Εισαγγελέας: Να παραπεμφθούν σε δίκη 17 για τα 'ιπτάμενα ραντάρ'

Στιγμιότυπο από τα δικαστήρια της οδο΄'υ Ευελπίδων την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015.
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Στιγμιότυπο από τα δικαστήρια της οδο΄'υ Ευελπίδων την Πέμπτη 21 Μαΐου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ο εισαγγελέας προτείνει να δικαστούν για μίζες που φέρονται να δόθηκαν προκειμένου η εταιρία Έρικσον να προμηθεύσει το ελληνικό Δημόσιο με τα ραντάρ

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ζητά ο εισαγγελέας να παραπεμφθούν συνολικά 17 άτομα για την προμήθεια των "ιπτάμενων ραντάρ" της σουηδικής εταιρίας Έρικσον. Ανάμεσά τους, ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο Βρετανός δικηγόρος Πίτερ Κόλεριτζ, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Αντώνης Κάντας, ο Γιαννης Σμπώκος, οι τραπεζίτες Όσβαλτ και Λυγινός και στελέχη της εταιρίας Ερικσον, κατηγορούμενοι κατά περίσταση για τα αδικήματα της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στην εισήγησή του προς το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο και θα αποφανθεί αν και ποιοι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν τελικά σε δίκη, ο αντεισαγγελέας Εφετών, Χρήστος Μπαρδάκης, προτείνει και την απαλλαγή εννέα κατηγορουμένων για μερικότερες πράξεις του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στις 363 σελίδες της εισαγγελική πρότασης, αναφέρεται πως η Ερικσον μέσω της εταιρίας Interaction του Θωμά Λιακουνάκου, φέρεται να έδωσε "δώρα" σε στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μεταξύ άλλων στο Ιω. Σμπώκο και στον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, προκειμένου να επιτευχθεί η σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο.

Συγκεκριμένα ο εισαγγελέας περιγράφει στις 363 σελίδες της πρότασής του , την άποψή του πως ο Θωμάς Λιακουνάκος, φέρεται να μοίρασε «μίζες» ύψους 1.6 εκ. Ευρώ, 756.291 δολλαρίων και 24.9 εκ. Κορωνών Σουηδίας με τελικούς αποδέκτες τους Ι.Σμπώκο, Ακη Τσοχατζόπουλο και σε άλλα υψηλά ιστάμενα στελέχη του υπουργείου προκειμένου να πραγματοποιηθεί η προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ.

Ο εισαγγελέας αναδεικνύει ανάμεσα σε άλλα και το ρόλο του απόστρατου αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, Χρήστου Τούμπα. Πρόκειται για τον εκπρόσωπο της εταιρείας EBRAER, ο οποίος εμφανίζεται να έδωσε "μίζα" ύψους 400.000 ευρώ στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, Αντώνη Κάντα.

ADVERTISING

SHARE: