Απαγωγή Λεμπιδάκη: Τα βίντεο της φρίκης και οι αινιγματικοί διάλογοι των απαγωγέων

Απαγωγή Λεμπιδάκη: Τα βίντεο της φρίκης και οι αινιγματικοί διάλογοι των απαγωγέων

Άγνωστες πτυχές της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη αποκαλύπτονται μέσα στις 7.500 σελίδες της ογκώδους δικογραφίας, που περιλαμβάνει αναφορές στα βίντεο των απαγωγέων, σε διαλόγους με έντονο άρωμα της κρητικής ντοπιολαλιάς και πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών από τις φυλακές που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν

Δείχνοντας την εικόνα του ταλαιπωρημένου Μιχάλη Λεμπιδάκη οι δράστες ήθελαν όχι μόνο να στείλουν αποδείξεις ζωής αλλά και να ασκήσουν ψυχολογική πίεση στην οικογένεια, ενώ στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί

Οι απαγωγείς έστειλαν κατά τη διάρκεια της ομηρείας των 186 ημερών τρία βίντεο προς την οικογένεια του επιχειρηματία. Εμφανώς καταπονημένος, όπως φαίνεται στα καρέ που δημοσιεύει το “Έθνος Σαββατοκύριακο”, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εμφανίζεται στο πρώτο, που εστάλη στις 26 Απριλίου, να λέει στους δικούς του ανθρώπους ότι είναι καλά στην υγεία του και να ζητάει με πραότητα την επίσπευση των διαδικασιών.

Στο δεύτερο, που εστάλη στις 25 Αυγούστου, κάνει αναφορά στο τρομοκρατικό χτύπημα της Βαρκελώνης για να πειστεί η οικογένεια ότι το υλικό έχει ληφθεί πρόσφατα. Στο τρίτο, το οποίο εστάλη στις 29 Αυγούστου στη θεία του Λεμπιδάκη, ο απαχθείς διαβάζει σελίδες χαρτιού με αναλυτικές οδηγίες για την παράδοση των λύτρων.

Οι απαγωγείς, που ήθελαν τα πάντα και τα έχασαν όλα, αφενός ήθελαν μέσω των βίντεο να στείλουν αποδείξεις ζωής προς την οικογένεια και αφετέρου να τους ασκήσουν ψυχολογική πίεση, δείχνοντας την εικόνα του ταλαιπωρημένου ανθρώπου τους.

Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν κωδικές ονομασίες ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί. Στις νόμιμα υποκλαπείσες επικοινωνίες υπάρχουν αναφορές σε «κλουβιά», «γατούλες» και «βαφτίσια», που ακόμα και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί -για κάποιες από αυτές- το κατά πόσο αποτελούν συνθηματικά ή κυριολεκτικές σημειώσεις.

Εντυπωσιακή είναι η στιχομυθία Κρητικού, το τηλέφωνο του οποίου παρακολουθούνταν, με έτερο άτομο, στην οποία γίνεται μνεία στη «μυστική» επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Αύγουστο στο χωριό Βρασκά Σφακίων, όπου έφτασαν οι αστυνομικοί ύστερα από παρακολουθήσεις υπόπτων και εκτιμήσεις ότι εκεί κρατείται ο Λεμπιδάκης. Από τις συνομιλίες προκύπτει ότι το υπό παρακολούθηση άτομο μιλάει για δύο από τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση για την απαγωγή, οι οποίοι έγιναν αντιληπτοί έξω από σπίτι φίλου του στον Βρασκά. Οι αστυνομικοί θεωρήθηκαν από τον ιδιοκτήτη του σπιτιού διαρρήκτες και έτσι έγινε κλήση στην Αστυνομία για να… συλληφθούν.

– Eλα με ακούς; Δύο άτομα μπήκαν στο σπίτι στις 3.30 το βράδυ.

– Στο δικό μου;

– Οχι. Στου Νίκου το σπίτι. Hταν κοντοκουρεμένοι με σακίδια και γένια. Eλληνες πρέπει να ήταν. Θα έρθεις να δεις στο βίντεο. Εδά ήρθε ο άνθρωπος από τα Χανιά και άνοιξε το βίντεο του σπιτιού του και τους είδε. Είδανε πως είχε κάμερα και φύγανε.

– Ε, τα πουταν… Ε, να πάει στην Αστυνομία πες. Ηντα πάει να πει.

– Επαιρνε στην Αστυνομία. Στην Αστυνομία δεν είναι άνθρωπος έπα.

Ο όμηρος δεν βρέθηκε τελικά από τους αστυνομικούς, παρότι κατά πάσα πιθανότατα βρισκόταν σε κοντινό οίκημα και φυγαδεύτηκε. Σε άλλη συνομιλία απαγωγέας

φέρεται να μιλάει με γυναίκα, στην οποία δίνει οδηγίες για τη φροντίδα γατών (;) που βρίσκονται σε κλουβί.

– Εξω, επάνω στο στρογγυλό που έχει στην είσοδο, σου έχω αφήσει σκεπασμένες τις γατούλες.

– Ναι.

– Μην τις βγάλεις ακόμα, κάποιες είναι πολύ ζωηρές και λοιπά. Να τις βγάλεις πιο αργά, μετά τις 10.00, και να βάλεις φαγάκι να φάνε, ειδικά τα μικρά με ενδιαφέρουν να φάνε.

– Ωραία.

– Τις λυπάμαι που είναι στο κλουβί μέχρι αργά. Σε κανένα δίωρο να βγούνε. Αύριο που θα έρθω άφησέ μου κάπου τα κλουβάκια εδώ πίσω από την πόρτα.

Οι αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες προσπάθησαν να διακρίνουν ποιες από τις λέξεις αποτελούν κωδικές ονομασίες και ποιες όχι. Σε κάποια σημεία κατάφεραν να τις αποκρυπτογραφήσουν και σε κάποια όχι.

Αινιγματική είναι και άλλη στιχομυθία, στην οποία γίνεται λόγος για «βαφτίσια» και «παϊδάκια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ “ΕΘΝΟΣ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα