Διώξεις για τις εισπρακτικές εταιρίες

Μόνο πλημμεληματικές πράξεις βλέπει η εισαγγελέας Πρωτοδικών. Στο αρχείο τα κακουργήματα της εκβίασης και της απάτης

Στο κενό έπεσε η έρευνα για τις εισπρακτικές εταιρίες, μία προκαταρκτική εξέταση η οποία θα αποτελούσε σανίδα σωτηρίας για δεκάδες οφειλέτες, που καθημερινά δέχονται πιέσεις για την καταβολή χρηματικών ποσών προκειμένου να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Οι καταγγελίες πολιτών αλλά και τα στοιχεία που συνέλεξε ο εισαγγελέας Γιώργος Πέτρου, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά, καθώς η εισαγγελική λειτουργός που χειρίστηκε την έρευνα μετά την απομάκρυνση του προκατόχου της, "είδε" μόνο το ενδεχόμενο διάπραξης μερικών πλημμεληματικών πράξεων.

Στο εισαγγελικό πόρισμα ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος 15 προσώπων, στελεχών ή υπαλλήλων 6 εισπρακτικών εταιρειών (θυγατρικές πιστωτικών ιδρυμάτων) και 2 τραπεζών, για το πλημμέλημα της της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα, με το σκεπτικό ότι "δεν προκύπτει ότι οι εταιρείες επεδίωκαν παράνομο όφελος από την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες αλλά είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα". Αντίθετα, ζητείται να τεθούν στο αρχείο τα βαρύτατα κακουργήματα που ελέγχονταν, και συγκεκριμένα αυτό της εκβίασης, της απάτης κατ' εξακολούθησης, της παράνομης βίας και της αντιποίησης δικηγορικού επαγγέλματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται πως οι έξι εταιρίες ήταν οι μόνες που δεν ήταν εγγεγραμμένες στο Μητρώο Καταναλωτών, συνεπώς δεν είχαν νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στα προσωπικά στοιχεία των δανειοληπτών. Οι υπόλοιπες 23 εταιρίες που ελέχθησαν δεν είχαν κανένα πρόβλημα, ενώ το ίδιο ισχύει και για όσα δικηγορικά γραφεία ερευνήθηκαν από τη Δικαιοσύνη. Ειδικότερα, οι εταιρίες που έχουν εμπλοκή με τις δικαστικές αρχές, εμφανίζονται να είχαν συμβάσεις με τις Τράπεζες με τις οποίες φέρονται νομίμως να είχαν στην κατοχή τους ονόματα, τηλέφωνα και προσωπικά στοιχεία οφειλετών.

Όσο για την ανάρμοστη συμπεριφορά που είχαν αρκετές από τις εισπρακτικές εταιρίες κατά την επικοινωνία τους με τους οφειλέτες, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό, πρόκειται για αξιόποινη πράξη που διώκεται μόνο κατ' έγκληση. Έτσι, αν και διαπιστώθηκε η τέλεση του αδικήματος της παράνομης βίας, το σκέλος αυτό μπήκε επίσης στο αρχείο. Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν ότι οι παθόντες αν και κατέθεσαν στις αρχές δεν θέλησαν να μηνύσουν τις εισπρακτικές εταιρίες, με αποτέλεσμα να κλείσει άδοξα το ενδεχόμενο περαιτέρω δίωξής τους.

Τον τελευταίο λόγο έχει η Εισαγγελία Εφετών που θα αποφανθεί αν θα υιοθετήσει το εισαγγελικό πόρισμα ή όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Διέγραψαν έντεκα εισπρακτικές για καταχρηστική συμπεριφορά

Φραγμός στην αυθαιρεσία των Εισπρακτικών

Νέα αποζημίωση σε δανειολήπτη για εισπρακτική εταιρία

ADVERTISING

SHARE: