Δίκη Χρυσής Αυγής: Στον Κορυδαλλό μέχρι νεοτέρας

Δίκη Χρυσής Αυγής: Στον Κορυδαλλό μέχρι νεοτέρας
Defendants for trial of the Golden Dawn during the transfer to the special courtroom of the Korydallos prison, in Athens, Greece on June 4, 2015. / , 4 2015. Sooc

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτη, ενημέρωσε τους παράγοντες της δίκης για όλες τις ενέργειες που η ίδια έχει πράξει για το ζήτημα του τόπου διεξαγωγής της δίκης. "Η απόφαση είναι η δίκη να γίνει σ' αυτή την αίθουσα" είπε χαρακτηριστικά

“Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες. Η απόφαση είναι να γίνει η δίκη σε αυτή την αίθουσα”. Με αυτά τα λόγια, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετειου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη, έδωσε τέλος -τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο- των σεναρίων μεταφοράς της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα, με την έναρξη της πέμπτης κατά σειρά διαδικασίας στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη αναφέρθηκε στις ενέργειες που έκανε, προκειμένου να υπάρξει κάποια εξέλιξη στο ζήτημα του τόπου διεξαγωγής της δίκης, αλλά και τις αρνητικές απαντήσεις που έλαβε.

Όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά: “Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες. Η απόφαση είναι να γίνει η δίκη σε αυτή την αίθουσα. Υπέβαλα δύο αιτήσεις στον προϊστάμενο του Εφετείου, περί μεταφοράς της αίθουσας. Η θέση του προέδρου της Διοίκησης του Εφετείου, Δ. Μόκκα, ήταν απορριπτική και στις δύο.

Από δω και πέρα και μέχρι το Σεπτέμβρη, οπότε ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει πει ότι θα υπάρξει άλλη αίθουσα, η δίκη θα γίνεται εδώ και θα συμπίπτει με αυτή της δίκης των Πυρήνων της Φωτιάς. Έχω ζητήσει να βελτιωθούν τα μέτρα ασφαλείας, διαφορετικά θα πρέπει να συνεδριάζουμε μόνο μία φορά το μήνα”.

Μάλιστα, η Μαρία Λεπενιώτη επεσήμανε προς τους παράγοντες της δίκης ότι: “αρμόδιος από εδώ και πέρα για θέματα που αφορούν στην αίθουσα, είναι μόνο ο πρόεδρος του Εφετείου. Εκεί θα απευθύνεται όποιος θέλει. Δουλειά δικιά μας είναι να δικάσουμε απρόσκοπτα”.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η εισαγγελέας της έδρας, προκειμένου να εισηγηθεί για τα αιτήματα αντικαταστασης περιοριστικών όρων, τα οποία έχουν υποβάλει αρκετοί κατηγορούμενοι μέσω των συνηγόρων τους, κατά την προηγούμενη διαδικασίας στις 15 Μαΐου. Ανάμεσά τους ο Νικ.Μιχαλολιάκος, η Ελένη Ζαρούλια και ο Μιχ. Αρβανίτης.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να απορριφθούν τα αιτήματα, αναφέροντας πως το δικαστήριο είναι αναρμόδιο να αποφανθεί σχετικά. “Οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν στην παρούσα φάση να υποβάλλουν τα αιτήματα, γιατί θα πρέπει να αναβληθεί η υπόθεση. Τα αιτήματα, αφού υπάρχει η πρόοδος της δίκης, θα πρέπει να υποβληθούν στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο”, εξήγησε.

Για το ζήτημα το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφανθεί, ενώ αυτή την ώρα η υπεράσπιση υποβάλλει ενστάσεις ως προς την παράσταση πολιτική αγωγής στη δίκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόντες στο δικαστήριο από την κατηγορούμενη κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσης Αυγής είναι οι Στ. Μπούκουρας, Αντ. Γρέγος, Μιχ. Αρβανίτης και Πολ. Ζησιμόπουλος, αλλά και οι συγγενείς και φίλοι του Παύλου Φύσσα αρκετοί εκ των οποίων πρόκειται να καταθέσουν κατά τη διαδικασία.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα