Διώξεις για το παράνομο εμπόριο χελιών

Η οργάνωση φέρεται να είχε κέρδη περίπου 1.000 ευρώ ανά κιλό. Τι αναφέρει εισαγγελικό σημείωμα

Ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος ασκήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές σε βάρος του εμπλεκομένων στο κύκλωμα παράνομης εμπορίας χελιού στην Κίνα, το οποίο εμφανίζονται να έβγαζαν κέρδος περίπου 1.000 ευρώ ανά κιλό.

Τα αδικήματα που τους βαραίνουν πλέον κατά περίσταση είναι αυτό της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της παραβάσης της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη και πλέον η υπόθεση διαβιβάστηκε σε ανακριτή.

Οι συλλήψεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία) πραγματοποιήθηκαν υπό την εποπτεία της Eurojust, ενώ για τη χώρα μας αρμόδιοι ήταν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς.

Μάλιστα, σε ενημερωτικό σημείωμα των εισαγγελικών αρχών για το κύκλωμα παράνομης εμπορίας του ευρωπαϊκού χελιού Anguilla Anguilla, αναφέρεται ο τρόπος που γινόταν η διακίνησή του καταλήγοντας ότι "το γυαλόχελο πωλείται στην Κίνα στην τιμή των 1.500 €/κιλό περίπου, δηλαδή υπάρχει κέρδος για την ευρωπαϊκή οργάνωση από την αγοραπωλησία του περί τα 1.000 €/κιλό".

Συγκεκριμένα, καταγράφεται ότι το ανωτέρω είδος χελιού, επονομαζόμενο ευρωπαϊκό χέλι, "είναι είδος προστατευόμενης άγριας πανίδας, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, καθ’ όσον το χέλι δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία και η υπεραλίευση του γόνου του έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού του κατά 90%. Η εξαγωγή του από την Κοινότητα έχει απαγορευτεί με την ανωτέρω σύμβαση CITES, ενώ εντός της κοινότητας επιτρέπεται η διακίνηση του, ταξιδεύει την άνοιξη στη θάλασσα των Σαργάσσων (Β. Αμερική) για να γεννήσει. Οι προνύμφες επιστρέφουν στην Ευρώπη, όπου στα ποτάμια της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας γίνονται γυαλόχελα (glass eels) του μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο και το ψάρεμα (παράνομο - διότι ακόμη και η αλίευσή τους είναι υπό περιορισμό ή απαγόρευση) των γυλόελων γίνεται τις νύκτες τις οποίες έχει νέα σελήνη".

Όπως εξηγούν οι εισαγγελείς, οι Ισπανοί, Γάλλοι και Πορτογάλοι ψαράδες "πουλάνε παράνομα σε ισπανική εταιρία στην τιμή περίπου των 500ευρώ / κιλό (ενώ νόμιμα η τιμή πώλησής του είναι περίπου 150-200 ευρώ). Τα γυαλόχελα κατόπιν της αλίευσης τους υποφέρουν από έντονο στρες και γιαυτό στις εγκαταστάσεις της ισπανικής εταιρίας παραμένουν για 48 ώρες για να σταθεροποιηθούν. Μετά ακολουθεί ειδική συσκευασία (το γυαλόχελο χρειάζεται πολύ κρύο και καλά οξυγονωμένο νερό για να διατηρηθεί ζωντανό) και τα μεταφέρουν με ειδικό φορτηγό στη Βαρκελώνη, προκειμένου να ταξιδέψει για Ιταλία.

Αφού το φορτίο διασχίσει την Ιταλία (όπου πιθανόν γίνονται και εκεί κάποιες συναλλαγές) μεταφέρεται στην Αγκώνα προκειμένου να ταξιδέψει με πλοίο για την Ηγουμενίτσα. Από εκεί μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εμπλεκόμενης επιχείρησης προκειμένου να ξεκουραστούν (το γυαλόχελο αντέχει ως και 40 ώρες ταξίδι) και να ανασυσκευαστούν και να ετοιμαστούν για το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ. Το φορτίο ταξιδεύει με αεροπλάνο με πτήση από το διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Χονγκ Κονγκ, με στάση στην Κωνσταντινούπολη (συνολική ώρα πτήσης 16 ώρες)".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κομπίνα με προστατευόμενα χέλια: Τα έστελναν στην Κίνα και θησαύριζαν

ADVERTISING

SHARE: