Δικάζεται ο χρυσαυγίτης Ζέρβας για την επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη

Δικάζεται ο χρυσαυγίτης Ζέρβας για την επίθεση στον Αλέξη Λάζαρη
Συνέντευξη τύπου για τη δίκη του Χ. Ζέρβα για την επίθεση σττον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη. Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 (EUROKINISSI//Λυδία Σιώρη) Eurokinissi

Στο εδώλιο σήμερα ο χρυσαυγίτης Χρήστος Ζέρβας για την άγρια επίθεση στον φοιτητή Αλέξη Λάζαρη έξω από τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής τον περασμένο Μάρτιο.

Ήταν μεσημέρι της 31ης Μαρτίου, όταν ο φοιτητής της αρχιτεκτονικής Αλέξης Λάζαρης επέστρεφε από την Εθνική Γλυπτοθήκη, όπου είχε βρεθεί για τις ανάγκες της διπλωματικής του εργασίας. Φτάνοντας στην Μεσογείων και ενώ περνούσε απέναντι από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής είδε μια ομάδα ατόμων να τον κοιτούν και να του γνέφουν απειλητικά. Αποφάσισε να στρίψει από το στενό της οδού Παπαδά, φτάνοντας όμως πιο κοντά στα γραφεία είδε ξανά την ομάδα των χρυσαυγιτών να έχουν απειλητικές διαθέσεις.

Όταν όμως από απόσταση τους έγνεψε «Τι συμβαίνει;» εκείνοι άρχισαν να τρέχουν προς το μέρος του και να τον κυνηγούν. Αφού τον έριξαν κάτω, άρχισαν να τον χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι προκαλώντας του σοβαρότατα τραύματα.

Ο φοιτητής στο νοσοκομείο μετά την επίθεση

Για την απίστευτης ωμότητας επίθεση δικάζεται σήμερα στο Δ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων ο χρυσαυγίτης Χρήστος Ζέρβας τον οποίο αναγνώρισε πέραν πάσης αμφιβολίας, τόσο ο φοιτητής που ξυλοκοπήθηκε, όσο και αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης Πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο Ζέρβας ήταν μετακλητός υπάλληλος στη Βουλή στο γραφείο του ίδιου του αρχηγού, υπεύθυνος ασφαλείας των κεντρικών γραφείων στη Μεσογείων, μέλος της Χρυσής Αυγής για 25 χρόνια, πρώην υποψήφιος βουλευτής στην Άρτα στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου 2015 και πρώην υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο της Αθήνας με το ψηφοδέλτιο Κασιδιάρη.

Ο Ζέρβας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης αλλά και της ληστείας από κοινού καθώς οι χρυσαυγίτες έκλεψαν από τον Αλέξη Λάζαρη την τσάντα του. 

Ο συνήγορος του φοιτητή, Δημήτρης Ζώτος μιλώντας για την υπόθεση σε συνέντευξη Τύπου τόνισε πως «Από τη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής ξέρουμε τι σημαίνει υπεύθυνος ασφαλείας και γραμματέας τοπικής: υπεύθυνος του 5μελούς, της ηγεσίας της τοπικής ομάδας κρούσης. Την περίοδο της επίθεσης στον Αλέξη Λάζαρη τα τάγματα εφόδου είχαν αποσυρθεί από τους δρόμους λόγω της δίκης και κυρίως της πίεσης του αντιφασιστικού κινήματος, αλλά δεν είχαν διαλυθεί. Και αυτή η επίθεση του αποδεικνύει. Έχουμε την σπάνια περίπτωση η ίδια η ιατροδικαστική έκθεση να περιγράφει τη βλάβη ως «βαριά σωματική βλάβη». Η δίωξη δεν έγινε αρχικά έτσι, η κατηγορία ήταν πλημμέλημα δηλαδή δυνητικά βαριά, αλλά μετά την έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας έγινε κακούργημα.

Ο δικηγόρος υπογράμμισε και ορισμένες βασικές ελλείψεις της προδικασίας. Όπως είπε, χάρη στους απλούς ανθρώπους που ήταν στην περιοχή και δεν φοβήθηκαν να καταθέσουν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την επίθεση και τον δράστη, ωστόσο θα μπορούσαν να υπάρχουν ακόμη περισσότερα αν στην αρχική διαδικασία δεν παρατηρούνταν ορισμένα κενά. «Πρώτον Δεν ζητήθηκε από την αστυνομία το κινητό του δράστη ενός κακουργήματος,που σημαίνει ότι από αυτό θα υπήρχαν στοιχεία για το τι κλήσεις έγιναν μεταξύ 15 και 15:30 που επικαλείται άλλοθι. Δεύτερον ο ανακριτής δεν ζήτησε τις καταγραφές από τις κάμερες έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Όλα τα γραφεία κομμάτων έχουν κάμερες και η ΧΑ περηφανεύεται γι αυτό. Υπεύθυνος των καμερών ήταν ο Ζέρβας. Αυτό θα αποδείκνυε ότι ήταν εκεί τον κρίσιμο χρόνο. Τρίτον, λίγο πιο κάτω έχει κάμερες η Τράπεζα Πειραιώς. Πήγε ένας αστυνομικός, τις είδε και επέστρεψε λέγοντας πως δεν υπάρχει υλικό σχετικό με την υπόθεση. Είναι πρωτοφανές το γεγονός ότι ο ανακριτικός υπάλληλος αρκέστηκε στην διαβεβαίωση του αστυνομικού και δεν ζήτησε το υλικό. Τέλος, έξω από τα γραφεία της ΧΑ υπάρχει μόνιμα ένας φρουρός. Δεν κλήθηκε να καταθέσει για το αν ήταν εκεί ο Ζέρβας στον κρίσιμο χρόνο».

Η μητέρα του Αλέξη Λάζαρη, Μαρία Κασκαρίκα, τόνισε πως «Ο γιος μου έχει ακόμα προβλήματα στον αυχένα. Πέρα από τους εκτελεστές, τα τάγματα εφόδου, υπάρχουν και οι ηθικοί αυτουργοί που δίνουν τις εντολές. Κανείς δεν λειτουργεί αν δεν έχω δοθεί από την ηγεσία η εντολή. Στην περίπτωση του Αλέξη εκείνη την ημέρα υπήρχε όλη η ηγεσία. Υπάρχουν και φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν στο δικαστήριο» ενώ θέλησε να τονίσει πως «Η Χρυσή Αυγή στρέφεται κατά όλης της κοινωνίας. Εναντίον των εργατών, των μεταναστών, των προσφύγων, των σπουδαστών, των επιστημόνων» .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα