Δίκη Χρυσής Αυγής: Να αποβληθεί η πολιτική αγωγή ζητά η υπεράσπιση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Να αποβληθεί η πολιτική αγωγή ζητά η υπεράσπιση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την δίκη της "Χρυσής Αυγής" στον Κορυδαλλό την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Την αποβολή της πολιτικής αγωγής για συγκεκριμένα αδικήματα ζήτησε η πλειοψηφία της υπεράσπισης. Ο πρώην βουλευτής Μιχ. Αρβανίτης αντέδρασε στο δικαστήριο για την πρόταση να μην αντικατασταθούν οι σε βάρος του περιοριστικοί όροι

Την αποβολή της πολιτικής αγωγής από τη δίκη, σε ότι αφορά στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης (187ΠΚ) ζήτησαν οι κατηγορούμενοι μέσω των συνηγόρων τους στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Στις ενστάσεις τους, με τις οποίες χαρακτήρισαν “αόριστες” και “απαράδεκτες” τις δηλώσεις πολιτικής αγωγής, οι υπερασπιστές υποστήριξαν ότι για το εν λόγω αδίκημα, φορέας του έννομου αγαθού που πλήττεται -όπως η ανθρώπινη ζωή-  δεν είναι ένας ιδιώτης, αλλά το Δημόσιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρώην και νυν χρυσαυγίτες βουλευτές  αντιμετωπίζουν μόνο την επίμαχη αξιόποινη πράξη.

“Αν μπορεί οποιοσδήποτε να παρασταθεί ως πολιτική αγωγή μόνο για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, θα δημιουργηθεί πρόβλημα, αφού ο οποιοσδηποτε για λόγους δημοσιότητας, θα μπορεί να ζητά παράσταση πολιτικής αγωγής γενικά. Μονο το Δημόσιο θα μπορούσε να παρίσταται ως πολτική αγωγή, κι όχι ένας ιδιώτης.” αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Χαρακτηριστικά, η υπεράσπιση του πρώην βουλευτή Αντ. Γρέγου, που βαρύνεται μόνο με το αδίκημα της διεύθυνσης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ισχυρίστηκε ανάμεσα σε άλλα ότι ο κατηγορούμενος “δεν συνδέεται με καμία από τις πράξεις, παρά μόνο με την ιδιότητά του ως εκλεγμένου βουλευτή της Χρυσής Αυγής”.

Καμία ένσταση

Εντύπωση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γ. Δήμου, κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δήλωσε μέσω του συνηγόρου του, ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε καμία ένσταση κατά της παράστασης πολιτικής αγωγής, διαφοροποιώντας έτσι τη θέση από την γενική υπερασπιστική γραμμή.

“Ο κ. Δήμου δεν επιθυμεί να κάνει ενστάσεις διοτι επιθυμεί την πρόοδο της δίκης”, ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης, ενώ ούτε η πλευρά του πρώην βουλευτή, Χρ. Αλεξόπουλου, δεν θέλησε να υποβάλει ενστάσεις.

Η αντίδραση Αρβανίτη

Το λόγο έλαβε και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Μιχάλης Αρβανίτης, ο οποίος θέλησε να αναφερθεί στην εισαγγελική πρόταση, με την οποία ζητήθηκε να απορριφθεί το αίτημα της αντικαταστασης περιοριστικών όρων. Ο ίδιος έχει ζητήσει να αντικατασταθεί ο όρος της απαγόρευσης συμμετοχής σε κομματικές εκδηλώσεις.

Κατηγορούμενος: Πιστεύω ότι η εισαγγελική πρόταση κάνει στενή ερμηνεία του νόμυ. Στη δική μου περίπτωση, μου στερήθηκε ο λόγος. Αυτό δεν προβλέπεται από καμία διάταξη του Ποινικού Κώδικα…

Πρόεδρος: Ποιός λόγος σας στερήθηκε;

Κατηγορούμενος:  Μου έχει στερηθεί η συμμετοχή μου σε οποιαδήποτε διαδήλωση. Αυτό δεν προβλέπεται από την ποινική διαδικασία. Ειναι αντισυνταγματική αυτή η διάταξη και παραβιάζεται η ελευθερία του λόγου. Το δικαστήριο Σας αν είχε γίνει σωστά η προδιαδικασία, ειδικά για τον Ρουπακιά, θα έπρεπε να δικάζεται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Η προδιαδικασία έχει επηρεαστεί από την πολιτική εξουσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα