Διχασμένος ο Άρειος Πάγος για την συνταγματικότητα του πλαφόν στις αποζημιώσεις λόγω τροχαίων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΑΣ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ- ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ-- ΦΩΤΟ Χρηστος Μπονης//EUROKINISSI
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΝΑΣ. ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ- ΣΤΗ ΦΩΤΟ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ-- ΦΩΤΟ Χρηστος Μπονης//EUROKINISSI EUROKINISSI

Τι αναφέρουν οι δύο αντίθετες εισηγήσεις αρεοπαγιτών για τη συνταγματικότητα ή μη του ανώτατου ορίου των 6.000 ευρώ

Δύο αντίθετες εισηγήσεις αρεοπαγιτών ως προς συνταγματικότητα ή όχι του ανωτάτου ορίου (πλαφόν) των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου» λόγω τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και ως προς την αναδρομική ισχύει του προβληματίζουν τους δικαστές του Δ΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, οι οποίοι καλούνται μέσα στο επόμενο διάστημα να ξεκαθαρίσουν το νομικό τοπίο.

Ειδικότερα, το περασμένο Φεβρουάριο ο αρεοπαγίτης Παν. Χατζηπαναγιώτης με εισήγησή του υποστήριξε ότι είναι συνταγματικό και σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ στις αποζημιώσεις του «Επικουρικού Κεφαλαίου».

Παράλληλα, ο κ. Χατζηπαναγιώτης έχει υποστηρίξει ότι η επιβολή του πλαφόν στο «Επικουρικό Κεφάλαιο», δεν προσκρούει στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 Συντάγματος), ούτε και στις Ευρωπαϊκές οδηγίες 72/166/ΕΟΚ και 84/5/ΕΟΚ που αφορούν την αστική ευθύνη από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Όμως, η αρεοπαγίτης Σοφία Ντάντου στο ίδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου εισηγήθηκε ότι η σχετική ρύθμιση του νόμου 4092/2012 είναι αντίθετη στα άρθρο 4 και 25 του Συντάγματος και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Επίσης, η κυρία Ντάντου ανέφερε ότι η αναδρομική ισχύς του πλαφόν, καθώς και το επιτόκιο 6% για τους τόκους που βαρύνουν το επικουρικό κεφάλαιο «δεν αποτελούν καθ΄εαυτοί θεμιτό δημόσιο συμφέρον για την επιβολή περιορισμών στα περιουσιακά δικαιώματα». Κατά συνέπεια αντίκειται στο Σύνταγμα (άρθρο 4), στην ΕΣΔΑ και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ.

Όπως είναι γνωστό, το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων ή «Επικουρικό Κεφάλαιο», αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα σε περίπτωση κατά την οποία η ασφαλιστική εταιρεία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει ανακληθεί η άδεια λειτουργία της ή το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή είναι αγνώστων στοιχείων.

Το «Επικουρικό Κεφάλαιο» παρουσίασε έλλειμμα και τέθηκε ζήτημα βιωσιμότητας του. Κατόπιν αυτού με τον νόμο 4092/2012 τέθηκε ανώτατο πλαφόν το ποσό των 6.000 ευρώ για τις περιπτώσεις χρηματικών αποζημιώσεων.

ADVERTISING

SHARE: