Ένοχος 45χρονος για αποπλάνηση ανηλίκων σε σχολείο. Ελεύθερος με όρους και εγγύηση

Ένοχος 45χρονος για αποπλάνηση ανηλίκων σε σχολείο. Ελεύθερος με όρους και εγγύηση

Ο 45χρονος κρίθηκε ένοχος για αποπλάνηση και απόπειρα αποπλάνησης 9 κοριτσιών ηλικίας από 12 έως 14 ετών

Σε γοερά κλάματα ξέσπασε ο 45χρονος Ιρανός στο άκουσμα της απόφασης επί της ποινής από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου για την υπόθεση της αποπλάνησης ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση, σε βάρος μαθητριών γυμνασίου των Αρχανών, στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στον άνδρα επιβλήθηκε την Τρίτη ποινή κάθειρξης 19 ετών και 2 μηνών, ενώ το δικαστήριο αποφάσισε, η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Παράλληλα του επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι: της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του και καταβολή χρηματικής εγγύησης 15.000 ευρώ.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία (5-2) έκρινε ένοχο σε βαθμό κακουργήματος τον 45χρονο για την αποπλάνηση 6 ανήλικων κοριτσιών από 12 ως 14 ετών. Παράλληλα ο 45χρονος κρίθηκε ένοχος για απόπειρα αποπλάνησης ανηλίκων σε βάρος 2 κοριτσιών αλλά και για αποπλάνηση σε βαθμό πλημμελήματος για ένα κορίτσι που είχε συμπληρώσει 14 έτη.

"Παρανόηση. Απλώς μετρούσα το ύψος των κοριτσιών"

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε στον 45χρονο κανένα ελαφρυντικό. Σε σχέση με την πρόταση του εισαγγελέα που πρότεινε πιο ήπιες κατηγορίες το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για κακουργηματικές πράξεις.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας έδρας πρότεινε ενοχή αλλά σε βαθμό πλημμελήματος για τον 45χρονο.

Όπως τόνισε ο Εισαγγελέας στην αγόρευση του - κατά την κρίση του - ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να κηρυχθεί ένοχος για ασελγείς χειρονομίες σε βαθμό πλημμελήματος, δηλαδή για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας για κάθε ένα από τα παιδιά.

Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν αμφισβητεί τα όσα περιέγραψαν τα κορίτσια ωστόσο ανεξάρτητα και από τα ταπεινά ένστικτα του κατηγορούμενου από νομικής άποψης πρότεινε την ενοχή του σε βαθμό πλημμελήματος. Ο ίδιος δε τόνισε ότι αν η συνείδηση της έδρας προτείνει να καταδικαστεί για κακούργημα, τότε μπορεί να λάβει αυτή την απόφαση.

Νωρίτερα ο 45χρονος κατά την απολογία του ενώπιον του δικαστηρίου αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώ επανειλημμένως ορκιζόταν στα παιδιά του ότι πρόκειται για παρανόηση και ότι δεν είχε πονηρή διάθεση απέναντι στις μικρές μαθήτριες. Ο 45χρονος ανέφερε ότι επειδή είχε υψοφοβία απλώς μετρούσε το ύψος των κοριτσιών για να κάνει τις επιμετρήσεις που χρειαζόταν για τη δουλειά του.

Την απολογία του διέκοψε ο Εισαγγελέας αναφέροντας ότι επί ώρα μιλούσε χωρίς ωστόσο να αναφέρει τίποτα επί της ουσίας ενώ σε κάποιες στιγμές έντονη ήταν και η δυσφορία του ακροατηρίου.

Ο 45χρονος ζήτησε και πάλι το λόγο πριν ξεκινήσει την πρόταση του ο Εισαγγελέας και ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των παιδιών. "Δεν υπάρχει ζωή πια για μένα. Έχασα τη δουλειά μου, την οικογένεια μου, τα παιδιά μου" ανέφερε.

"Προκαλεί η χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση"

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής Γιώργος Κοκοσάλης σε δήλωσή του ανέφερε:

"Σίγουρα, η απόφαση επί της ενοχής και της καταγνωσθείσης ποινής δικαιώνει τις θέσεις της πολιτκής αγωγής και των οικογενειών των ανηλίκων θυμάτων. Παρά τις εκ του αντιθέτου αιτιάσεις, το Δικαστήριο και δη οι τακτικοί Δικαστές με υψηλό αίσθημα ευθύνης, κατεδίκασαν τον κατηγορούμενο όπως ακριβώς κατηγορείτο επιβάλλοντας μια αρκετά υψηλή ποινή.

Ωστόσο, η χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στην έφεση δια της επιβολής περιοριστικών όρων αποκλειστικά με τις ψήφους των λαϊκών Δικαστών (ενόρκων) και με την ηχηρή μειοψηφία των τακτικών Δικαστών κι επαγγελματιών της απονομής της Δικαιοσύνης και παρά το δυσθεώρητο ύψος της επιβληθείσης ποινής, προφανώς και "προκαλεί" το κοινό περί δικαίου αίσθημα και δη για έναν αλλοδαπό κατηγορούμενο που είχε ετοιμάσει βαλίτσες έτοιμος να αναχωρήσει προς άγνωστη κατεύθυνση προκειμένου αποσείσει τις ευθύνες του και που προς τιμή των ανδρών της Υ.Α. Ηρακλείου και του διενεργήσαντος την προανάκριση Εισαγγελέως κ. Θεοφανίδη, δεν κατόρθωσε να διαφύγει.

Δεν μπορώ παρά να ΞΑΝΑεπισημάνω προς πάσα κατεύθυνση, αυτή την φορά από την θέση της πολιτικής αγωγής, ότι η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση ώστε να επαφίεται στην τυχαία κρίση ανθρώπων που δεν έχουν νομική παιδεία και που είναι επιρρεπής σε συναισθηματικές πιέσεις και ψυχολογικές φορτίσεις. Η πολιτεία οφείλει να παρέμβει".

Πηγή: Cretalive.gr

ADVERTISING

SHARE: