Δίκη Siemens: Οι καταθέσεις εκατομμυρίων που έκαναν ‘φτερά’ και τα ημερολόγια Τσακάλου

Δίκη Siemens: Οι καταθέσεις εκατομμυρίων που έκαναν ‘φτερά’ και τα ημερολόγια Τσακάλου
Το λογότυπο της γερμανικής Siemens AP

Συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η εκδίκαση της υπόθεσης Siemens, με καταθέσεις υπαλλήλων τραπέζης, αλλά και της ιδιαιτέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου

Το γεγονός πως έκαναν φτερά καταθέσεις 7 εκατ. ευρώ που διατηρούσε ο φυγόδικος Χρηστος Γκαραβελλας σε υποκατάστημα της HSBC στην Ελλάδα, αφ’ ης στιγμής ο Εισαγγελέας ενημέρωσε πως προτίθεται να δεσμεύσει τον επίμαχο λογαριασμό, συζήτησε στη συνεδρίασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τα μαύρα ταμεία της Siemens

Στο βήμα ανέβηκε τραπεζική υπάλληλος, που διαχειριζόταν τους λογαριασμούς του πρώην στελέχους της Ζημενς η οποία διατηρούσε και φιλικές σχέσεις μαζί τους. Η μαρτυρας τον χαρακτήρισε μάλιστα εξαιρετικά κερδοφόροπελάτη, που είχε συστήει off-shore με έδρα τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, με σκοπό να αγοράσει μέσω αυτής ακίνητο στον Παρνασσό.

Σύμφωνα με την κατάθεση, ο κ. Γκαραβέλλας εκνευρίστηκε όταν η τράπεζα αρνήθηκε να του δοθεί μεγάλο χρηματικό ποσό και ζήτησε το κλείσιμο των λογαριασμών δυο μόλις μέρες μετά το έγγραφο του εισαγγελέα για δέσμευση τους.

Εισαγγελέας: Γνωρίζετε τι εισόδημα δήλωνε τότε ο κ. Καραβέλας; υπήρχαν οι φορολογικές του δηλώσεις στους φακέλους των λογαριασμών.

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι ..

Εισαγγελέας: Να σας πως εγώ. Το έτος 2007 δήλωσε 49 χιλιάδες ευρώ. Και μου λέτε τώρα ότι “σας δημιούργησε μία σκέψη” ότι ήθελε να πάρει ένα ποσό πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ και όχι ότι σας έφερε καταθέσεις 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάρτυρας: Τα χρήματα ήρθαν από ευρωπαϊκή τράπεζα.

Επιπλέον, η μάρτυρας εξέφρασε την άποψη ότι ενδεχομένως μετά την εντολή Αθανασίου η ίδια η τράπεζα να θέλησε “να διώξει τον πελάτη” κάτι που προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου ο οποίος και παρατήρησε πως “όπως φαίνεται εδώ, δεν “έδιωξε” τον πελάτη, αλλά τον διευκόλυνε να πάρει τα χρήματα αλλού”.

Νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί η εξέταση της γραμματέα του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Αικατερίνης Τσακάλου, καθώς τα ημερολόγια της αμφισβητήθηκαν από την υπεράσπιση του κατηγορουμένου για την υπόθεση των γερμανικών μάρκων του Θόδωρου Τσουκάτου. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του Θ. Τσουκατου, ο πρώην στρατηγός του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκε με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο συνολικά 9 φορές τα τρία χρόνια και όχι δεκάδες, όπως αναφέρουν τα ημερολόγια Τσάκαλου.

Σε σειρά περιπτώσεων, η κα. Τσακάλου αδυνατούσε να φέρει στη μνήμη της, αν οι εγγραφές της στα ημερολόγια  ήταν απλά προσπάθειες επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο ή ραντεβού. Αναφερόμενη ωστόσο στο 1 εκατομμύριο μάρκα, που φέρεται να έλαβε ο Θ. Τσουκάτος από την Siemens και σύμφωνα με τον ίδιο μετέφερε στα ταμεία  του ΠΑΣΟΚ, η μάρτυρας κατέθεσε πως ο Μ. Χριστοφοράκος είχε αφήσει να εννοηθεί πως εκείνος έδωσε τα χρήματα. “Μου έκανε ένα νεύμα, μου έδειξε τον αριθμό 1 (σ.σ. ένα την ανάλογη κίνηση με το χέρι της) σε συζήτηση που είχαμε γύρω από τον κ. Τσουκάτο” είπε χαρακτηριστικά.

Ο συνήγορος Τσουκάτου, επανέφερε τέλος και το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση της Αικατερίνης Τσακάλου με την συνεργάτιδα του Κώστα Σημίτη, Μάνια Κωστοπούλου, η οποία έχει διαψεύσει συναντήσεις που έχει αναφέρει η μάρτυρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα