Δίκη Siemens: 'Το 2007 άνοιξε το κουτί της Πανδώρας'

Δίκη Siemens: 'Το 2007 άνοιξε το κουτί της Πανδώρας'

Στη δίκη για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens κατέθεσε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Ελευθέριος Αντωνακόπουλος. Τι υποστήριξε

Μονόδρομο χαρακτήρισε τη συνεργασία με τη Siemens ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Ελευθέριος Αντωνακόπουλος, στη δίκη για τον γερμανικό κολοσσό, ενώ έκανε λόγο για "κουτί της Πανδώρας" όταν κλήθηκε να αναφερθεί στην είδηση το 2007 για τα μαύρα ταμεία.

"Μεχρι το 2007 δεν υπήρχε κανένας θόρυβος γύρω από τη Siemens και τον ΟΤΕ. Η συμφωνία πήγαινε καλά. Το 2007, άνοιξε το "κουτί της Πανδώρας". Ένιωσα θλίψη όταν άκουσα ότι υπήρχαν "μαύρα ταμεία" και δόθηκαν μίζες" κατέθεσε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο μάρτυρας, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2002-2004. Όπως είπε, η επιλογή της εταιρίας Siemens έγινε λόγο συμβατότητας των συστημάτων: "οι αρμόδιες υπηρεσίες μου είχαν εξηγήσει πως το 95% του δικτύου ήταν Siemens και Ιντρακομ. Αν ο ΟΤΕ ήθελε να είναι καλή εταιρεία, έπρεπε να παρέχει καλές υπηρεσίες και να έχει καλούς προμηθευτές".

Ο ίδιος, όπως εξήγησε, δεν γνωρίζει κανέναν από τους κατηγορούμενους, πλην τον Μιχ. Χριατοφοράκο, τον οποίο είχε συναντήσει μία φορά και μάλιστα τον είχε παραπέμψει σε άλλο στέλεχος που ήταν αρμόδιο για το ζήτημα που τον απασχολούσε. Ερωτηθείς για τον πρώην γενικό διευθυντή του ΟΤΕ και νυν κατηγορούμενο, Γ. Σκαρπέλη, ο μάρτυρας κατέθεσε πως συμμετείχε στις αποφάσεις που λαμβάνοντα. "Την περίοδο εκείνη ήταν εντεταλμένος αντιπρόεδρος. Δεν ήταν διακοσμητικός ο ρόλος του, αλλά στα θέματα σταθερής τηλεφωνίας δεν είχε εκτελεστικό ρόλο. Φυσικά γνώριζε τα θέματα και συμμετείχε στις αποφάσεις που λάμβάνονταν. Δεν ήταν στο περιθώριο", τόνισε.

Όσο για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες υπογράφονταν οι συμβάσεις για την ψηφιακοποίηση του δικτύου, υποστήριξε πως όλα συνέβαιναν με γρήγορους ρυθμούς έτσι ώστε να δοθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. "Μέχρις τον Αύγουστο του 2002 έπρεπε να παραδοθεί η τεχνογνωσία και η συμφωνία για τη παραγγελία του τηλεπικοινωνιακού υλικού υπεγράφη τον Ιούλιο. Ήταν πολύ λίγος ο χρόνος. Γι' αυτό και η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν ζήτησε ανταγωνιστική προσφορά", είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενο στο αν έχει προκληθεί ζημία σε βάρος του ΟΤΕ από την επίδικη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιακοποίηση του Οργανισμού από τη Siemens, ο Ελ. Αντωνακοπουλος δεν μπόρεσε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση. Από τη μία, υποστήριξε πως "υποθετικά μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία", εφόσον πράγματι υπήρξαν δωροδοκίες και μίζες. Από την άλλη όμως, έκρινε πως ο ΟΤΕ και το κράτος ωφελήθηκε από την επίμαχη σύμβαση, γιατί "με την αύξηση των εσόδων λάμβανε καλύτερα μερίσματα από τις μετοχές".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δίκη Siemens: 'Χρήματα δόθηκαν σε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως στα δύο μεγάλα'

Δίκη Siemens: Την τότε κυβέρνηση 'έδειξε' ο Παν. Βουρλούμης

ADVERTISING

SHARE: