Διαπόμπευση γυναικών. Ποιοι στάθηκαν απέναντι στο κράτος

Διαπόμπευση γυναικών. Ποιοι στάθηκαν απέναντι στο κράτος

Από το ΚΕΘΕΑ και το Συνήγορο του Πολίτη μέχρι τη ΓΓ Ισότητας των Φύλων και τη Θετική Φωνή. Πολλοί ήταν οι φορείς που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν το έγκλημα σε βάρος των 32 γυναικών που διαπομπεύθηκαν το 2012

Η υπόθεση του στιγματισμού 32 γυναικών το 2012, για πολιτικούς και μόνο λόγους, αποτελεί ακόμα σκιά για την ελληνική κοινωνία και την δημόσια σφαίρα.

Οι εν λόγω γυναίκες είχαν συλληφθεί με την κατηγορία ότι “εκδίδονταν και μετέδιδαν τον ιό του HIV/ AIDS”. Από τις 32 γυναίκες που είχαν κατηγορηθεί, οκτώ έχουν ήδη αθωωθεί, ενώ 11 αντιμετωπίζουν μικρότερες κατηγορίες. Δύο εξ αυτών, η Κατερίνα και η Μαρία, δεν είναι πια στη ζωή. Η Κατερίνα αυτοκτόνησε ενώ η 32χρονη Μαρία, μητέρα ενός παιδιού, πέθανε τον περασμένο Μάιο.

Η υγειονομική διάταξη στην οποία βασίστηκε ο διασυρμός τους, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, καταργήθηκε και τέθηκε εκ νέου σε ισχύ. Όπως αναφέραμε, οκτώ από τις γυναίκες αθωώθηκαν, 13 αντιμετώπισαν μικρότερες κατηγορίες (μαζί με τις δύο γυναίκες που δεν είναι εν ζωή πια). Κάποιες οροθετικές ήταν και τοξικοεξαρτημένες και όταν φυλακίστηκαν δεν έτυχαν της κατάλληλης αγωγής.

Η ντροπιαστική για την τότε κυβέρνηση, διαπόμπευση, βασίστηκε στην υγειονομική διάταξη 39Α, η οποία βασιζόταν με τη σειρά της σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940. Η εν λόγω υγειονομική διάταξη είχε υπογραφεί τον Απρίλιο του 2012 από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο και συνοδεύτηκε από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων οροθετικών γυναικών.

Καταργήθηκε τον Μάιο του 2013 από την υφυπουργό Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, ωστόσο τον Ιούνιο 2013 ο Άδωνις Γεωργιάδης προχώρησε στην άρση της πράξης κατάργησης. Η οριστική κατάργηση της 39Α έγινε από την τωρινή κυβέρνηση.

Η διάταξη είχε οδηγήσει οροθετικές γυναίκες – χρήστριες ενδοφλέβιων ουσιών και θύματα trafficking – σε συλλήψεις, αναγκαστικές εξετάσεις, φυλάκιση και εν τέλει συνεχή διαπόμπευση.

Στην υπόθεση της διαπόμπευσης, συμμετείχαν εκτός από τις τότε ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, και πολλά ΜΜΕ, που προσέγγισαν το θέμα με ανθρωποφαγική διάθεση.

Υπήρξαν όμως και μέσα, αλλά και πολλοί φορείς που από την πρώτη στιγμή, είτε αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν τις φωτογραφίες, είτε κατήγγειλαν τις πρακτικές του κράτους.

Αξίζει να θυμηθείτε:

* Την παρέμβαση του ΚΕΘΕΑ εκείνη την περίοδο

* Την τοποθέτηση της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

* Την ανακοίνωση του Συνήγορου του Πολίτη

* Τη Γενικκή Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

* Τη Θετική Φωνή

* Τη UNAIDS

Ζητούμε να κατέβουν από το διαδίκτυο όλες οι φωτογραφίες των γυναικών που συνελήφθησαν και διαπομπεύθηκαν πριν από  4  χρόνια, γιατί παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν υπηρετούν τη δημόσια υγεία ούτε τις προσπάθειες για πρόληψη, έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία.  Η παραμονή τους στο διαδίκτυο εκθέτει τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας, συνθλίβει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και μεταφέρει μια παραπλανητική εικόνα για τους ανθρώπους που πάσχουν από HIV/AIDS. 

Μπείτε και υπογράψτε εδώ   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα