Δίκη Χρυσής Αυγής: ‘Στόχος ήταν η εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων’

Δίκη Χρυσής Αυγής: ‘Στόχος ήταν η εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων’
Κατάθεση του Γιάννη Μπασκάκη δημοσιογράφου της "Εφημερίδας των Συντακτών", στην δίκη της "Χρυσής Αυγής" την Τρίτη 4 Ιουλίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων καταθέτει ο Ιωάννης Μπασκάκης, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών

Σειρά επιθέσεων χρυσαυγιτών κατά αλλοδαπών, τις οποίες έχει ερευνήσει και καταγράψει, περιέγραψε στο δικαστήριο ο  Ιωάννης Μπασκάκης, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών. Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, επικαλούμενος στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία κατά τον ίδιο κατατείνουν πως “η επίθεση στόχο είχε τον Παύλο Φύσσα και την παρέα του”.

Ο Ιωάννης Μπασκάκης μίλησε για περιστατικά που διερεύνησε μετά από καταγγελίες αλλοδαπών στην Ομόνοια, υποστηρίζοντας πως υπήρχε μία γυναίκα, πρώην υποψήφια βουλευτή της Χρυσής Αυγής το 2012, η οποία απειλούσε και εκδίωχνε κατοίκους στην περιοχή. “Μέρες πριν τη δολοφονία Φύσσα, ενημερώθηκα πως χτυπήθηκε αλλοδαπός σε διαμέρισμα στην Ομόνοια. Μίλησα με τον ιδιοκτήτη και συνάντησα τον παθόντα. Μου είπε πως εκείνο το βράδυ στις 7 Σεπτεμβρίου του 2013 είχε γίνει μια εισβολή στο σπίτι του στον 6ο όροφο, από δύο φουσκωτούς, ενώ πήγαινε να μπει σε αυτό. Όπως είπε, του ανέφεραν πως είναι αστυνομικοί και ζήτησαν ταυτότητα. Κατόπιν μπήκε στο σπίτι και μία γυναίκα, ονόματι Γεωργία Δημοπούλου, πρώην υποψήφια της Χρυσής Αυγής” είπε ο μάρτυρας και συνέχισε: “Την περίγραψε ως προϊσταμένη των ανδρών. Καταγγέλθηκε ξυλοδαρμός. Προφανώς το κίνητρο ήταν ρατσιστικό, τον απείλησαν να φύγει από το σπίτι αλλιώς θα σκότωναν αυτόν και τα παιδιά του. Τον χτύπησαν στο πίσω μέρος του κεφαλιού.Θυμάμαι ότι έκανε μήνυση δεν γνωρίζω πορεία της. Το θύμα δεν είναι εδώ, έχει κάνει οικογενειακή επανένωση κάπου στην Ευρώπη”.

Ο Ιωάννης Μπασκάκης αναφέρθηκε και σε άλλα περιστατικά με πρωταγωνίστρια την ίδια γυναίκα μέσα στην πολυκατοικία, στην οποία “πόρτες διαμερισμάτων που έμεναν αλλοδαποί είχαν βαφτεί με τον κέλτικο σταυρό”. Περιέγραψε εισβολή Κινέζας υπηκόου από το συγκεκριμένο άτομο, όπως του μεταφέρθηκε. “Συνάντησα το θύμα, μου επιβεβαίωσε την επίθεση αλλά δεν ήθελε να δώσει περισσότερα στοιχεία” κατέθεσε.

Όπως επεσήμανε, η γυναίκα έμενε στον 5ο όροφο της πολυκατοικίας και από μηνυτήριες αναφορές προκύπτει σύνδεσή της με την Θ. Σκορδέλη και τον Ηλι. Παναγιώταρο. Όταν ρωτήθηκε από την πρόεδρο αν την αναζήτησε, ο δημοσιογράφος είπε: “η άποψη μου είναι πως όταν μιλάμε για στελέχη οργάνωσης που κάνουν επιθέσεις και να το αρνούνται, είναι αρκετή μία καταγγελία. Δεν θεωρώ ότι αποτελεί συνομιλητή ένα τέτοιο πρόσωπο”.

Πλέον όπως εξήγησε, υπάρχει αναστολή των επιθέσεων, λόγω της ποινικής δίωξης και της υφιστάμενης δίκης. “Είναι λογικό να μην θέλει να δίνει αυτή η οργάνωση αφορμές για την καταδίκη της” είπε και πρόσθεσε: “Πριν υπήρχε ένταση λόγω της εισόδου της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο. Στόχος ήταν η εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων, όπως είναι η ιδεολογία τους. Η εξόντωση των υπανθρώπων για την καθαρότητα της φυλής και του αίματος”.

Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί με κάθετη ιεραρχία

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε αναλυτικά και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, στο sms “Όλοι τώρα στην τοπική. Δεν θα περιμένουμε μακρινούς”, που έλαβαν μέλη της τοπικής οργάνωσης, στην κλήση μεταξύ Πατέλη και Λαγού, στις συνομιλίες που ακολούθησαν της δολοφονίας μεταξύ Πατέλη – Ρουπακιά και Πατέλη – Λαγού.

Πρόεδρος: Ποιό είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά,

Μάρτυρας: Εδώ υπάρχει ένας στόχος για την τοπική οργάνωση της Νίκαιας και αυτός είναι η επίθεση στην καφετέρια “Κοράλι”.

Πρόεδρος: Ο στόχος ποιός είναι;

Μάρτυρας: Ο Παύλος Φύσσας και η παρέα του

Πρόεδρος: Γιατί;

Μάρτυρας: Ήταν γνωστό πρόσωπο στην τοπική κοινωνία με συναυλίες και σαφή πολιτική ταυτότητα. Όποιος άκουσε τα τραγούδια του καταλαβαίνει ότι μιλάμε για έναν άνθρωπο με αριστερή κουλτούρα. Υπάρχει και τραγούδι κατά του φασισμού με ξεκάθαρους στίχους.

Πρόεδρος: Από την έρευνά σας η επίθεση Φύσσα ήταν απόφαση Ρουπακιά;

Μάρτυρας: Όχι βέβαια. Η Χρυσή Αυγή λειτουργεί με κάθετη ιεραρχία. Υπάρχει βίντεο από ομιλίες του Πατέλη στις τοπικές Σαλαμίνας και Πειραιά που εξηγεί πως λειτουργεί η οργάνωση.

Πρόεδρος: Τίνος ήταν η απόφαση;

Μάρτυρας: Ξέρουμε ότι υπάρχουν συνομιλίες με το βουλευτή Λαγό. Προφανώς είναι ενήμερος και έχει δώσει το “οκ” για να γινει. Επίσης ξέρουμε πως η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο στενός πυρήνας δίνουν τη γενική εντολή. Έχουμε δηλώσεις ηγετικών στελεχών που λένε ότι μέσω της δράσης δρόμου, η Χρυσή Αυγή κατόρθωσε να πάρει πίσω γειτονιές της αριστεράς και από κόκκινες να τις κάνει κυανές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα