Δίκη Siemens: ‘Σε κατάσταση αυτοκτονίας’ ο τραπεζικός Φάνης Λυγινός όταν ξέσπασε η υπόθεση

Δίκη Siemens: ‘Σε κατάσταση αυτοκτονίας’ ο τραπεζικός Φάνης Λυγινός όταν ξέσπασε η υπόθεση
Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, αποχωρεί από τον Άρειο Πάγο, την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, μετά την κατάθεση του στον αντιεισαγγελέα σχετικά με όσα έχει καταγγείλει περί ευθυνών κατά της ζωής του και της οικογένειάς του καθώς επίσης και για την μηνυτήρια αναφορά του υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και κατηγορούμενος σε διάφορες υποθέσεις εξοπλιστικών συμβάσεων, Αντώνης Κάντας, κατέθεσε για το πώς διακινούνταν τα "δώρα" στο εξωτερικό

Η διακίνηση χρημάτων από μίζες μέσω των δύο τραπεζικών στελεχών, Φάνη Λυγινού και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, απασχόλησε τη δίκη για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, όπου κατέθεσε με την ιδιότητα του μάρτυρα ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και κατηγορούμενος σε διάφορες υποθέσεις εξοπλιστικών συμβάσεων, Αντώνης Κάντας.

Ο ίδιος κλήθηκε να καταθέσει για τον λογαριασμό που άνοιξε στην Dresdner Bank, με τη βοήθεια του τότε υπαλλήλου της τράπεζας και νυν κατηγορούμενο στο σκάνδαλο για τη σύμβαση 8002/97 μεταξύ του γερμανικού κολοσσού και του ΟΤΕ, Φάνη Λυγινό, προκειμένου να διακινήσει το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. “Είχα πει στο Λυγινό ότι είχα κάποια χρήματα από τα Cornet, περίπου 500.000. ευρώ, και ότι ήθελα να τα μεταφέρω. Μιλήσαμε και θεώρησα ότι είχε κάποιο τρόπο να με βοηθήσει. Δε μου είπε ότι θα τα δώσει σε κάποιο τρίτο πρόσωπο να τα μεταφέρει”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

Όπως διευκρίνισε, “τα χρήματα προέρχονταν από το θέμα των εξοπλιστικών”, ενώ πρόσθεσε πως όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των “μαύρων ταμείων” ο Φάνης Λυγινός, ο οποίος είχε ήδη σταματήσει να εργάζεται στην Dresdner Bank και συνέχισε στην BNP Paribas, είχε αρχίσει να φοβάται. “Ήταν σε κατάσταση αυτοκτονίας” εξήγησε ο Αντώνης Κάντας, προσθέτοντας ότι η σχέση του με τον δεύτερο τραπεζικό στέλεχος, Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, με τον οποίο γνωρίστηκε μέσω του Λυγινού το 2003, δεν ήταν στενή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αν και δεν σχετίζονται με τις κατηγορίες που απασχολούν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είχαν και οι αναφορές του Αντώνη Κάντα ως προς τους τρόπους διακίνησης μαύρου χρήματος από τις προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων. “Το κόστος προώθησής τους”, όπως αποκάλεσε τις μίζες, “ήταν ενσωματωμένο στο τίμημα των όπλων” εξήγησε, επισημαίνοντας πως ο ίδιος έλαβε περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ ενώ δεν αποφάσιζε, μόνο για να μην δημιουργηθούν…καθυστερήσεις στο φάκελο.

Μάρτυρας: Αφού δόθηκαν αυτά τα χρήματα σε μένα, ο καθένας μπορεί να φανταστεί τί πήγαινε σε αυτούς που αποφάσιζαν για την προμήθεια των προγραμμάτων…

Πρόεδρος: Υπήρχαν και πολιτικά πρόσωπα;

Μάρτυρας: Νομίζω πως ναι. Εκτιμώ ότι ο κύριος όγκος τον χρημάτων πήγαινε σε πολιτικά πρόσωπα. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα