Δίκη Χρυσής Αυγής: ‘Είναι οργάνωση με βασικό μήνυμα τη βία’

Δίκη Χρυσής Αυγής: ‘Είναι οργάνωση με βασικό μήνυμα τη βία’

Για δεύτερη ημέρα κατέθεσε στη δίκη της Χρυσής Αυγής ο Γιάννης Μπασκάκης, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών. Δέχτηκε ερωτήσεις από την πολιτική αγωγή και την υπεράσπιση

“Η Χρυσή Αυγή δεν είναι κόμμα αλλά μία οργάνωση με στόχο να πραγματοποιεί επιθέσεις. Βασικό μήνυμά της είναι η ίδια η βία και αυτό προπαγανδίζει τόσο η ίδρυσή της όσο και τα σύμβολα της”. Με αυτά τα λόγια ο Γιάννης Μπασκάκης, δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, επεσήμανε στη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης τη θέση, που έχει σχηματίσει ύστερα από την πολύχρονη έρευνά του για τη δράση της.

Ο μάρτυρας κατέθεσε για δεύτερη ημέρα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, απαντώντας σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης. Κλήθηκε από δικηγόρους της πολιτικής αγωγής να του αναγνωρίσει διάφορα πρόσωπα από φωτογραφίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Μεταξύ άλλων, αναγνώρισε αρκετούς από τους κατηγορούμενους, άλλοτε με περιβολή της Χρυσής Αυγής και άλλους να χαιρετούν ναζιστικά. Φυσικά δεν έλειψαν οι αντιδράσεις της υπεράσπισης. Χαρακτηριστικά όταν η πρόεδρος τον ρώτησε από πού γνωρίζει τα συγκεκριμένα πρόσωπα, ο μάρτυρας απάντησε «από την έρευνα μου », ενώ από την υπεράσπιση ακούστηκε η φράση «από την ΕΥΠ».

Πολ. Αγωγή: «Πόσο σας πήρε να καταλάβετε ότι η Χρυσή Αυγή χτυπά άτομα όχι ως πρόσωπα αλλά λόγω ιδιότητας;»

Μάρτυρας: «Αρκετά γρήγορα.»

Π. Αγωγή: «Καλύπτει η εφημερίδα σας άλλες εγκληματικές οργανώσεις και τη δράση τους;»

Μάρτυρας: «Ναι. Για παράδειγμα οργανώσεις ναρκωτικών.»

Π. Αγωγή: «Ψάχνετε να πάρετε συνέντευξη από τον έμπορο ναρκωτικών;»

Μάρτυρας: «Όχι βέβαια.»

Ο μάρτυρας εξετάστηκε και από την υπεράσπιση, η οποία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα περισσότερο στον τρόπο που ο δημοσιογράφος ασκεί το επάγγελμά του, σε σχέσεις με τις αποκαλύψεις που έκανε γύρω από περιστατικά βίας σε βάρος αλλοδαπών.

Υπεράσπιση: «Πόσα χρόνια ασχολείστε με την Χρυσή Αυγή;»

Μάρτυρας: «Από το 2012 και κυρίως μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.»

Υπεράσπιση: «Έχετε ποτέ απευθυνθεί στο Γραφείο Τύπου της για να πληροφορηθείτε και αν όχι γιατί;»

Μάρτυρας: «Γιατί είναι θέση μου ότι στα ρεπορτάζ δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από πολιτικούς.»

Υπεράσπιση: «Όταν δημοσιεύατε, διασταυρώνατε; Είχατε την υποχρέωση να θέσετε την άποψη του κόμματος, όπως οφείλατε; Ή δεν θέλατε να την αναδείξετε;»

Μάρτυρας: «Δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση, όταν έχεις σχηματισμένη άποψη.»

Νωρίτερα δε το δικαστήριο είχε διακόψει όταν συνήγορος της υπεράσπισης με αγενή χαρακτηρισμό στράφηκε κατά συναδέλφου της πολιτικής αγωγής. Η αντίδραση της πρόεδρου Μαρία Λεπενιώτη ήταν άμεση, διακόπτοντας τη διαδικασία.

Πρόεδρος: «Είναι απαράδεκτο για συνήγορο να φέρεται κατ’ αυτό τον τρόπο.»

Συνήγορος: «Θέλω να με ακούσετε κι εσείς. Η συνάδελφος της πολιτικής αγωγής…»

Πρόεδρος: «Έχετε κάνει την αίθουσα δικαστηρίου διάδρομο δικαστηρίου. Διακόπτουμε».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα