Δίκη ΧΑ: ‘Όχι στην ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων’

Δίκη ΧΑ: ‘Όχι στην ανωνυμία των προστατευόμενων μαρτύρων’
Δίκη της "Χρυσής Αυγής" στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών την Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017. Η δίκη συνεχίστηκε με την κατάθεση της φωτορεπόρτερ Συμέλα Παντάρτζη. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Δύο μάρτυρες κατηγορητηρίου απομένουν για να ξεκινήσουν οι καταθέσεις των προστατευόμενων ανώνυμων πρώην στελεχών της Χρυσής Αυγής. "Να προσέλθουν εκούσια και επώνυμα στο ακροατήριο, δημοσιοποιώντας τα πλήρη στοιχεία τους, και να καταθέσουν κατά συνείδηση και ελεύθερα, όλη την αλήθεια" ζητά η πολιτική αγωγή

Την πρόθεση τους να μην εξετάσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες, εάν παραμείνει το καθεστώς ανωνυμίας, εξέφρασαν σήμερα συνήγοροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Δύο μόλις μάρτυρες κατηγορητηρίου προτού ξεκινήσει η εξέταση των πρώην στελεχών της οργάνωσης, οι οποίοι έχουν μιλήσει για σειρά ζητημάτων που αφορούν στην ιεραρχία και στον τρόπο δράση της, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης, δήλωσαν ότι τίποτα δεν θα πρέπει να γίνει στο σκοτάδι, με τους υπόλοιπους συνηγόρους πολιτικής αγωγής να συμφωνούν.

Με την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Κώστας Παπαδάκης έλαβε το λόγο ζητώντας οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες “να προσέλθουν εκούσια και επώνυμα στο ακροατήριο, δημοσιοποιώντας τα πλήρη στοιχεία τους, και να καταθέσουν κατά συνείδηση και ελεύθερα, όλη την αλήθεια”. Κι αυτό γιατί κατά την προδικασία, αλλά και στην έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας πριν περίπου 2,5 χρόνια, είχαν χρησιμοποιηθεί οι διατάξεις περί προστασίας μαρτύρων, δηλαδή ενώ οι ίδιοι βρίσκονταν στη ΓΑΔΑ -με ηχητική μετάδοση- ενώ μιλούσαν με αλλοιωμένη φωνή και χωρίς φυσικά να γνωστοποιήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία.

“Συμμεριζόμαστε απόλυτα τον φόβο των μαρτύρων, ιδίως όσων έχουν να αποκαλύψουν σημαντικά στοιχεία, όσον αφορά την εγκληματική δράση των κατηγορουμένων της υπόθεσης. Ωστόσο, δεκάδες μάρτυρες  ξεπέρασαν τον φόβο, βρήκαν το θάρρος και κατέθεσαν επώνυμα  και στην προδικασία και στη δίκη” ανέφερε ο πληρεξούσιος δικηγόρος και πρόσθεσε: “η κατάθεση μαρτύρων, υπό συνθήκες ανωνυμίας και απουσίας από το ακροατήριο, είναι ευθέως αντίθετη στην αρχή της δίκαιης δίκης και παραβιάζει την αρχή της αμεσότητάς της. Δεν μπορούμε παρά να είμαστε από θέση αρχής αντίθετοι σε τέτοιες διαδικασίες”.

Υπογράμμισε την ανάγκη να μην επιτραπεί στους θύτες να υποδυθούν τα θύματα, εξηγωντας παράλληλα πως “τα στοιχεία των συγκεκριμένων μαρτύρων έχουν διαρρεύσει από μερίδα του Τύπου, ενώ δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιορισθεί το πρόσωπο αυτών, με βάση και το περιεχόμενο των μαρτυρικών τους καταθέσεων”. Τέλος, κάλεσαν τον κρατικό μηχανισμό, την κυβέρνηση και τις δικαστικές και αστυνομικές αρχές “να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους μάρτυρες αυτούς, προστατεύοντάς τους αποτελεσματικά από οποιαδήποτε πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό”.

Η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε σήμερα με την εξέταση ακόμη δύο μαρτύρων, με αποτέλεσμα πλέον να υπολείπονται μόλις δύο έτσι ώστε να καταθέσουν οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες. Πρόκειται για το δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, Γ. Χρηστόπουλου, και το δημοσιογράφο Δημ. Ψαρρά, οι οποίοι έχουν κληθεί να καταθέσουν την ερχόμενη Δευτέρα. Η κατάθεση ιδίως του δημοσιογράφου αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από μία συνεδρίαση, καθώς η εξέτασή του δεν αποκλείεται να είναι πολύωρη, ενώ θα ακολουθήσει ο σχολιασμός προηγούμενων μαρτυρικών καταθέσεων τόσο από την πολιτική αγωγή όσο και από την υπεράσπισης. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα