Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής

Δολοφονία Ζαφειρόπουλου: Πυροβολήθηκε σχεδόν εξ επαφής

Τι λέει το πόρισμα του ιατροδικαστή - Το θύμα της εν ψυχρώ δολοφονίας έχει βληθεί από πολύ μικρή απόσταση. Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών

Ένας μετρίου αναστήματος και ένα κοντός που μιλούσαν σπαστά ελληνικά ήταν οι δύο δράστες της εν ψυχρώ εκτέλεσης σε βάρος του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, γιου του ιστορικού στελέχους της ΝΔ Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλου και πρώην Προέδρου του ΔΣΑ.

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ οι δύο άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες μπήκαν στο δικηγορικό γραφείο του άτυχου άντρα επί της οδού Ασκληπιού 154, αφού πρώτα χτύπησαν το κουδούνι, ανέβηκαν στον 1 όροφο και μπήκαν στο γραφείο του θύματος με τον οποίο όπως φαίνεται είχαν κλείσει ραντεβού ως ενδιαφερόμενοι πελάτες.

Μετά από λίγα λεπτά ζήτησαν από τον συνεργάτη του δικηγόρου να περάσει έξω με το πρόσχημα ότι ήθελαν να μιλήσουν κατ’ ιδίαν με τον δικηγόρο και εκείνος έτσι έπραξε, ενώ λίγο μετά άκουσε έναν πυροβολισμό και είδε τους δύο δράστες να ανοίγουν την πόρτα και να φεύγουν τρέχοντας.

Έντρομος ο συνεργάτης του γραφείου, είδε τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο σωριασμένο στο πάτωμα μέσα σε μία λίμνη αίματος και σε κατάσταση σοκ κάλεσε την Αστυνομία.

Το θύμα φέρεται να έχει πυροβοληθεί μία φορά στο στήθος, ενώ οι δράστες διέφυγαν χωρίς να πειράξουν τον συνεργάτη του θύματος και τράπηκαν σε φυγή με άγνωστο μέχρι στιγμής μέσο διαφυγής.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου και πρώην υπουργού Αντ. Φούσα:

μάνος φραγκιουδάκης

Η Αστυνομία απέκλεισε αμέσως την περιοχή και εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους. Στο σημείο μετέβηκε κλιμάκιο του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και ιατροδικαστής.

Η εικόνα που έχουν οι Αρχές είναι πως το θύμα πυροβολήθηκε από όπλο μικρού διαμετρήματος των 22, των 25 ή των 32 χιλιοστών, μία φορά και από απόσταση έως δύο μέτρων. Κάλυκας στο σημείο δεν βρέθηκε που σημαίνει ότι οι δράστες πριν φύγουν είτε μάζεψαν τον κάλυκα αν ήταν πιστόλι είτε ήταν περίστροφο. Ακριβή εικόνα για το διαμέτρημα θα έχουν οι Αρχές μόλις ολοκληρωθεί η νεκροτομή, αφαιρεθεί η βολίδα από το σώμα του θύματος και αποσταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια για βαλλιστική εξέταση.

μάνος φραγκιουδάκης

 

Η νεκροτομή βρίσκεται σε εξέλιξη από τον ιατροδικαστή Γιώργο Ντιλέρνια και από τα αποτελέσματα αυτής θα φανεί ποιο ή ποια ζωτικά όργανα επλήγησαν καθώς πιθανότατα η μικρού διαμετρήματος σφαίρα που προκάλεσε τραύμα μόνο με πύλη εισόδου, εποστρακίστηκε μέσα στο σώμα του.

Σημειώνεται ότι ο γνωστός δικηγόρος έχει ασχοληθεί με πλήθος ποινικών υποθέσεων κυρίως όμως υποθέσεις του “λευκού κολάρου” όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται και άρα μία πρώτη έρευνα είναι σίγουρο ότι θα στρέφεται προς τις υποθέσεις του χωρίς να αποκλείει οτιδήποτε άλλο.

Το πόρισμα της νεκροψίας-νεκροτομής

Λίγο μετά τη μία το μεσημέρι ολοκληρώθηκε και η νεκροψία-νεκροτομή στο θύμα από τον ιατροδικαστή κ. Γιώργο Ντιλέρνια.

Ο θάνατος οφείλεται σε τυφλό τραύμα που προκλήθηκε στο στέρνο του θώρακα από βολίδα πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος που εισήλθε αριστερά στις πύλες του πνεύμονα προκαλώντας εκτεταμένη αιμορραγία, στη συνέχεια εισήλθε στο συκώτι και προκάλεσε πολτοποίηση, προκάλεσε αιμορραγία στο νεφρό, έπληξε την αορτή, προκάλεσε κάταγμα στο 8ο πλευρό και σφηνώθηκε στην πλάτη απ’ όπου και αφαιρέθηκε η βολίδα…

Όλο αυτό μεταφράζεται σε μία σειρά εποστρακισμών της μικρού διαμετρήματος σφαίρας στα ζωτικά όργανα του θύματος, που προκάλεσαν εκτεταμένη αιμορραγία, που προκάλεσε με την σειρά της αιφνίδια απώλεια αισθήσεων και θάνατο, ύστερα από ένα έως δύο λεπτά.

Επίσης, διαπιστώθηκε πως η βολίδα είχε μια κίνηση προς τα κάτω μόλις εισήλθε στο σώμα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, που υποδεικνύει την γωνία βολής από πάνω προς τα κάτω. Δηλαδή, το θύμα είτε ήταν καθιστό και ο δράστης όρθιος, είτε ο δράστης όρθιος και εκείνη την στιγμή σηκωνόταν από την καρέκλα το θύμα π.χ. για να χαιρετήσει τον δράστη.

Σημειώνεται ότι ο γνωστός δικηγόρος έχει ασχοληθεί με πλήθος ποινικών υποθέσεων κυρίως όμως υποθέσεις του “λευκού κολάρου” όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται και άρα μία πρώτη έρευνα είναι σίγουρο ότι θα στρέφεται προς τις υποθέσεις του χωρίς να αποκλείει οτιδήποτε άλλο.

Πρόσθετα, εξετάζεται ο ηλεκτρονικός του υπολογιστής του, τα καρνέ με τα ραντεβού του και  είναι βέβαιο ότι θα ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του θύματος και βεβαίως θα ληφθούν καταθέσεις από συνεργάτες του.

Πρόσθετα, οι Αρχές αναζητούν από την ευρύτερη γειτονιά τυχόν βιντεοληπτικό υλικό από κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, μήπως τυχόν μπορέσουν να εντοπίσουν σε κάποιο καρέ τους δράστες. Οι έρευνες προς αναζήτηση τυχόν βιντεοληπτικού υλικού φτάνουν μέχρι και την Λ. Αλεξάνδρας, αφού κανείς δεν γνωρίζει ούτε το μέσο διαφυγής των δραστών ούτε την διαδρομή που ακολούθησαν. Από τον χώρο έχουν ληφθεί αποτυπώματα και τυχόν γενετικά υλικά.

Οι δολοφόνοι του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου με τον τρόπο που ενήργησαν δίνουν την εντύπωση πως εκτελούσαν “συμβόλαιο θανάτου” και είτε είχαν κλείσει ραντεβού, είτε για κάποιον λόγο τους περίμενε εκεί ο δικηγόρος.

Το μόνο που προκαλεί προβληματισμό όμως και διαταράσσει κάπως το σενάριο του συμβολαίου, είναι η παρατεταμένη παραμονή των δραστών στον χώρο με το ρίσκο να τους αναγνωρίσει κανείς, αντί να του στήσουν ενέδρα και να τον περιμένουν για να τον εκτελέσουν μακριά από αδιάκριτα μάτια, εκτός και αν όλο αυτό το ρίσκο δεν τους ενδιέφερε καν, είναι ξενόφερτοι, δεν είναι σεσημασμένοι στην Ελλάδα και πολύ απλά ήδη βρίσκονται πίσω στην χώρα τους.

Σε ένα άλλο σενάριο μπορεί να ειπώθηκε κάτι μέσα στο γραφείο που να προκάλεσε αυτή την αντίδραση, ωστόσο ο συνεργάτης του θύματος δεν ανέφερε να προηγήθηκε τυχόν διαπληκτισμός με το θύμα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα σύνθετο έγκλημα με πλήθος κενών που θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια από τις Αρχές για να καλύψουν και να απαντήσουν στις εύλογες απορίες.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί αύριο Σάββατο στις 3 μετά το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος (Λεωφ. Ιασωνίδου και Χρυσάνθου Τραπεζούντος) και θα ακολουθήσει η ταφή στο νεκροταφείο Ελληνικού.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα