Δολοφονία Ζέμπερη: Καθάρισε το αίμα με χαρτοπετσέτες και έφυγε σαν να μην τρέχει τίποτα

Δολοφονία Ζέμπερη: Καθάρισε το αίμα με χαρτοπετσέτες και έφυγε σαν να μην τρέχει τίποτα
Ο 58χρονος που συνελήφθη κατηγορούμενος για την δολοφονία της εφοριακού Δώρας Ζέμπερη στο Β΄ Νεκροταφείο Αθηνών οδηγείται από αστυνομικούς στο γραφείο τοπυ ανακριτή στα δικαστη΄ρια της οδού Ευελπίδων, την τετάρτη 8 Νομεβρίου 2017. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για βαρύτατες κατηγορίες σε βάρος του. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Ο δράστης πήδηξε από τον μαντρότοιχο του νεκροταφείου και αφού πέταξε την ματωμένη μπλούζα του, επιβιβάστηκε σε λεωφορείο και κατευθύνθηκε προς την Ομόνοια, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ κατά την παρουσίαση του στυγερού εγκλήματος

Για να ξηλώσει καντήλια και κηροπήγια είχε πάει στο Β΄Νεκροταφείο ο 58χρονος Ελληνοαρμένιος στις 18 Οκτωβρίου, όπως συνήθιζε να πράττει. Τα κλοπιμαία αυτά στη συνέχεια τα πωλούσε και με τα χρήματα που κέρδιζε, αγόραζε τη δόση του.

Το μοιραίο απόγευμα είδε την άτυχη 32χρονη εφοριακό Δώρα Ζέμπερη, γονατισμένη στο μνήμα του φίλου της με την τσάντα της δίπλα της. Τότε, της επιτέθηκε και με την απειλή μαχαιριού απαίτησε την τσάντα της. Εκείνη σύμφωνα με τον δράστη, αντιστάθηκε και τότε εκείνος άρχισε να την μαχαιρώνει. Ακολούθησε συμπλοκή και όταν έβαλε τις φωνές της κατάφερε τα μοιραία πλήγματα.

Λουσμένος όπως ήταν στο αίμα και δίχως να τον έχει δει ούτε ένας άνθρωπος, έτρεξε προς τον μαντρότοιχο του νεκροταφείου στην πίσω πλευρά και περίπου 100 μέτρα πριν τον μαντρότοιχο σκούπισε το αίμα από τα χέρια του με δύο χαρτοπετσέτες που είχε και τις πέταξε εκεί.

Αμέσως μετά πήδηξε τον μαντρότοιχο, πέρασε κάθετα τις γραμμές του Ηλεκτρικού και αφού περπάτησε για αρκετή ώρα πέταξε σε έναν κάδο το μαχαίρι, σε έναν δεύτερο κάδο την ματωμένη μπλούζα του καθώς φορούσε δεύτερη από κάτω που είχε μείνει καθαρή και λίγο πιο κάτω κράτησε το κινητό τηλέφωνο που τον ενδιέφερε και πέταξε την τσάντα.

Επιβιβάστηκε στη συνέχεια σε λεωφορείο με κατεύθυνση το κέντρο, κατέβηκε λίγο πριν την Ομόνοια, πήγε σε κατάστημα αλλοδαπών που πουλάνε κινητά στην περιοχή και πούλησε το κινητό έναντι 20 ευρώ! Τόσο είχε… «κοστολογήσει» την ζωή της άτυχης κοπέλας.

Στο σημείο αυτό έκλεισε το κινητό τηλέφωνο το οποίο παρέμεινε κλειστό μέχρι που εντόπισε το κατάστημα η Αστυνομία και το κατέσχεσε.

Αμέσως μετά, με τα 20 ευρώ αγόρασε την δόση του γύρισε στο σπίτι που φιλοξενούνταν στην οδό Τανάγρας στο Γαλάτσι όπου έμενε με άλλους δύο τοξικομανείς έκανε την δόση του και έπεσε για ύπνο. Μερικές ημέρες μετά επέστρεψε στο σημείο που είχε πετάξει την τσάντα με το περιεχόμενό της και την έκαψε.

Οι αστυνομικοί είχαν ερευνήσει και είχαν απαγορεύσει την αποκομιδή όλων των κάδων και το καθαρισμό όλων των φρεατίων σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από το Νεκροταφείο, δίχως να εντοπίσουν τα ματωμένα αντικείμενα και γι αυτό αποδέχονται το σκέλος της κατάθεσης του δράστη που αναφέρει ότι πέταξε το μαχαίρι και την μπλούζα σε μεγάλη απόσταση, την οποία όμως στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι δεν θυμόταν που ακριβώς.

Οι αστυνομικοί εντόπισαν κάποιες γόπες και τις δύο ματωμένες χαρτοπετσέτες. Γενετικό υλικό του δράστη δεν προέκυψε ούτε από τα νύχια της κοπέλα, ούτε από τις γόπες, παρά μόνο από τις δύο χαρτοπετσέτες, όπου βρέθηκε το αίμα της κοπέλας και το δικό γενετικό υλικό που ταυτοποιήθηκε μετά την σύλληψή του.

Οι Αρχές αφού γνώριζαν που είχε σταματήσει να εκπέμπει το κινητό τηλέφωνο και αφού για τους αστυνομικούς το κίνητρο της ληστείας ήταν ξεκάθαρο άρχισαν να ερευνούν ένα-ένα όλα τα καταστήματα κινητών που έχουν αλλοδαποί στην Ομόνοια και έτσι κατέληξαν στο συγκεκριμένο κατάστημα.

Στο μεταξύ στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής είχαν προσαχθεί και εξεταστεί στοχευμένα πάνω από 300 άτομα που ταίριαζαν με το προφίλ του δράστη από τα οποία επικεντρώθηκε η Ασφάλεια στη συνέχεια σε έναν κύκλο 10 ατόμων, στη συνέχεια ακόμα λιγότερων και αφού εντόπισαν το κατάστημα που πουλήθηκε το κινητό έλαβαν λεπτομερή περιγραφή και στοπ-καρέ από την κάμερα ασφαλείας του καταστήματος και επικεντρώθηκαν σε αυτό το ένα άτομο.

Με αυτή την μοναδική φωτογραφία του δράστη οι Αρχές περπάτησαν στα στέκια των τοξικομανών, έμαθαν που έμενε, τον εντόπισαν, τον παρακολούθησαν και τον προσήγαγαν.

Κατά την διάρκεια της εξέτασής τους ομολόγησε με λεπτομέρεια τις πράξεις του και έτσι έλαβε τέλος αυτή η δραματική υπόθεση που άφησε πίσω της μια νέα κοπέλα νεκρή, τόσο άδικα…

Ο δράστης ήταν σεσημασμένος για ναρκωτικά και κλοπές σε αυτοκίνητα, είχε συλληφθεί το 2011 για εμπορία και διακίνηση 37,5 κιλών κάνναβης στην Βορειοανατολική Αττική, είχε φυλακιστεί και αποφυλακίστηκε μόλις από τις Φυλακές Χαλκίδας, μόλις τον περασμένο Μάιο, με τις ευεργετικές διατάξεις της υφιστάμενης …νομοθεσίας.

Η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης

Ακολουθεί  η επίσημη παρουσίαση της υπόθεσης με τις δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγου Χρήστου Παπαζαφείρη και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Θεόδωρου Χρονόπουλου, σχετικά με την εξιχνίαση της υπόθεσης ανθρωποκτονίας της 32χρονης ημεδαπής.

Διευθυντής Ασφάλειας Αττικής: Έκαψε την τσάντα του θύματος, αφού πρώτα αφαίρεσε το κινητό τηλέφωνο

“Ο δολοφόνος της 32χρονης εφοριακού βρίσκεται από χθες στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η συγκεκριμένη υπόθεση, που δημιούργησε αίσθηση στην κοινωνία, λόγω του βίαιου τρόπου και της αγριότητας με την οποία διαπράχτηκε η ανθρωποκτονία, εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Μια μεθοδική έρευνα 20 ημερών, που ξεκίνησε από την ημέρα της ανθρωποκτονίας, την 18η Οκτώβριου, στο Β Νεκροταφείο Αθηνών, ολοκληρώθηκε με τον εντοπισμό του δράστη, τη χθεσινή προσαγωγή του στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και την επακόλουθη σύλληψη του με ένταλμα σύλληψης.

Πρόκειται για ημεδαπό 58 χρονών, που έχει απασχολήσει κατ΄ επανάληψη τις αστυνομικές Αρχές για κλοπές και παραβάσεις της νομοθεσίας για όπλα και ναρκωτικά.

Αναφερόμενος στο χρονικό της εξιχνίασης, θα ήθελα να επισημάνω ότι με βάση τα ευρήματα της αυτοψίας και τα επιμέρους δεδομένα που προσδιόριζαν τη μορφολογία της υπόθεσης, προσανατολιστήκαμε σε συγκεκριμένα ερευνητικά πεδία.

Αποκλείσαμε έτσι εκδοχές και ενδεχόμενα, που δεν ήταν συμβατά με τα δεδομένα της υπόθεσης και χαρτογραφώντας το περίγραμμα της εγκληματικής πράξης κατευθυνθήκαμε στην περιπτωσιολογία της ανθρωποκτονίας, με κίνητρο τη ληστεία.

Στη συνέχεια σχηματοποιήσαμε το «προφίλ» του δράστη, ιχνηλατήσαμε τα «βήματα» και τις ενέργειες του μετά το έγκλημα και διευρύνοντας τις έρευνες μας σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε τα στοιχεία του και να συνδέσουμε την παρουσία του με το χώρο του εγκλήματος.

Στο τελικό στάδιο, με τον εντοπισμό και τη σύλληψη του, διαλευκάνθηκε πλήρως η υπόθεση, διευκρινίστηκαν τα στοιχεία που αφορούσαν στον τρόπο που ενήργησε στον επίμαχο τόπο και χρόνο και επιβεβαιώθηκαν πλήρως το κίνητρο και τα αίτια της ανθρωποκτονίας.

Συγκεκριμένα, το απόγευμα της 18 Οκτώβριου ο δράστης πήγε στο Β΄ Νεκροταφείο, στο οποίο εισήλθε υπερπηδώντας τον τοίχο από την πλευρά των σιδηροδρομικών γραμμών, με σκοπό να κλέψει και στη συνέχεια να πουλήσει μεταλλικά και χάλκινα κηροπήγια και καντήλια από μνήματα.

Εκεί, εντόπισε την 32χρονη και αφού την προσέγγισε, την απείλησε με μαχαίρι που είχε μαζί του, απαιτώντας να του δώσει την τσάντα της. Η εφοριακός αντέδρασε και ο δράστης την έπληξε επανειλημμένα με το μαχαίρι, με αποτέλεσμα να την τραυματίσει θανάσιμα. Σημειώνω ότι στη νεκροψία και νεκροτομή διαπιστώθηκαν από τον Ιατροδικαστή βαρύτατες κακώσεις θώρακος δια νύσσοντος – τέμνοντος οργάνου προκληθείσες.

Κανένα από τα άτομα που βρίσκονταν στο νεκροταφείο κατά το χρόνο τέλεσης του εγκλήματος, δεν είχε αντιληφθεί την επίθεση και δεν είχε δει το δράστη, γεγονός που επίτεινε το βαθμό δυσκολίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο δράστης φεύγοντας από το νεκροταφείο, ακολούθησε την ίδια διαδρομή, ενώ έκαψε την τσάντα του θύματος, με το περιεχόμενό της, αφού πρώτα αφαίρεσε ένα κινητό τηλέφωνο. Επιπλέον το μαχαίρι και τη μπλούζα που φορούσε τα πέταξε σε κάδο απορριμμάτων, σε μεγάλη απόσταση από το νεκροταφείο.

Στη συνέχεια, πήγε αμέσως στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου σε κατάστημα αλλοδαπών, πούλησε το κινητό τηλέφωνο του θύματος για 20 ευρώ.

Από το δράστη ελήφθη δείγμα βιολογικού υλικού, το οποίο εντοπίσθηκε, σύμφωνα με τις εργαστηριακές – συγκριτικές εξετάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σε δύο εμποτισμένες με αίμα του θύματος χαρτοπετσέτες, που βρέθηκαν κατά την αυτοψία του χώρου του εγκλήματος.

O δράστης στην εξέταση του στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής ομολόγησε το έγκλημα και περιέγραψε με λεπτομέρειες την αλληλουχία των ενεργειών του, κατά τη διάρκεια και μετά την ειδεχθή του πράξη.

Ολοκληρώνοντας και πριν παραχωρήσω το λόγο στον Εκπρόσωπο Τύπου, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Θεόδωρο Χρονόπουλο, θα ήθελα να τονίσω ότι αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό που εργάστηκε με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό.

Για να αντιληφτείτε το μέγεθος της έρευνας, θα αναφέρω μόνο ότι για την υπόθεση αυτή εξετάσαμε συνολικά πάνω από 300 άτομα. Σταδιακά, με βάση τα στοιχεία που προέκυπταν, αποκλείαμε κάποιους από τον «κύκλο» των υπόπτων και έτσι καταλήξαμε σε μια ολιγομελή ομάδα ατόμων, ανάμεσα στα οποία ήταν τελικά και ο δράστης.

Πρόκειται για μια υπόθεση που πραγματικά προκάλεσε αποτροπιασμό και ιδιαίτερη απαξία, συνολικά στους πολίτες. Μια γυναίκα, που επισκεπτόταν τακτικά το Νεκροταφείο και ειδικότερα το μνήμα στενού της φίλου, που είχε χάσει τη ζωή του προσφάτως, δολοφονήθηκε με άγριο τρόπο.

Ήταν καθήκον μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και την οικογένεια της να εξιχνιάσουμε την υπόθεση, να συλλάβουμε το δράστη και να τον οδηγήσουμε στη Δικαιοσύνη”.

Εκπρόσωπος Τύπου ΕΛ.ΑΣ.: Τον χτύπησε με την τσάντα της και εκείνος την τραυμάτισε πολλαπλές φορές

“Αναφορικά με το ιστορικό της υπόθεσης, το απόγευμα της 18ης Οκτωβρίου 2017, εντοπίστηκε η 32χρονη εντός του Β’ Νεκροταφείου Αθηνών, φέροντας πολλαπλά τραύματα από μαχαίρι, ενώ λίγο νωρίτερα είχαν ακουστεί εκκλήσεις για βοήθεια.

Όπως προέκυψε από την προανακριτική διαδικασία που διενήργησε το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ο δράστης μετέβη το συγκεκριμένο απόγευμα στο Β’ Νεκροταφείο, στο οποίο εισήλθε υπερπηδώντας τον τοίχο του, με σκοπό να κλέψει και εν συνεχεία μεταπωλήσει, μεταλλικά και χάλκινα κηροπήγια και καντήλια.

Κατά την εξερεύνηση του νεκροταφείου, εντόπισε την 32χρονη και αφού την προσέγγισε, την απείλησε με μαχαίρι που είχε μαζί του, με σκοπό να της αποσπάσει την τσάντα της και στη συνέχεια, αφού αυτή αρνήθηκε και τον χτύπησε με την τσάντα της, εκείνος την τραυμάτισε πολλαπλές φορές της αφαίρεσε την τσάντα και διέφυγε.

Από τη συναξιολόγηση των προανακριτικών δεδομένων και ειδικότερα από το προφίλ της 32χρονης, το γεγονός της αφαίρεσης της τσάντας της, την επιλογή του τόπου και του χρόνου τέλεσης, καθώς και τον προσεκτικό σχεδιασμό της επίθεσης από το δράστη, προέκυψαν ενδείξεις που παραπέμπουν κυρίως σε ανθρωποκτονία με οικονομικό κίνητρο (ληστεία).

Ο δράστης αμέσως μετά τη ληστεία, πήγε σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου πούλησε το κινητό τηλέφωνο του θύματος, έναντι του χρηματικού ποσού των 20 ευρώ.

Παράλληλα, βρέθηκε βιολογικό υλικό (DNA) του δράστη σε χαρτοπετσέτες, που εντοπίστηκαν στον τόπο του εγκλήματος και ήταν εμποτισμένες με αίμα της 32χρονης.

Ύστερα από συνεχείς αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας και μετά από επίδειξη της φωτογραφίας του δράστη σε υπαλλήλους καταστημάτων και κατοίκους της περιοχής, πρωινές ώρες χθες, 7 Νοεμβρίου 2017, κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του, ενώ όπως προέκυψε, έχει απασχολήσει στο παρελθόν κατ’ επανάληψη τις διωκτικές Αρχές, για κλοπές και παραβάσεις των νόμων περί όπλων και ναρκωτικών.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ληστεία κατά συρροή, καθώς και παράβαση του νόμου «Περί Όπλων», υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Σε βάρος του δράστη εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, δυνάμει του οποίου συνελήφθη. Η υπόθεση παραπέμφθηκε για κύρια ανάκριση στο 18ο Τακτικό Ανακριτή.

Από το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής, υπεβλήθη αίτημα στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών δημοσιοποίησης των στοιχείων του δράστη, καθώς και των φωτογραφιών του σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις αντίστοιχες διαδικτυακές ιστοσελίδες, προκειμένου να ταυτοποιηθεί η συμμετοχή του σε άλλα ομοειδή βίαια αδικήματα (ληστείες με χρήση μαχαιριού, αρπαγές τσαντών, κ.λπ.), κατά το πρόσφατο παρελθόν, τα οποία δεν έχουν καταγγελθεί στις Αστυνομικές Αρχές”.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα