Δήμαρχος Καβάλας για το μνημείο του Ολοκαυτώματος: Συγγνώμη για την παρεξήγηση

Δήμαρχος Καβάλας για το μνημείο του Ολοκαυτώματος: Συγγνώμη για την παρεξήγηση

Σιωπηλή διαμαρτυρία πραγματοποίησαν περίπου 100 άτομα στην Καβάλα, για την αναβολή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Ολοκαυτώματος. Ευθύνες στον αρμόδιο αντιδήμαρχο, έριξε η δήμαρχος

Συνέχεια δόθηκε την Κυριακή (17/05) στο θέμα με την αναβολή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα.

Το πρωί, περίπου 100 άτομα διαφόρων ηλικιών συγκεντρώθηκαν στον δημοτικό κήπο της πόλης και πραγματοποίησαν σιωπηλή διαμαρτυρία. Ανάμεσά τους ήταν τέσσερις Ισραηλίτισσες αδελφές από την Χάιφα και το Τελ Αβίβ, οι γονείς των οποίων είχαν γεννηθεί στην Καβάλα και την Κομοτηνή αλλά χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί, και μαθητές και μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Καβάλας, οι οποίοι εκπόνησαν μια εργασία για το Ολοκαύτωμα με την ευκαιρία της επετείου των 70 χρόνων από την λήξη του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν προς το δημαρχείο, εκεί όπου βρισκόταν η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα. Η δήμαρχος μάλιστα βγήκε από το δημαρχείο και μίλησε στον κόσμο, με ορισμένους να της επιτίθενται φραστικά, αποκαλώντας την “φασίστρια, ρατσίστρια, μια γυναίκα που βγήκε από ρατσιστές και από την οποία δεν περιμένουμε να δούμε άσπρη μέρα”.

Η κ. Τσανάκα ζήτησε συγνώμη για όλα όσα έγιναν, τονίζοντας πως υπήρξε μια τεράστια παρεξήγηση και διαβεβαιώνοντας ότι το μνημείο θα τοποθετηθεί κανονικά στην θέση του και θα αποκαλυφθεί σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί από κοινού με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας. Πιθανότερη ημερομηνία, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, είναι η 7η Ιουνίου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι  ίσως κακώς να εμπιστεύτηκα τόσο πολύ τον αντιδήμαρχο πολιτισμού Μιχάλη Λυχούνα, ο οποίος ανέλαβε εξ ολοκλήρου την διοργάνωση της εκδήλωσης και το μνημείο. Ήταν λάθος μου “.

Η συντριπτική πλειοψηφία των συγκεντρωθέντων αποχώρησε ικανοποιημένη από τα όσα ειπώθηκαν, σημειώνοντας ότι  χαιρόμαστε από την απάντηση της κ. Τσανάκα και την συγνώμη της, γιατί όλο αυτό -το να μας αποκαλούν φασίστες- δεν μπορούμε να το ανεχτούμε”.

(Πληροφορίες από kavala-portal.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα