Εξαπατούσαν πολίτες με διαδικτυακές πωλήσεις ανύπαρκτων συσκευών

Οι απατεώνες είχαν πείσει 14 πράκτορες του ΟΠΑΠ να τους δώσουν τους λογαριασμούς τους για να ποντάρουν ποσά. Εκεί όμως κατέθεταν τα χρήματα οι εξαπατηθέντες

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε απάτες σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, μέσω της δημοσίευσης απατηλών αγγελιών πώλησης δήθεν ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών σε ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Συνελήφθησαν συνολικά δύο Έλληνες, ηλικίας 34 χρόνων, για απάτες κατά συνήθεια και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ενώ κατηγορούμενος για απλή συνέργεια στην απάτη τυγχάνει και ένας 25χρονος Έλληνας, ο οποίος όμως δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης της προθεσμίας του αυτοφώρου.

Ειδικότερα, τα μέλη της συμμορίας από τον Ιούλιο του 2015, αναρτούσαν σε ιστοσελίδες υψηλής επισκεψιμότητας αγγελίες πώλησης ηλεκτρονικών συσκευών, μεγάλης χρηματικής αξίας σε δελεαστικές τιμές και αφού έπειθαν τους αγοραστές για τη φερεγγυότητα τους, αποκόμιζαν τα κέρδη από την καταβολή χωρίς ποτέ να παραδίδουν τα αγαθά.

Με στόχο μάλιστα την απόκρυψη της εγκληματικής τους δραστηριότητας, χρησιμοποιούσαν πάνω από 20 διαφορετικά τηλέφωνα επικοινωνίας και τραπεζικούς λογαριασμούς τουλάχιστον 14 ιδιοκτητών πρακτορείων ΟΠΑΠ της Θεσσαλονίκης, εν αγνοία των κατόχων τους. Εν ολίγοις, είχαν προσεγγίσει τους πράκτορες ως πελάτες τους και τους έπειθαν να δίνουν τους λογαριασμούς του για να τους καταθέτουν χρήματα για ποντάρισμα σε διάφορα παιχνίδια και στοιχήματα. Βεβαίως, εκείνοι δεν είχαν γνώση ότι τα χρήματα αυτά ήταν των εξαπατηθέντων και πέρα των όσων άλλων, με αυτό τον τρόπο “ξέπλεναν” τα κέρδη από τις απάτες τους.

Από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος διενεργήθηκε ενδελεχής και εμπεριστατωμένη ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ηλεκτρονικών ιχνών και στοιχείων της υπόθεσης από όπου και ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των συλληφθέντων και εξιχνιάστηκαν 37 περιπτώσεις απατών σε όλη την Ελλάδα.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευές κινητής τηλεφωνίας, κάρτες SIM καθώς και δελτία παιχνιδιών του ΟΠΑΠ.

Η συνολική οικονομική ζημία που προκλήθηκε από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης ανέρχεται σε 37.340,00 ευρώ, ενώ διερευνώνται παράλληλα και ακόμη 37 απατηλές συναλλαγές συνολικού ύψους 25.840,00 ευρώ, που δεν έχουν καταγγελθεί μέχρι σήμερα.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν για κύρια ανάκριση. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

* Τηλεφωνικά: 11188.

* Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

* Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD.

* Μέσω twitter: @CyberAlertGR.

ADVERTISING

SHARE: