Δίκη Siemens: ‘Χρήματα δόθηκαν σε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως στα δύο μεγάλα’

Δίκη Siemens: ‘Χρήματα δόθηκαν σε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως στα δύο μεγάλα’

Ξεκίνησε σήμερα την κατάθεσή του στη δίκη για τα "μαύρα ταμεία" της Siemens, ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Μία αναλυτική περιγραφή των όσων έχουν αποκαλυφθεί στο παρελθόν αλλά και αυτών που κατηγορούμενοι έχουν καταθέσει στη γερμανική Δικαιοσύνη, έκανε στη δίκη των “μαύρων ταμείων” της Siemens, o δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου.

Ο μάρτυρας βρέθηκε σήμερα ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναφερόμενος αρχικά στο περιβόητο 2%, ποσού που κατέληγε -κατά την κατηγορία- στα πολιτικά κόμματα της χώρας. “Σύμφωνα με τον Σίκατσεκ, αποδέκτες ήταν τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Χρήματα δόθηκαν σε όλα τα κόμματα, αλλά κυρίως στα δύο μεγάλα. Η κατάσταση άλλαξε το 1996 καθώς για “λόγους τάξης” τα “δώρα” υπολογίζονταν  ως 10% επί του τζίρου” ανέφερε και πρόσθεσε ότι διαχειριστής του 2% ήταν ο Μιχ. Χριστοφοράκος. ενώ του 8% αρχικά οι κατηγορούμενοι Χρ. Καραβέλας και Ηλ. Γεωργίου και αργότερα ο συγκατηγορούμενός τους, Πρ, Μαυρίδης.

“Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στη δίκη του Μονάχου, το 8% δόθηκε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ. Εγώ έχω αμφιβολίες για αυτό γιατί από τα έγγραφα προκύπτουν και απευθείας πληρωμές , όπως για παράδειγμα αυτή του Σκαρπέλη” υποστήριξε.

Κατά την πολύωρη διαδικασία, ο δημοσιογράφος τόνισε επίσης τα εξής:

– για το Μιχάλη Χριστοφοράκο πως “είχε ενημερώσει τους προϊσταμένους του στη Γερμανία ότι έδινε χρήματα στα πολιτικά κόμματα. Είχε πολύ καλές σχέσεις  με το Δ.Σ. της μητρικής Siemens στη Γερμανία. Μάλιστα μια περίοδο συζητιόταν να αναβαθμίσουν τον Χριστοφοράκο προσφέροντάς του μια καλύτερη θέση ακόμη και εκτός Ελλάδος”.

– για τους τραπεζίτες Όσβαλντ και Λυγινός, ότι ήταν διαχειριστές δύο λογαριασμών της Siemens μέσω των οποίων “ξεπλενόταν” το “μαύρο χρήμα”,
 

– για τον καταζητούμενο Χρ. Καραβέλα, πως ως οικονομικός διευθυντής το 1998 ήταν αυτός που υπέβαλε αίτημα για τις προμήθειες στην Ελλάδα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα