμη φορά στο δήμο μας, μια δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση. Τη διαχειριζόμαστε με ευθύνη, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κύριο μέλημά μας είναι, αφενός η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, αφετέρου η αποκατάσταση της ομαλής υδροδότησης του Αιτωλικού το συντομότερο δυνατό. Κάθε είδους ανεύθυνες και επικίνδυνες “ενημερώσεις” που δεν φέρουν κανένα απολύτως στοιχείο επιστημονικής τεκμηρίωσης, καλό θα ήταν να αντιμετωπίζονται από όλους με επιφύλαξη».

Σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνει ο δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης του Αιτωλικού, ζητήθηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσολογγίου, με μηχανικό εξοπλισμό, προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο της μεταφοράς νερού σε σπίτια και καταστήματα του Αιτωλικού, τα οποία διαθέτουν εξωτερικές μικρές δεξαμενές.

Σύμφωνα με το δήμο «η μεταφορά και χρήση νερού με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας θεωρείται απαραίτητη, προκειμένου να καλυφθούν καθημερινές ανάγκες των δημοτών, πλην της πόσης, ενώ εκτιμάται πως θα διαρκέσει για πέντε ημέρες».

Τέλος, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους του Αιτωλικού, ο δήμος ανακοίνωσε ότι έως ότου αποκατασταθεί η υδροδότηση, όσοι δημότες θέλουν μπορούν να προσέρχονται, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, σε δύο ξενοδοχεία του Μεσολογγίου, προκειμένου να καλύψουν επαρκώς την ατομική τους υγιεινή.

Πηγή: ΑΠΕ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νερό με βυτίο στο Αιτωλικό

ADVERTISING

SHARE: