25 οι κατηγορούμενοι και 7 τα εντάλματα σύλληψης για τα επισφαλή δάνεια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

25 οι κατηγορούμενοι και 7 τα εντάλματα σύλληψης για τα επισφαλή δάνεια στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο Eurokinissi

Διαβάστε το κατηγορητήριο της εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου

 Ζημιά που υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ εντοπίζει η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς στην υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για την οποία ασκήθηκε δίωξη για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις σε βάρος 25 προσώπων και ήδη έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης.

Ήδη, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο πολύ γνωστός επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομήνας, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος και μάλιστα εντός της ημέρας αναμένεται να μεταβεί στην κλινική ο ανακριτής Διαφθοράς κ. Ανδρεάδης προκειμένου να του χορηγήσει προθεσμία για την απολογία του.

Η έρευνα των εισαγγελέων Διαφθοράς ξεκίνησε τον περασμένο Ιούνιο με εντολή της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Ράικου, με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο. Στους εισαγγελείς Διαφθοράς διαβιβάστηκαν, στο πλαίσιο της έρευνας, πέντε πορίσματα από την αρμόδια Διεύθυνση Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία ξεκίνησε την έρευνά της το 2010, για την περίοδο που αφορά το χρονικό διάστημα 2007- 2012. Επίσης, διαβιβάστηκε και ένα πόρισμα από την Αρχή για την Καταπολέμηση Κατά της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα.

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις υπέρογκης χρηματοδότησης επιχειρηματιών με επισφαλή δάνεια για τα οποία δεν έχει καταβληθεί στην Τράπεζα «ούτε ένα ευρώ». Χαρακτηριστικά, αναφέρεται περίπτωση επιχειρηματία, κατηγορούμενου σε άλλη υπόθεση, ο οποίος χρηματοδοτήθηκε με 100 εκατ. ευρώ, ενώ άλλος επιχειρηματίας φέρεται να έλαβε παρανόμως δάνειο 110 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα που συνέταξε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Πόπη Παπανδρέου, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίζονται περιπτώσεις που τα δάνεια όχι μόνο δεν διατέθηκαν για στήριξη επαγγελματικής δραστηριότητας αλλά «προς δημιουργία πλούτου». Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επίμαχα ποσά αποκρύβησαν, ουσιαστικά, με τη μεταφορά τους σε offshore εταιρίες ή με τη διάθεσή τους για αγορές ακινήτων στο εξωτερικό. Μάλιστα, στο πόρισμα της εισαγγελέως φαίνεται να γίνεται μνεία σε περίπτωση επιχειρηματικού δανείου για το οποίο υπογράφηκε μεταξύ επιχείρησης και Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου ειδική ρήτρα, η οποία απαγορεύει στο πιστωτικό ίδρυμα να παρακολουθεί τη χρήση του δανείου.

Οι εισαγγελείς Διαφθοράς φαίνεται να επικέντρωσαν την έρευνά τους σε πολλά δάνεια, εκ των οποίων τα επτά αφορούν μεγάλο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο, ενώ τρία από αυτά χαρακτηρίζονται «κραυγαλέες περιπτώσεις».

Η δίωξη που ασκήθηκε κατά των 25 προσώπων, μεταξύ των οποίων επιχειρηματίες, επικεφαλής, αλλά και υπάλληλοι του ΤΤ, αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του Νόμου 1608 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, άμεσης συνέργειας σε απιστία, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς και άμεσης συνέργειας στη νομιμοποίηση. Το τελευταίο αδίκημα αφορά κυρίως υπαλλήλους της τράπεζας, καθώς από στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι από τα χρήματα των δανείων έλαβαν ποσά σε λογαριασμούς τους.

Σκέλος της κατηγορίας της απάτης -από την οποία προσδιορίζεται ζημιά, στο εισαγγελικό πόρισμα, ύψους 125 εκατ. ευρώ- αφορά την υλοποίηση προγράμματος πιστωτικών καρτών που έγινε σε συνεργασία του ΤΤ με γνωστό επιχειρηματία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα