Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της αλήθειας για την οργάνωση

Δίκη Χρυσής Αυγής: Η ώρα της αλήθειας για την οργάνωση
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ - ΕΓΚΑΙΝΕΙΑ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ (24-3-2013) (EUROKINISSI/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ) Eurokinissi

Ξεκινά η -μοναδική στα ελληνικά ποινικά χρονικά- δίκη για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης, με 69 κατηγορούμενους. Το NEWS 247 καταγράφει τις δυσκολίες της πρώτης ημέρας της δίκης, αλλά και τη διαδρομή που οδήγησε τους χρυσαυγίτες στο εδώλιο

Μία ιστορική σε σημασία δίκη, αντίστοιχη της οποίας δεν έχει υπάρξει στα ελληνικά ποινικά χρονικά, ξεκινά σήμερα Δευτέρα  στις 9:00 π.μ. στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Ένα πολιτικό κόμμα, η Χρυσή Αυγή, καλείται να λογοδοτήσει για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, ενός ναζιστικού μορφώματος, μέσω του οποίου φέρεται να τελέστηκαν βαρύτατες αξιόποινες πράξεις, δολοφονίες, επιθέσεις, εμπρησμούς και άλλα.

Σήμερα, οι 69 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα, θα καθίσουν ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης η οποία και θα αποφανθεί αν η Χρυσή Αυγή έδρασε συντονισμένα και οργανωμένα, προκειμένου με τη βοήθεια του πολιτικού μανδύα, να  προχωρήσει σε παράνομες δραστηριότητες.

Κατηγορούμενοι (με αλφαβητική σειρά) είναι οι εξής: Ιωάννης Άγγος, Διονύσης Αγιοβλασίτης, Δημήτρης Αγριογιάννης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Αναστάσιος Μάριος Αναδιώτης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Μιχαηλ Αρβανίτης Αβράμης, Χρήστος Γαλανάκης, Σάββας Γαρουφαλλάκης, Γεώργιος Γερμενής, Αντώνιος Γρέγος, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Δήμου, Μάρκος Ευγενικός, Ελενη Ζαρούλια, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Γεώργιος Καλπιτζής, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Καστρινός, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Νικόλαος Κούζηλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Ιώαννης Λαγός, Διονύσης Λιακόπουλος, Θωμάς Μαριάς, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Μαργαρίτα Μικελλάτου, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Νίκος Μιχαλολιάκος, Νικόλαος Μίχος, Θωμάς Μπαρέκας, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νικολέτα Μπενέκη, Αντώνιος Μπολέτης, Ευστάθιος Μπούκουρας, Ηλίας Παναγιώταρος, Αναστάσιος Πανταζής, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Χρήστος Παπάς, Γεώργιος Πατέλης, Γεώργιος Περρής, Γεώργιος Πετράκης, Βενετία Πόπορη, Γεώργιος Ρουπακίας, Σταύρος Σαντοριναίος, Βασίλης Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Ευαγγελλία Σκορδέλη, Γέωργιος Σταμπέλος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Θεόδωρος Στέφας, Αθανάσιος Στρατός, Γεώργιος Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας, Χρήστος Αντώνιος Χατζηδάκης, Αναστάσιος Χιλιός, Αριστοτέλης Χρυσαφίτης, Εμμανούηλ Ψυλλάκης.

Η έδρα και η αίθουσα

Πριν από μερικές εβδομάδες, κληρώθηκαν οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που θα απαρτίζουν την έδρα και θα δικάσουν τη Χρυσή Αυγή.

Έτσι, πρόεδρος του δικαστηρίου είναι η Μαρία Λεπενιώτη, αναπληρώτρια πρόεδρο η Μαρία Βάρκα, ενώ μέλη της έδρας έχουν εκλεγεί οι εφέτες Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, με αναπληρωματικό μέλος το Δημήτρη Ανέστη.

Εισαγγελέας του δικαστηρίου είναι η Αδαμαντία Οικονόμου και αναπληρωτής εισαγγελέας ο Στέλιος Κωσταρέλλος.

Το πρώτο ζήτημα που πρόκειται να απασχολήσει το προεδρείο δεν είναι άλλο από τις συνθήκες διεξαγωγής της δίκης. Η ειδικά διαμορφμένη αίθουσα που έχει κατασκευαστεί για αυτή τη δίκη στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, φαίνεται πως δεν είναι ικανή να φιλοξενήσει μία ακροαματική διαδικασία τεραστίων διαστάσεων.

Πέρα από τους 69 κατηγορούμενους, στην αίθουσα θα πρέπει να χωρέσουν περισσότεροι από 110 συνήγοροι υπεράσπισης και δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, 130 μάρτυρες κατηγορίας και φυσικά πολίτες, συγγενείς και φίλοι των θυμάτων, ακόμη και χρυσαυγίτες, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Η αίθουσα -σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις εγκαταστάσεις- δεν διαθέτει τον απαραίτητο χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι οι θέσεις για τους εκπροσώπους Τύπου ανέρχονται συνολικά στις 50, ενώ εκτιμάται ότι οι δημοσιογράφοι θα ξεπεράσουν κατά πολύ αυτό τον αριθμό, αφού αιτήσεις για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία έχουν καταθέσει και σταθμοί της σκανδιναβικής τηλεόρασης, ακόμη και το Αλ Τζαζίρα.

Την τελική απόφαση για το αν θα επιχειρηθεί να βρεθεί νέα αίθουσα ή αν η δίκη θα ξεκινήσει στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, θα λάβει σήμερα το δικαστήριο. Άγνωστο παραμένει αν τελικά θα αποφασιστεί η αναβολή της δίκης για μερικούς μήνες ή έστω τη διακοπή της για μερικές ημέρες μέχρι να βρεθεί καταλληλότερος χώρος ή αν η διαδικασία θα συνεχιστεί παρά τις βέβαιες δυσκολίες.

Η τραγική “αρχή” της δολοφονίας του Π. Φύσσα

Το κουβάρι των εξελίξεων, που οδήγησαν στο να προφυλακιστούν τα βασικά ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, ξεκίνησε με τη δολοφονία του 34χρονου μουσικού, Παύλου Φύσσα.

Η μαχαιριά που τον έπληξε, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο στο Κερατσίνι, τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου 2013, ήταν μόνο η αρχή μιας έρευνας, που έφτασε μέχρι και τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής, Νικ. Μιχαλολιάκο.

Η σύλληψη του Γ. Ρουπακιά για τη δολοφονίας, η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή και οι έρευνες που ακολούθησαν, άνοιξαν το “δρόμο” στο να ελεγχθούν ακόμη και υψηλόβαθμα μέλη της οργάνωσης.

Την ίδια ώρα, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νικ. Δένδιας, διαβίβασε στην Εισαγγελία το Αρείου Πάγου ένα φάκελο με παρόμοιες επιθέσεις κατά ημεδαπών και αλλοδαπών, ο οποίος αποτέλεσε την έναρξη της προκαταρκτικής εξέτασης για ρατσιστικές επιθέσεις.

Μόλις λίγες ημέρες μετά, ο εισαγγελέας Α.Π., Χαρ. Βουρλιώτης, ολοκλήρωσε την έρευνά του, ζητώντας την ποινική δίωξη βασικών βουλευτών της Χ.Α., όπως ο Νικ. Μιχαλολιάκος, ο Χρ. Παππάς και ο Ηλ. Κασιδιάρης.

Στο πόρισμά του, που βασίστηκε κυρίως στις καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, έκανε λόγο για “ενεργή ναζιστικού τύπου εγκληματική οργάνωση που δρα από το 1987 μέχρι σήμερα με στρατιωτική δομή, ιεραρχία και διακλαδώσεις σε όλη τη χώρα”. Απέδιδε στον γραμματέα του κόμματος Νίκο Μιχαλολιάκο ρόλο αρχηγού στα πρότυπα του “Führerprinzip” και υπαρχηγό τον Χρήστο Παππά. “Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσον επίτευξης των επιδιώξεών τους”, ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2013 ξεκινούν οι πρώτες συλλήψεις βουλευτών και οι πρώτες προφυλακίσεις. Η πολύμηνη ανάκριση για την υπόθεση ολοκληρώνεται το περασμένο καλοκαίρι, με κατάληξη όλη η πρώην κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής να καθίσταται κατηγορούμενη.

Λίγους μήνες μετά, έρχεται προς το Συμβούλιο Εφετών η εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Ισ. Ντογιάκου, ο οποίος διετέλεσε και εποπτεύων εισαγγελέας κατά την ανάκριση της ίδια υπόθεσης. Όπως ήταν αναμενόμενο, ζήτησε την παραπομπή των κατηγορουμένων σε δίκη, περιγράφοντας στην πρότασή του μία “εγκληματική οργάνωση” που υπό τον “μανδύα πολιτικού κόμματος” λειτουργεί ως μία καλά οργανωμένη στρατιωτική ομάδα για την διάπραξη παράνομων ενεργειών.

Τελευταία πράξη πριν τη δίκη, η  έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος από το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο όμως δεν είναι ομόφωνο. Από τους τρεις δικαστικούς λειτουργούς, ένας, ο Νικ. Σαλάτας είχε την άποψη ότι κανένας κατηγορούμενος δεν θα έπρεπε να κατηγορηθεί και να δικαστεί για πράξεις σχετικές με εγκληματική οργάνωση.

Κι αυτό γιατί -κατά τον ίδιο- δεν έπρεπε να εφαρμοστεί το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα, όπως συνέβη, αλλά η διεθνής Σύμβαση του Παλέρμο. Σύμφωνα με την τελευταία, η διάπραξη των αξιόποινων πράξεων θα πρέπει να οδηγεί σε προσπορισμό οικονομικού οφέλους, πράγμα το οποίο όμως,  δεν έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα