Εισαγγελέας: ‘Αναπάντητα ερωτήματα και αντιφάσεις από τον Γ. Παπακωνσταντίνου’

Εισαγγελέας: ‘Αναπάντητα ερωτήματα και αντιφάσεις από τον Γ. Παπακωνσταντίνου’
ΑΘΗΝΑ-ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ// ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ.(Eurokinissi-ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ) Eurokinissi

Η εισαγγελική λειτουργός έχει αναφερθεί σε σειρά ανακριβειών από την πλευρά του Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος "θυμάται επιλεκτικά τις ενέργειές του". Παρομοίασε τη μεταφορά του CD με τη λίστα με τη αυτή του... Αγίου Φωτός

Μία σειρά αναπάντητων ερωτημάτων, που θα έφερναν στο φως νέα στοιχεία, έθεσε ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, η εισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, εξηγώντας πως “ο κατηγορούμενος δεν εισέφερε κανένα στοιχεία στην υπόθεση”.

Κατά την εισήγησή της, η εισαγγελέας επεσήμανε τις αντιφάσεις στους ισχυρισμούς Παπακωνσταντίνου και αναρωτήθηκε: “ο κατηγορούμενος δεν έχει ούτε το cd, ούτε μας λέει που είναι το συνοδευτικό έγγραφο, ούτε που είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του συνεργάτη του, που θα μας έδινε δεδομένα. Πού είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που λέει ότι άνοιξε 2-3 αρχεία, για να εξεταστούν τα μεταδεδομένα; Πώς θυμάται το συνεργάτη του Αγγελόπουλο και τί του ανέφερε, αλλά δεν θυμάται τη γραμματέα που της έδωσε να αντιγράψει το cd και να φυλάξει το πρώτο;  Πως είναι τόσο μεγαλόφημος και ανεκτικός με τη γραμματέα αυτή που της ανέθεσε τη φύλαξη του cd, όταν η απώλειά του τον έχει φέρει σε αυτή τη θέση; Δεν εισέφερε κανένα σοτιχεία στην υπόθεση ο κατηγορουμένος, όπως τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του. Πού είναι οι τυπωμένες σελίδες που του έδωσε ο Ιω. Καπελέρης;”.

Μάλιστα, εξήγησε: “Δεν ξέρω πως επιλεκτικά θυμάται τις ενέργειές του με τον συνεργάτη του, Αγγελόπουλο, και όχι τη συνέχεια που είναι πιο σημαντική. Η μνήμη του υπουργού σταματάει, όταν πρέπει να θυμηθεί σε ποια γραμματέα του έδωσε το cd”.
Σαν το Άγιο Φως
Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου παρομοίωσε τον τρόπο μεταφοράς του cd με τη λίστα Λαγκάρντ από τη Γαλλία στη χώρα μας, με αυτόν του Αγίου Φωτός από την Ιερουσαλήμ, λέγοντας: “Δεν  ξέρω αν έχει συμβεί άλλη φορά σε έγγραφα που έρχονται από φίλες χώρες. Πραγματικά μας παραπέμπουν στην ιερότητα με την οποία έρχεται το Άγιο Φως κάθε Πάσχα από την Ιερουσαλήμ. Δικαστικός επιμελητής αυθημερόν πήρε το αεροπλάνο από το Παρίσι και έφερε στην Αθήνα το cd, το οποίο παρέλαβε η ίδια η διευθύντρια του γραφείου του πρώην υπουργού”.
Αναφορικά με τη λίστα Λαγκάρντ υποστήριξε ότι επρόκειτο για “πολύτιμη πηγή πληροφοριών” για να φανεί αν οι καταθέτες “ήταν φοροφυγάδες ή όχι, αν τα χρήματα ήταν φορολογημένα, να δούμε τί κρυβόταν πίσω από τους καταθέτες”.
Μεταξύ άλλων, η εισαγγελική λειτουργός ανέφερε τα εξής:
– για την εμπλοκή του επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρη: “δεν αποφασίστηκε τίποτα από τον υπουργό. Δεν είχε δοθεί καμία εντολή στον Ιω. Καπελέρη. Όπως προέκυψε, στη σύσκεψη για το ζήτημα, όπου ήταν παρών ο Καπελέρης, ο κατηγορούμενος θα αποφάσιζε  αργότερα από ποιόν θα γινόταν ο έλεγχος. Πώς θα συνέχιζε τον έλεγχο των 10 ονομάτων, όταν ο υπουργός επιφυλάσσεται ποιό όργανο θα ενεργησει τον έλεγχο;”
– για τα έγγραφα της παράδοσης – παραλαβής της λίστας Λαγκάρντ στο Παρίσι: Οι ενστάσεις του κατηγορούμενου είναι ότι τα έγγραφα της παράδοσης του cd στον Έλληνα πρέσβη στο Παρίσς, δεν είναι επισημα, καθώς δεν έχουν αριθμό πρωτοκόλλου ή σφαγίδα και αναφέρονται στην πρεσβεία και όχι στο υπουργείο Οικονομικών. Επικαλείται μάλιστα, το έγγραφο του 2013 που έφερε αριθμό πρωτοκόλλου, όταν για δεύτερη φορά εστάλη η λίστα Λαγκαρντ στην Ελλάδα από τη Γαλλία.
“Δεν ευσταθούν οι ενστάσεις αυτές -είπε η Ξένη Δημητρίου-, γιατί είναι πάγια η νομολογία του ΣτΕ ότι δεν είναι απαραίτητος ούτε ο αριθμός πρωτοκόλου, ούτε η σφραγίδα, αφού δεν προβλέπονται από το νόμο”. Πρόσθεσε ότι είναι λογικό το γεγονός ότι στο συνοδευτικό έγγραφο της Γαλλίας δεν αναφέρεται η λίστα Φαλτιανί ή η τράπεζα HSBC, αφού “οι γαλλικές αρχές ήταν επιφυλαχτικές και δεν θα πουν τί έχει μέσα το cd στον πρέσβη μας. Δεν μπορούσαν να λένε κάτι παραπάνω”.
– για το περιεχόμενο της λίστας: το συνολικό ποσό των καταθέσεων δεν ανέρχεται στα 2 δισ. δολλάρια, όπως υποστηρίζει ο πρώην υπουργός, αλλά 4.529.549.059 δολλάρια. Κατ’ επέκταση δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός Παπακωνσταντίνου ότι οι καταθέσεις των 20 ονομάτων που έδωσε στον επικεφαλής ΣΔΟΕ, Ιω. Καπελέρη, αντιστοιχούσαν στο μισό της λίστας, δηλαδή 1 δισ. ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα