Δίκη ΧΑ: ‘Σε καμία φάση δεν υπάρχει η Χρυσή Αυγή χωρίς το Μιχαλολιάκο’

Δίκη ΧΑ: ‘Σε καμία φάση δεν υπάρχει η Χρυσή Αυγή χωρίς το Μιχαλολιάκο’
Επανέναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής σήμερα Τρίτη 5/9/2017, με την εξέταση ως μαρτυρα του δημάρχου Κορίνθου Αλέξανδρου Πνευμαικού, παρουσία του πρώην βουλευτή της Χ.Α. Στάθη Μπούκουρα. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψαράς κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιλώντας για τον "αλώβητο αρχηγό", την ιεραρχία, τους στόχους και το καταστατικό της οργάνωσης

Για μία εγκληματική οργάνωση, η οποία λαμβάνει εντολές από τον αρχηγό της και έχει στόχο τους “ανώνυμους που συμβολίζουν συγκεκριμένα πράγματα” μίλησε στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Δημήτρης Ψαράς. Ο μάρτυρας, που γα δεκαετίες ερευνά την οργάνωση, αναφέρθηκε στο περιβόητο πρώτο καταστατικό της, τη γνησιότητα του οποίου αμφισβητεί ήδη από την ανάκριση η υπεράσπιση, και ιδίως στο περιεχόμενό του, που μιλά για τη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της Χρυσής Αυγής.

Με την έναρξη της κατάθεσής του, ο δημοσιογράφος μίλησε για τη δημιουργία της οργάνωσης από το Νίκο Μιχαλολιάκο, ήδη από τα τέλη το 1980 ως “μία μικρή ομάδα, μία κλειστή λέσχη νεοναζιστικής επιμόρφωσης”, η οποία με τα χρόνια θέλησε να “διεκδικήσει μέσω της τρομοκρατίας στους δρόμους, να δείξει στην πράξη τη δύναμη του εθνοσοσιαλισμού”.

Ο Δημήτρης Ψαράς αναφέρθηκε στην “Αρχή του Αρχηγού”, όπως αυτή καταγράφεται και στο πρώτο  καταστατικό της οργάνωσης, αντίγραφο του οποίου έχει καταθέσει στην ανάκριση. “Ισόβιος αρχηγός της Χρυσής Αυγής είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος” εξήγησε στο δικαστήριο, τονίζοντας πως “σε καμία φάση της ζωής της δεν υπάρχει η Χρυσή Αυγή χωρίς το Μιχαλολιάκο και ο Μιχαλολιάκος χωρίς τη Χρυσή Αυγή”. Όπως είπε, ο αρχηγός δεν μετέχει στις νυχτερινές εφορμήσεις της οργάνωσης για να είναι αλώβητος και απαράβατος. Είναι υπεράνω, η ενσάρκωση του λαού. Δεν ειναι αρχηγός ενός κόμματος αλλά είναι δεδομένος γιατί εκεί τον εχει βάλει ο αρχηγός, όπως έγινε με το Χίτλερ. Περίπου είναι ο Μεσσίας, ο αρχηγός, εξου και υπάρχουν τελετές μύησης”. Τόνισε επίσης, πως όλες οι εγκληματικές ενέργειες που έγιναν από το 1992, δηλαδή οι επιθέσεις σε ιδεολογικούς αντιπάλους έως τη δολοφονία του Φύσσα, σχετίζονται με αρχηγό.

Παράλληλα, βασιζόμενος στην έρευνά του, στα βιβλία του και στις δηλώσεις των στελεχών της οργάνωσης, κατέθεσε ότι στόχος τους είναι να χτυπήσουν τους “εχθρούς”: “Η ΧΑ δεν στοχεύει κατά συγκεκριμένων προσώπων αλλά σε ιδιώτες. Η βία είναι το μήνυμα που θέλει να περάσει”.

Πρόεδρος: Έχει αλλαξει κατι μέχρι σήμερα στην ιδεολογία της;

Μάρτυρας: Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν είναι μία υποθεση εργασίας. Εχω γράψει 2 βιβλία και μέσα από ντοκουμέντα της ίδιας οργάνωσης επιβεβαιώνεται αυτό.

Πρόεδρος: Πως λέτε πως στοχεύουν στη βία;

Μάρτυρας: Δεν μπορούν να ασκήσουν πολιτική χωρίς βίας. Ο ίδιος ο αρχηγός μετά την είσοδο του κόμματος στη Βουλή αναφέρθηκε σε τάγματα εφόδου, στις ξιφολόγχες που θα ακονιστούν στα πεζοδρόμια, φανάτισε τους συγκεντρωμένους οπάδούς του υπέρ της βίας.

“Είναι εγκληματική οργάνωση”

“Είναι ένα κόμμα που ξεκίνησε σαν μια εγκληματκή οργανωση, η οποία χρησιμοποιεί τη μορφή κόμματος όρος ως κάλυμμα. Παρ’ότι μισούν το κομμα πήρα τη μορφή του, επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη για απαγόρευση κόμματος” ήταν η απάντηση του δημοσιογράφου στην ερώτηση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, αν η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση. Υποστήριξε πως υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός, με τον αρχηγό να δίνει εντολές, όχι όμως συγκεκριμένα. “Η εντολή δεν είναι χτυπήστε τον Πουλικόγιαννη, αλλά χτυπήστε το ΠΑΜΕ” εξήγησε.

Πρόεδρος: Σήμερα η ΧΑ ειναι κομμα στο Κοινοβούλειο που έχει ψηφιστεί από πολίτες. Θεωρείτε ότι μελη της εγκληματικής είναι ποιοι;

Μάρτυρας: Ο αρχηγός και τα μέλη υπουργικού Συμβουλίου οπωσδήποτε. Βεβαιώς ειναι και οι πυρηνάρχες αλλά και απλά μέλη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ειναι μέλος της εγκλγηματικής οργάνωσης και ο Ρουπακιας αν και είναι απλά μέλος. Αλλά αυτοί δεν έχουν σχέση με τους ψηφοφόρους. Αυτοί είναι μια άλλη ιστορία.

Παράλληλα, ο Δημήτρης Ψαράς κατέθεσε για:

– το καταστατικό της ΧΑ. Πρόκειται για έγγραφο του 1987-1988 το οποίο η υπεράσπιση δεν έχει αποδεχθεί την αυθεντικότητά του, αν και ο μάρτυρας έχει καταθέσει αντίγραφό του στην ανάκριση. Σήμερα, ο δημοσιογράφος εξήγησε που το βρήκε, λέγοντας: “Μου το έστειλε η Χρυσή Αυγή, επισήμως η οργάνωση, με την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Το έστειλαν στο περιοδικό “Σχολιαστής” όπου εργαζόμουν μετά από ένα μικρό σχόλιο άλλου συναδέλφου. Η ΧΑ θεώρησε σωστό να στείλει υλικό γιατί τότε προσπαθούσε να γίνει κάπως γνωστή και με πάγια πρακτική οργάνωσης θεωρεί πως είναι κάποια δημοσιότητα όταν σε σχολιάζει κάποιος αντίπαλος. Υπογράμμισε πως αυτό είναι το πρώτο και αληθινό καταστατικό της οργάνωσης, υποστηρίζοντας πως εκείνο ου έχει κατατεθεί στον Αρειο Πάγο μερικούς μήνες μετά την είσοδό της στη Βουλή, αναφέρει μόνο ως στόχος τον αγώνα κατά των μνημονίων.

– Τον οπλισμό. “Τα όπλα της ΧΑ δεν είναι τα τανκς και τα μπαζούκας, είναι το στιλέτο, τα μαχαίρια, τα ρόπαλα, τα καδρόνια ή παρόμοιες ιδιοκατασκευές όπως είδαμε στη επιθεση του ΠΑΜΕ” είπε και εξήγησε πως υπάρχουν και πυροβόλα όπλα, που μπορεί να μην τα έχουν χρησιμοποιήσει ακόμα αλλά εκπαιδεύονται όλοι για την επόμενη φάση, δηλαδή για να προκαλέσουν με τη βία στους δρόμους, την αντίδραση των εχθρών”. Πρόσθεσε δε πως με τον τρόπο αυτό “εξηγώ την κλιμάκωση της βίας το φθινόπωρο του 2013, με τις επιθέσεις στο ΠΑΜΕ και στο Μελιγαλά και τρίτο τη δολοφονία του Φύσσα. Αυτη ειναι η στρατηγική της έντασης”.

– τα τάγματα εφόδου. Τα χαρακτήρισε “στρατό που προκαλούν φόβο”, υπογραμμίζοντας πως για αυτό φορούν ειδική ενδυμασία. “Με τι μαύρες μπλούζες ξεχωρίζουν” κατέθεσε και συνέχισε λέγοντας “όταν σου επιτεθούν 10 ομοιόμορφα ντυμένοι δεν ξεχωρίζεις συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το κύριο είναι ότι αισθάνονται μέλη μια στρατιωτικής μονάδας. Στο καταστατικό αναφέρεται γιατί φοράνε αυτά τα ρούχα και άλλα”.

Πρόεδρος: Επηρεάζει αυτή η εικόνα;

Μάρτυρας: Βέβαια. Δεν ειναι ένα μπαλέτο που κάνει πορείες. Ειναι στην κοινή γνωση των πολιτών για αυτές τις ομάδες και όταν τους βλέπει….

Δήμαρχος Ραφήνας: “όλοι οι μικροπωλήτες με πάγκους είχαν άδεια”

Αρκετά “κουμπωμένος” δίχως να θυμάται πρόσωπα ή συγκεκριμένα περιστατικά, κατέθεσε νωρίτερα ο Γ. Χριστόπουλος, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος Ραφήνας το 2012, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής -ανάμεσά τους και δύο βουλευτές- αναποδογύρισαν πάγκους αλλοδαπών κατά τη διάρκεια πανηγυριού στον Ι.Ν. Παναγίας Παντοβασίλισσας.

Ο μάρτυρας θεώρησε πως οι πάγκοι που αναποδογύρισαν οι χρυσαυγίτες εκείνο το βράδυ δεν ήταν ένα ιδιαίτερο περιστατικό, υποστηρίζοντας πως “δόθηκε υπερβολική σημασία στο επεισόδιο της Ραφήνας. Τα κανάλια επωφελήθηκαν του γεγονότος και έδωσαν σημασία χάρην εντυπωσιασμού”.

Αν και -όπως κατέθεσε- όλοι οι μικροπωλητές που βρίσκονταν εκεί, είχαν την απαραίτητη άδεια και ανήκαν στον αντίστοιχο σύλλογο, μία ομάδα χρυσαυγιτών, παρουσία των βουλευτών Ηλιόπουλου και Γερμενή, αναποδογύρισαν πάγκους αλλοδαπών. “Μόνο η δημοτική και η αστυνομική αρχή μπορούν να ελέγξουν τις άδειες” ανέφερε ο πρώην δήμαρχος,, προσθέτοντας πως την επόμενη ημέρα κάλεσε υπαλλήλους και την υπεύθυνη κι έλεγξε πως οι συγκεκριμένοι μικροπωλητές αλλοδαποί ήταν “καθόλα εντάξει”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας, εξήγησε πως είδε αργότερα το βουλευτή Ηλιόπουλο μέσω του βίντεο που είχε ληφθεί και όχι δια ζώσης, προσθέτοντας πως “ήταν ανάμεσα” στην ομάδα των χρυσαυγιτών, αν και στην ανακριτική του κατάθεση τον είχε χαρακτηρίσει επικεφαλής της. Κι ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως “δεν υπήρχε τίποτα το ανησυχητικό” , σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ανέφερε πως “η διοικήτρια του Αστυνομικού Τμήματος Ραφηνας ετέθη δύο μερες αργότερα, σε διαθεσιμότητα γιατί δεν έλαβε μέτρα. Δεν ήταν δικαιο αυτό γιατί εγώ την παρακάλεσα να βρίσκεται στο χωρο της εκκλησίας. Ενα μήνα διήρκησε η απομάκρυνσής της”.

Πολιτική αγωγή: προσαγωγή έγινε καμία;

Μάρτυρας: Όχι

Πολ. αγωγή: Γιατί τέθηκε σε διαθεσιμότητα η διοικήτρια;

Μάρτυρας: Γιατί, κατά τον υπουργό έπρεπε να είναι στον εξωτερικό χώρο για να ελέγχει και όχι εντός του ναού.

Όσο για τις ανώνυμες απειλές που δέχθηκαν μαθητές αλλά και προσωπικό δύο νηπιαγωγίων του δήμου του, ο Γ. Χριστόπουλος έδειξε πλήρη άγνοια… “Δεν θυμάμαι καθόλου το γεγονός” είπε χαρακτηριστικά, αλλά οι απαντήσεις τις προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη, φαίνεται πως “φρέσκαραν τη μνήμη του. “Έλαβα γνωση από τις διευθύντριες των νηπιαγωγίων, αλλά δεν έκανα τίποτα. Είπα να παρακολουθήσουν τα τηλέφωνα, δηλαδή αν έχουν αναγνωριση κλήσεις, να κρατήσουν τον αριθμό, αν υπάρχει και αν έχουμε επαναλαμβανόμενα τηλέφωνα, να ενημερώσουν. Τα νηπιαγωγία ειναι ασφαλή και δεν θα μπορούσε καποιος να μπει μέσα στους χώρους εκτός ωραρίου” είπε προσθέτοντας: “Δεν το αξιολόγησα ότι ήταν σημαντικό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα